Afsluitdijk weer open na blokkade boeren
20:33 | De Afsluitdijk is maandagavond korte tijd dicht geweest richting Noord-Holland door demonstrerende boeren bij knooppunt Zurich. De ANWB meldde omstreeks 20.10 uur dat de boeren hun blokkade hadden beëindigd en dat er geen files waren.
Eerder maandag was er al op diverse andere snelwegen hinder door de boerenacties. Onder meer op de A67 bij de Belgische grens, de A37 vanaf de Duitse grens richting Hoogeveen en de A28 van Groningen naar Zwolle was er vertraging. Ook waren er acties op de A6 bij de Ketelbrug in Flevoland. Er reden op verschillende plaatsen landbouwvoertuigen op de weg. Ook op provinciale wegen waren er protestacties.
LTO roept op tot einde aan boerenblokkades van distributiecentra
20:27 | Belangenvereniging LTO roept boeren die distributiecentra blokkeren op daar mee te stoppen voordat de voedselvoorziening in gevaar komt. 'Mogelijk is dat acties rond distributiecentra de voedselvoorziening raken en ook ouderen en kwetsbaren raken die geen boodschappen ontvangen', zegt voorzitter Sjaak van der Tak. 'Zet deze actie niet te lang door.'
Op verschillende plekken in het land ontstonden er maandag files doordat boeren de snelweg blokkeerden of langzaam reden met landbouwvoertuigen. Ook zijn er dus meerdere distributiecentra geblokkeerd met tractoren, waardoor er in supermarkten maandag lege schappen te zien waren. Supermarktkoepel CBL waarschuwt voor miljoenen euro's aan schade als de boeren hun blokkades doorzetten.
LTO noemt de blokkades van distributielocaties en ook snelwegen een onaanvaardbare manier van actievoeren. 'Een overgrote meerderheid van onze leden kijkt net als de rest van Nederland met afkeuring naar dergelijke acties, die ongeschikt en onwettelijk zijn', licht een woordvoerder toe.
De zegsman geeft aan dat boeren en tuinders zich wat LTO 'terecht grote zorgen maken over wat er op ze afkomt', en dat de meeste van hen daar op een goeie manier uiting aan geven. Ook maandag waren er volgens de woordvoerder voorbeelden van agrariërs die binnen de wet demonstreerden, bijvoorbeeld door bij gemeentehuizen in gesprek te gaan met lokale bestuurders. 'Dat valt binnen je recht, maar een blokkade valt dat niet. Dat keuren we af, je hebt je zoals iedereen aan de wet te houden.'
LTO vindt bovendien dat de acties geen zoden aan de dijk zetten voor de boeren, die ontstemd zijn over de stikstofplannen van het kabinet. 'Het moet over de inhoud gaan', zegt de woordvoerder. 'We hebben de steun van de samenleving hard nodig om met de provincies tot beter beleid te komen. Maar het moet dan wel over dat beleid gaan en niet over de acties.'
Bedrijfsleven roept politiek op weer te gaan praten met boeren
20:12 | Ondernemersorganisatie evofenedex, die voor duizenden bedrijven de belangen behartigt op het gebied van handel en logistiek, roept de politiek op om weer te gaan praten met de actievoerende boeren. Ook zouden de autoriteiten moeten ingrijpen nu er goederenstromen worden geblokkeerd.
De blokkades door boeren van distributiecentra en belangrijke wegen van maandag gaan evofenedex veel te ver. De vereniging dringt er daarom op aan dat er snel naar een oplossing wordt gezocht. Het vrije vervoer van goederen zou door demonstraties niet mogen worden belemmerd.
'Het is jammer dat we maatschappelijk op het punt zijn gekomen dat betrokkenen niet meer met elkaar spreken of dat niet lijken te doen vanuit een gezamenlijk belang', constateert evofenedex in een verklaring. 'Met de oneigenlijke acties wordt de gehele logistieke keten en de consument geraakt. Wij staan achter het demonstratierecht maar dit mag niet leiden tot acties waarbij de wet wordt overtreden.'
Hoeveel schade ondernemingen precies lijden door de blokkades van de boeren, durft een woordvoerster van evofenedex nog niet in te schatten. Wel wijst ze erop dat een econoom van Rabobank nog niet zo lang geleden heeft becijferd dat een file gemiddeld zo'n 200 euro per uur per vrachtwagen kost. Supermarktkoepel CBL vreesde maandagmiddag al dat de schade voor de supermarktbranche in de miljoenen loopt als de blokkades nog lang aanhouden.
Burgemeesters: 'stop de blokkades bij distributiecentra'
20:02 | De burgemeesters van Zwolle, Deventer en Raalte roepen in een gezamenlijke verklaring op de boerenblokkades bij distributiecentra van supermarkten om 20.00 uur te beëindigen. In de drie Overijsselse plaatsen zijn maandag voedseldistributiecentra geblokkeerd door protesterende boeren.
'Ondanks alle begrip voor het demonstratierecht en de frustraties van boeren, zit er aan de blokkadeacties een houdbaarheidsdatum', zo laten burgemeesters Peter Snijders (Zwolle), Ron König (Deventer) en Martijn Dadema (Raalte) weten. 'De boerenprotesten zijn de afgelopen tijd doorgedrongen tot de Nederlandse woonkamers, maar niemand zit te wachten op een lege ijskast.'
In Zwolle is een distributiecentrum van Albert Heijn geblokkeerd. In Raalte is er een blokkade bij een centrum van de Jumbo en in Deventer gaat het om centra van de Aldi, Coöp en groothandel Sligro.
Boeren en boomstammen verdwenen bij Mediapark
19:57 | De blokkade met boomstammen bij de ingang van het Mediapark is voorbij. Dat laat de gemeente Hilversum weten. De actievoerende boeren, die rond 09.00 uur boomstammen neerlegden bij de ingang van het mediacomplex, hebben de stammen ook weer meegenomen.
Het is niet duidelijk waarom de boeren hebben besloten de actie te stoppen. 'Ze zijn weg', aldus een woordvoerder van de gemeente. Er is geen dwang geweest vanuit de gemeente of de politie, stelt hij. De hele dag konden auto's niet het Mediapark op via de reguliere hoofdingang.
Landelijk politiechef Willem Woelders stelde maandag aan het eind van de dag in te grijpen 'als er strafbare feiten worden gepleegd, wanneer de verkeersveiligheid in gevaar komt of wanneer de openbare orde wordt verstoord'.
Het was niet de eerste keer dat actievoerende boeren het Mediapark belaagden. Diverse presentatoren en bestuurders van de NPO ontvingen bovendien de afgelopen tijd ernstige bedreigingen.
Afsluitdijk dicht richting Noord-Holland door acties boeren
19:35 | De Afsluitdijk (de A7) is maandagavond dicht richting Noord-Holland door demonstrerende boeren. De ANWB laat weten dat nog onbekend is hoe lang de afsluiting gaat duren.
Aanhoudingen na boerenblokkades op de weg in Brabant en Limburg
19:12 | De politie heeft maandag in Brabant en Limburg enkele aanhoudingen verricht bij de boerenblokkades op de weg. In Limburg is een 70-jarige man uit Deurne aangehouden bij een blokkade op de A67 richting Venlo. Enkele tractoren hadden daar de afrit bij de Middenpeelweg N277 geblokkeerd. De man werd door de politie meermaals gevraagd om te vertrekken, maar hij weigerde dit. Verder deelde de politie bekeuringen uit aan twintig personen bij deze actie.
In Brabant greep de politie maandagmiddag in bij een blokkade op de A67 bij Hapert. Een tractorbestuurder werd aangehouden omdat hij geen identiteitsbewijs kon laten zien. Ook bekeurde de politie enkele tientallen bestuurders voor het blokkeren van de weg en in enkele gevallen voor het bellen tijdens het rijden.
Rustige avondspits, nog enkele snelwegblokkade door boeren
19:04 | Het is maandag aan het einde van de dag ondanks een enkele blokkade door boeren rustig op de Nederlandse snelwegen. Rond 17.00 uur stond er volgens de ANWB zo'n 87 kilometer file en ruim een uur later was dat nog 15 kilometer. De meeste blokkades zijn volgens de ANWB voorbij, alleen de A1 van en naar de Duitse grens bij Hengelo is nog dicht vanwege de boerenacties. Op verzoek van de politie heeft Rijkswaterstaat de weg bij knooppunt Buren afgesloten. Ook verderop bij De Lutte is de snelweg dicht.
Op meerdere snelwegen had het verkeer maandag hinder van de boerenacties. Onder meer op de A67 bij de Belgische grens, de A37 vanaf de Duitse grens richting Hoogeveen en de A28 van Groningen naar Zwolle was er vertraging. Ook waren er acties op de A6 bij de Ketelbrug in Flevoland. Er reden op verschillende plaatsen landbouwvoertuigen op de weg.
Naast snelwegen waren er maandag ook acties op provinciale wegen. Dat was volgens de ANWB onder meer het geval bij de Rijnbrug bij Rhenen (N233) en Grootegast in Groningen (N388). Volgens een woordvoerder stond er op het hoogtepunt op maandagmiddag 154 kilometer file. Dat de avondspits rustig verliep, heeft er volgens hem waarschijnlijk ook mee te maken dat veel mensen vanwege de boerenacties uit voorzorg thuisbleven.
De boeren zijn ontevreden over de stikstofplannen van het kabinet. Behalve wegen hebben actievoerders maandag ook meerdere distributiecentra van supermarkten geblokkeerd.
Politiechef: geen grote incidenten bij protestacties boeren
18:22 | De politie heeft maandag niet met 'grote incidenten' te maken gehad bij de protesten van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat zei landelijk politiechef Willem Woelders maandag aan het eind van de dag.
'Er is over het algemeen goed overleg geweest met de actievoerders', aldus Woelders. 'We hebben op een aantal plaatsen moeten ingrijpen en een aantal processen-verbaal uitgeschreven. Er is tot nu toe één aanhouding geweest.' Volgens de politiechef waren er met de actievoerende boeren 'over het algemeen goeie afspraken te maken'.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft de politie opgeroepen bij iedere blokkade van een distributiecentrum in te grijpen. 'Dat is een boeiende oproep vanuit die zijde', zegt Woelders, maar 'uiteindelijk is het het distributiecentrum zelf dat in overleg gaat met de politie en burgemeester over ingrijpen of niet. Op een aantal plaatsen is dat gebeurd, op andere niet omdat men vond dat dat nogal vroeg was. Ik snap de oproep op zich, maar ik zou zeggen: ga in overleg met de actievoerders, dan kun je ze misschien beter beïnvloeden.'
De politie grijpt in als er strafbare feiten worden gepleegd, wanneer de verkeersveiligheid in gevaar komt of de openbare orde wordt verstoord, zegt Woelders. 'Als dat niet het geval is, proberen we het in een goed gesprek op te lossen.'
Wat er de komende tijd staat te gebeuren is 'koffiedik kijken', zegt Woelders. 'We houden er rekening mee dat er vanavond nog wel het een en ander komt. Wij blijven gewoon paraat, ook morgen en de dagen daarna. Ik hoop dat we het hoogtepunt wel gehad hebben.'
Boeren noemen acties bij distributiecentra een waarschuwing
17:48 | 'Het platleggen van de distributiecentra vandaag was puur een waarschuwing. Als de regering dit stikstofplan uitvoert, gaan we meer lege schappen zien.' Dat zeiden boerin Sanne Ezendam en boer Koos Cromwijk op een zelf georganiseerde persconferentie in Utrecht, bij een distributiecentrum van Albert Heijn.
Tijdens de bijeenkomst, waar ongeveer vijftig belangstellende boeren aanwezig waren, noemden de twee boeren de stikstofplannen van het kabinet 'een mes in onze rug'. 'We willen heel graag boer blijven, en we willen dat ze opnieuw gaan kijken naar deze plannen, en naar andere sectoren, en dat we samen om tafel gaan.'
Het tweetal heeft geen vertrouwen in Johan Remkes als de door de overheid voorgestelde bemiddelaar tussen boeren en politiek. Remkes leidde de commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. "Dus dat is geen onafhankelijk persoon", aldus de twee.
De twee melkveeboeren spraken naar eigen zeggen namens 'alle boeren in Nederland', maar het is niet duidelijk in hoeverre ze betrokken zijn bij het organiseren van demonstraties. Ze zeiden bereid te zijn om de hele zomer door te gaan met acties.
Zo'n twintig distributiecentra van supermarkten zijn maandag geblokkeerd of geblokkeerd geweest door boeren. In diverse supermarkten begon daardoor een tekort aan zuivel te ontstaan. Supermarktkoepel CBL vreest een miljoenenschade voor de supermarktbranche als blokkades bij distributiecentra nog lang aanhouden.
Meerdere snelwegen geblokkeerd
16:00 | Protesterende boeren op trekkers blokkeren maandagmiddag meerdere wegen. Zo zijn er op de A67 meerdere blokkades bij de Belgische grens en ook bij Venlo staat het verkeer op die snelweg vast.
'Het verkeer kan er momenteel via de vluchtstrook langs, naar de Duitse grens', zo meldt Rijkswaterstaat. Bij Helden is de A67 inmiddels weer tractorvrij, maar zijn de toeritten nog afgesloten. Bij Hapert rijdt het verkeer weer, nadat de politie daar ingreep.
Verder is de A1 richting Duitsland bij Hengelo dicht door een demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op verzoek van de politie heeft Rijkswaterstaat de weg bij knooppunt Buren afgesloten.
Op de A28 van Groningen naar Zwolle veroorzaakt langzaam rijdend verkeer hinder voor de weggebruikers bij Meppel. De A37 vanaf de Duitse grens richting Hoogeveen is volgens Rijkswaterstaat weer vrij.
Flitsbezorger heeft last van acties
15:45 | Flitsbezorger Gorillas heeft ook last van de boerenblokkades bij onder meer distributiecentra in het land. Volgens een woordvoerster worden de zogenoemde darkstores bevoorraad vanuit Jumbo en komt er momenteel minder binnen dan normaal.
'Het kan zijn dat er minder op voorraad is dan klanten van ons gewend zijn', aldus de woordvoerster. Om wat voor soort producten het gaat, kon ze niet zeggen.
Vooral de distributiecentra van de Albert Heijn en Jumbo waren maandag doelwit van acties. Van die laatste keten blokkeren of blokkeerden boeren ten minste zes centra.
Boeren in actie bij zo'n 20 distributiecentra van supermarkten
13:15 | Zo'n twintig distributiecentra van supermarkten zijn maandag geblokkeerd of geblokkeerd geweest door boeren. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs onder meer sociale mediakanalen en lokale nieuwsmedia.
Vooral de distributiecentra van de Albert Heijn en Jumbo waren doelwit. Van die laatste keten blokkeren of blokkeerden boeren ten minste zes centra. Bij die in Veghel vertrokken de boeren 's ochtends vroeg alweer na een sommatie, aldus de politie. Centra van de Albert Heijn in Zaandam, Zwolle, Geldermalsen en Utrecht kregen ook te maken met een blokkade. In Zaandam vertrokken de boeren na een actie van een paar uur weer.
Ook distributiecentra van Boni, Coop, Poiesz, Aldi, PLUS, Lidl, Vomar en groothandel Sligro hebben maandag te maken (gehad) met blokkades van boeren. De boeren protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet.
'Blokkeren van blokkerende tractoren geen tegendemonstratie'
15:40 | Supermarktbedrijf Vomar heeft maandagochtend géén tegendemonstratie gehouden door boeren met trekkers te blokkeren bij het distributiecentrum in Alkmaar met eigen vrachtauto's, zegt Aart van Haren, directeur van de supermarktketen. 'We hebben geprobeerd om te voorkomen dat de verkeerssituatie uit de hand zou lopen. We wilde voorkomen dat boeren de openbare weg konden oprijden en dat ze daar zouden staan', stelt de directeur.
Enkele media meldden maandag dat vrachtwagens van Vomar de tractoren blokkeerden als tegenreactie. Maar dat is volgens Van Haren 'een verkeerde voorstelling van zaken'.
Vissers beëindigen blokkade haven van Harlingen
12:40 | De demonstrerende vissers die maandagochtend de haven van Harlingen blokkeerden, hebben hun actie kort na het middaguur beëindigd, meldt de gemeente. Dat betekent dat de veerdiensten van en naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling kunnen worden hervat.
Wanneer de veerboten weer gaan varen is volgens Rederij Doeksen nog niet bekend. Vlieland en Terschelling waren de laatste Waddeneilanden die maandag nog onbereikbaar waren. Eerder konden de veerdiensten naar Texel en Schiermonnikoog alweer worden hervat. Ameland is steeds bereikbaar gebleven omdat de haven van Holwerd niet geblokkeerd was.
Vissers hebben zich maandag aangesloten bij de actievoerende boeren, omdat ook zij getroffen zouden worden door de stikstofplannen van het kabinet.
Wegblokkades met tractoren op A28 en A37
12:05 | Tractoren blokkeren de snelweg A37 vanaf de Duitse grens in de richting van Hoogeveen. De weg is daardoor dicht tot Zwartemeer, meldt de ANWB. Ook op de A28 zorgt een demonstratie met voertuigen voor verkeershinder. De op- en afrit bij Beilen, tussen Zwolle en Assen, is dicht.
De N359 tussen Lemmer en Leeuwarden is eveneens dicht door een demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Ook staat het verkeer vanaf de Duitse grens ter hoogte van Enschede stil op de A35 door een ander boerenprotest.
Honderden tractoren blokkeren kruispunten in Hengelo
11:55 | Trekkers blokkeren maandagochtend kruispunten in het Twentse Hengelo. Op meerdere video's op sociale media is te zien dat een stoet landbouwvoertuigen door de stad trekt en dat op kruispunten een aantal trekkers stilstaat. RTV Oost spreekt van zo'n driehonderd voertuigen die naar en door de stad trekken.
Volgens de regionale omroep komt het konvooi vanuit het nabijgelegen dorp Hertme. 'De stoet is lang, en bij elke kruising blijven enkele trekkers staan', aldus RTV Oost. De actievoerders verzamelen bij afvalverwerker Twence, ten zuiden van de stad in Overijssel. Er vindt ook een protest plaats bij een afvalverwerkingsbedrijf in Hengelo, zo blijkt uit foto's. Tegen RTV Oost zegt het bedrijf dat het werk wel gewoon doorgaat.
Watertaxi voor medische spoedafspraken vanaf Terschelling
11:40 | De gemeente Terschelling zet maandag een watertaxi in voor eilanders die een medische spoedafspraak hebben op het vasteland. Vlieland bekijkt per geval hoe vervoer over het water geregeld kan worden als er een medische noodzaak is. Dat laten beide Waddengemeenten weten, nu er geen veerdiensten mogelijk zijn door de blokkade van de haven in Harlingen. Het is volgens Harlingen niet bekend hoelang de blokkade nog gaat duren.
Boeren bezoeken provinciehuis Noord-Holland met tractors
11:20 | Zo'n twintig actievoerders zijn maandagochtend met tractoren langsgekomen bij het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem. Daar zijn ze in gesprek gegaan met Arthur van Dijk, commissaris van de Koning, en Esther Rommel, gedeputeerde van de provincie voor Natuur en Landschap, Grond, Bodemdaling en Stikstof.
'Bezoek van Noord-Hollandse boeren gehad op het provinciehuis. Goede en gemoedelijke sfeer. Fijn om met hen in gesprek te blijven. Heb aangegeven dat we doorgaan met onze gebiedsgerichte aanpak en de stikstofdoelen zoals die door provincie Noord-Holland is vastgesteld', meldt Rommel op Twitter.
'In de tuin van ons provinciehuis in gesprek met boeren uit Noord-Holland. Er is begrip voor hun zorg en het heeft onze absolute aandacht. Goed om met elkaar in gesprek te zijn en te blijven!', twittert Van Dijk.
Vanwege het spontane bezoek van de boeren begon de vergadering van de Provinciale Staten, waar het stikstofbeleid in de provincie wordt besproken, iets later. Bij het provinciehuis staat een aantal trekkers geparkeerd en de boeren luisteren naar de vergadering. 'Er wordt niks geblokkeerd. De sfeer is gemoedelijk', laat een woordvoerder weten
Marechaussee Schiphol staat klaar om op te treden tegen blokkades
11:15 | De Koninklijke Marechaussee staat klaar om op te treden als boeren met tractoren de snelwegen rond luchthaven Schiphol gaan blokkeren. Voor het Sheraton Amsterdam Airport Hotel staan meerdere busjes van de marechaussee en zelfs ook shovels. De marechaussee is verantwoordelijk voor de beveiliging van Schiphol.
Volgens een lid van de marechaussee is het rustig en zijn er nog geen protesten van boeren in de omgeving van Schiphol. 'We hebben nog niks gehoord. We hebben genoeg mensen in de omgeving. In het geval van een blokkering gaan we daartegen optreden.'
Hij zegt verder dat als boeren komen protesteren er eerst in gesprek zal worden gegaan met de actievoerders. 'We zullen proberen om tot een goede oplossing te komen. We willen schade aan de luchthaven en overlast voor reizigers natuurlijk voorkomen. Maar als het nodig is treden we op.'
De gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, had al gewaarschuwd dat tractoren op de snelwegen rond Schiphol niet getolereerd zullen worden. Een woordvoerder van de gemeente zei dat er in zo'n geval wordt ingegrepen met 'voertuigen van de politie en de marechaussee'.
Schiphol zelf had reizigers opgeroepen maandag zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te komen om eventuele boerenblokkades te omzeilen.
Boeren weer weg bij distributiecentrum in Zaandam
11:10 | Protesterende boeren zijn na een blokkade van enkele uren weer vertrokken bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam. De boeren, veelal uit Noord-Holland, waren vroeg in de ochtend met zo'n dertig trekkers bij de poorten gaan staan. Daarop sloot de politie de wegen in de omgeving af.
Volgens een aanwezige politieagent heeft burgemeester Jan Hamming van Zaanstad de actie verboden. Daarop hebben boeren en politie overlegd, alles in een gemoedelijke sfeer. De actievoerders besloten daarna "naar huis te gaan", al suggereerden sommigen langs het provinciehuis in Haarlem te rijden.
Ook Schiphol werd genoemd. Een woordvoerder van de protestboeren zei ter plekke: 'Ik heb gevraagd of we naar Schiphol mogen. Dat kon niet. Er gaan er duizenden naar Schiphol elke dag maar wij mogen niet.' Volgens hem "hebben we hier een vriendschappelijke actie gecreëerd, en we steunen elkaar. We gaan de oorlog winnen. We blijven gewoon vervelend doen maar wel op een nette manier'. En: 'Zet de boer terug op zijn land, waar ie hoort. Je moet een boer niet het asfalt op jagen, dan wordt het een puinhoop.'
Boerin Sylvia uit Oosthuizen zegt dat de boeren net zo lang zullen doorgaan tot ze eerlijk worden behandeld. 'Wij verzorgen de grond en als wij er niet zijn is er straks niets meer. Of er nou een pot met miljarden ligt of niet.' Een ander vult aan: 'Het gaat niet om het geld, het gaat om ons leven, ons bedrijf en onze toekomst.'
Afrit Westerbork op A28 dicht vanwege protestactie
11:05 | Vanwege protestacties met trekkers is de afrit Westerbork op de A28 richting Assen afgesloten, meldt Rijkswaterstaat. Ook de af- en toerit ter hoogte van Beilen op de A28 is dicht als gevolg van de demonstratie
Vissers stoppen met blokkade haven Lauwersoog
10:35 | Actievoerende vissers hebben de blokkade van de haven in Lauwersoog maandagmorgen rond 10.00 uur beëindigd. Dat betekent dat de veerdienst van en naar Schiermonnikoog hervat kan worden, aldus de havendienst in Lauwersoog. De eerste veerboot vertrok om 10.30 uur vanaf het Waddeneiland.
De vissers, die zich aansloten bij de acties van boerendemonstranten, begonnen zondagavond met het afgrendelen van het visserijgedeelte van de haven. Maandagochtend blokkeerden zij de hele haven met ongeveer veertig schepen. Volgens de havendienst is de actie "keurig netjes" verlopen
Veer vanaf Texel vaart weer
09:20 | De veerdienst vanaf Texel is maandagmorgen om 09.00 uur weer in de vaart gegaan, nadat actievoerders de veerdam in Den Hoorn enkele uren blokkeerden. Naar verwachting zal de veerboot vanaf Den Helder naar Texel om 09.30 uur weer varen, laat rederij TESO weten
Boomstammen blokkeren ingang Mediapark Hilversum
09:05 | De ingang van het Mediapark in Hilversum is maandagochtend geblokkeerd met boomstammen. NOS en RTL laten op hun nieuwssite foto's zien van de blokkade. Een woordvoerder van de NPO meldt dat er boeren bij het Mediapark staan, maar dat de actie geen gevolgen heeft voor de uitzendingen
Trekkers blokkeren brug in hoofdvaarweg Lemmer - Delfzijl
09:00 | Het Prinses Margrietkanaal, de hoofdvaarweg van Lemmer naar Delfzijl, is maandagmorgen gestremd. Bij Gaarkeuken in Groningen staan tractoren op de brug. Die kan daardoor niet geopend worden om scheepvaartverkeer te laten passeren, meldt Rijkswaterstaat. Het is niet bekend hoelang de stremming gaat duren
Boeren uitten ook kortstondig hun onvrede bij Tata Steel
08:51 | Boeren hebben maandagmorgen ook kortstondig geprotesteerd bij Tata Steel in IJmuiden. Volgens een woordvoerder van het staalbedrijf parkeerden zo'n twintigtal boeren hun trekkers voor de deur, maar was er geen sprake van een blokkade.
De boeren hebben een kop koffie gedronken en zijn met de leiding van Tata Steel in gesprek gegaan. Bij de boeren leeft vooral onvrede dat Tata Steel van het kabinet wel de tijd krijgt om met hulp van innovaties de uitstoot van stikstof en andere schadelijke gassen te verminderen.
Dat de boeren die tijd niet krijgen, zorgt voor frustratie. 'Er leeft een gevoel van onrechtvaardigheid', aldus de zegsman van Tata Steel. Na iets meer dan een uur vertrokken de boeren weer
Geen veerpont naar en van Waddeneilanden behalve Ameland
08:50 | De veerdiensten van en naar de Waddeneilanden, behalve Ameland, kunnen maandag voorlopig geen passagiers overzetten. Vissers die zich hebben aangesloten bij de boerenprotesten hebben de havens van Lauwersoog, Harlingen en Den Helder geblokkeerd, aldus Rijkswaterstaat. De haven van Holwerd is maandagmorgen nog vrij, zodat de veerdienst naar Ameland wel vaart, aldus een medewerkster van Wagenborg Passagiersdiensten.
De veerboot vanaf Schiermonnikoog, ook van Wagenborg, is teruggevaren naar het eiland. De veerponten van rederij Doeksen naar Terschelling en Vlieland zijn gestremd omdat de boten de haven niet in en uit kunnen. Sinds zondagavond laat wordt in Harlingen actiegevoerd door vissers.
'De haven is dicht door vissersschepen, dus we kunnen niet meer bij de afmeervoorzieningen', zegt directeur van rederij Doeksen Dirk Spoor. In Harlingen is politie aanwezig, maar hoe het verder gaat maandag weet Spoor niet. Vooralsnog wordt er niet ingegrepen. 'We informeren onze passagiers dat afvaarten uitgevallen zijn en ze in ieder geval rekening moeten houden met enorme vertragingen.'
Rederij TESO waarschuwde mensen die vanuit Den Helder naar Texel willen maandagmorgen al dat het 'niet verstandig is om naar de veerhaven te komen.' Zowel op Texel als in Den Helder hebben actievoerders afvaarten onmogelijk gemaakt door blokkades
LTO niet blij met Remkes
08:50 | Het kabinet schoof dit weekend Johan Remkes naar voren om te bemiddelen in de stikstofcrisis. Dat kan vanuit de boeren op weinig enthousiasme rekenen. 'Remkes is degene die de Commissie-Remkes heeft gedaan waarin het stikstofplan naar buiten kwam, wij hadden zelf iemand anders naar voren geschoven', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van landbouworganisatie LTO Nederland.
Vissers gaan scheepvaartverkeer bij IJmuiden vertragen
08:48 | Vissers gaan maandagochtend het scheepvaartverkeer hinderen rond het sluizencomplex van IJmuiden. Met de 'langzaamaan-actie', zoals de boeren het noemen, willen de vissers aandacht vragen voor een reeks problemen waar ze mee te maken hebben, waaronder het stikstofbeleid.
De sluizen bij IJmuiden worden niet volledig geblokkeerd, maar de vissers willen de boel 'een beetje traineren', aldus woordvoerder Job Schot van actiegroep van kottervissers Eendracht Maakt Kracht (EMK). De vissers zijn van plan enkele uren bij de sluizen rond te gaan varen.
Niet alleen het stikstofbeleid zit de vissers dwars, maar ook de hoge brandstofprijzen en het verdwijnen van visgronden door de aanleg van windmolenparken en door de brexit. 'Er liggen meer dan vijftig Nederlandse vissersboten aan de kade omdat ze niet meer rondkomen. Het water staat ons aan de lippen.'
Volgens Schot wordt ook bij Den Helder een langzaamaanactie gevoerd en wordt de haven van Lauwersoog helemaal geblokkeerd. 'Dat geeft wel aan dat het ons hoog zit. We willen gewoon vissen en dat onze kinderen dat ook nog kunnen. De overheid moet met een toekomstvisie komen voor de visserij.'
Actievoerende boeren hebben rondes over snelwegen gepland
08:45 | Boeren die maandag actievoeren tegen het stikstofbeleid, hebben ook plannen om routes te gaan rijden over snelwegen in het hele land. Daar was vroeg in de ochtend nog niks van te merken volgens Rijkswaterstaat, maar als alle plannen waarover online wordt gesproken worden uitgevoerd, kan het nog erg druk worden op de wegen.
Voorgenomen trajecten gaan online rond in groepen waar boerenbetogers in zitten, met name via berichtendienst Telegram. Zo heeft een club die zichzelf Convoy NL noemt voorgesteld om iedere twee uur nieuwe groepen te verzamelen op de aangewezen punten.
In alle twaalf provincies zijn op deze manier acties voorzien, waarbij boeren op hun tractoren rondjes willen gaan rijden over de rijkswegen. Het is wel nog de vraag hoe dit deel van de acties precies gaat uitpakken, want er is geen centrale organisatie door bekende actiegroepen en 'verzamelpunten en routes kunnen in de loop van de dag veranderen', schrijven de betrokkenen.
Op de voorgestelde lijsten en kaartjes staan drukke wegen als de A4 tussen Den Haag en Rotterdam, de ringweg rond Amsterdam, de A27 van Utrecht naar Gorinchem, de A2 tussen Nederweert en Eindhoven en de A28 tussen Groningen en Assen.
Supermarktkoepel roept boeren op blokkades op te heffen
08:40 | Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil dat boeren de blokkades bij distributiecentra van supermarkten per direct opheffen. Volgens de supermarktkoepel zijn de acties voor de deur onacceptabel, zo wordt in een verklaring gemeld. Het CBL vraag politie en justitie ook om stevig in te grijpen en blokkades op te heffen. Daarnaast wordt over vervolgstappen nagedacht, onder meer vanwege de miljoenenschade die de blokkades volgens het CBL opleveren.
Het CBL benadrukt nogmaals dat supermarkten geen partij zijn in het conflict over stikstof. De koepelorganisatie riep de overheid en boeren eerder al op om in gesprek te gaan en het conflict op te lossen. Blokkades van distributiecentra duperen de burgers van Nederland, aldus de organisatie.
De acties van de boeren kunnen volgens het CBL tot lege schappen in de supermarkten leiden. Niet alleen de bevoorrading van de winkels wordt verstoord, ook leveranciers kunnen het voedsel niet aanleveren. Dat betekent mogelijk dat dagverse producten vernietigd moeten worden. 'Dit levert bovendien onnodige voedselverspilling op', aldus het CBL.
Nog geen acties boeren op luchthaven Schiphol
08:35 | Op luchthaven Schiphol zijn nog geen actievoerende boeren. Ook zijn er nog geen blokkades van snelwegen naar Schiphol door boeren en tractoren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.
Boeren hadden met acties gedreigd op en rond Schiphol, maar daar is momenteel nog niks van te merken. De bussen naar Schiphol rijden af en aan, net als auto's en taxi's. De luchthaven heeft passagiers opgeroepen die een vlucht moeten halen zo veel mogelijk met de trein te komen. Tot overvolle treinen naar Schiphol leidt dit vooralsnog niet.
Daarnaast heeft de Koninklijke Marechaussee zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar Schiphol gebracht om eventuele boerenacties tegen te gaan. De gemeente Haarlemmermeer zei een blokkade van de snelwegen rond de luchthaven met tractoren niet zullen tolereren.
Een beveiliger van Schiphol zei ook nog niks te merken van boerenacties. 'Ik ben hier al sinds 04.15 uur en heb nog niets gezien of gehoord, ook niet van passagiers die ik heb gesproken. Gelukkig nog niet. Laten we het zo houden. We zullen het wel merken.'
Reisbranchevereniging ANVR had eerder haar zorgen uitgesproken over de gevolgen van mogelijke boerenacties op en rond Schiphol. Volgens de ANVR willen maandag zo'n 65.000 tot 70.000 reizigers vanaf Schiphol vertrekken
Boerenprotestacties 'weinig invloed op verkeer' in vroege ochtend
08:25 | De protestacties van de boeren hebben maandag in de vroege ochtend weinig invloed op het verkeer, meldt Rijkswaterstaat even na 08.00 uur. Er staat een file op de A73 bij Haps richting Maasbracht, maar verder zijn geen grote stremmingen als gevolg van boerenacties bekend.
'Het advies blijft om voor vertrek je route te checken, zodat je goed voorbereid op weg gaat', aldus Rijkswaterstaat
Vissers sluiten zich aan bij stikstofprotesten met havenblokkade
07:55 | Vissers hebben zich maandag aangesloten bij de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van de overheid. De haven van het Groningse Lauwersoog hebben ze al met hun boten geblokkeerd. Actiegroep van kottervissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) kondigt ook in andere plaatsen zoals IJmuiden en Den Helder protesten aan.
Hoe die acties er precies uit gaan zien, laten de vissers nog niet los. De manier van actievoeren verschilt volgens hen per locatie, net als het tijdstip.
EMK had halverwege vorige maand samen met de Nederlandse Vissersbond al aangekondigd dat zij mee zouden gaan protesteren. Volgens hen kan er door de stikstofplannen van het kabinet straks ook niet meer gevist worden voor de Nederlandse kust.
Veerdienst naar Texel stilgelegd door actievoerders
07:50 | Actievoerders hebben de veerdienst naar Texel maandagochtend stilgelegd. Zowel van Den Helder als van Texel vertrekken er geen boten meer. Het is nog onduidelijk hoelang dit duurt, aldus de Texelse veerdienst TESO. "Het is verstandig niet naar de veerhaven te komen
Boerenprotest mikt zich in eerste instantie op supermarkten
07:45 | De boerenprotesten van maandag lijken zich in eerste instantie vooral op de supermarkten te richten. Over het hele land verspreid blokkeren protesterende boeren met hun trekkers de distributiecentra van ketens als Jumbo, Albert Heijn, Lidl en Boni.
Actiegroep Agractie stelt dat er onder andere blokkades zijn in Gieten, Drachten, Veghel, Geldermalsen, Zaandam, Tiel, Culemborg, Nieuwegein, Breda en Nijkerk. Op sociale media circuleren beelden en gaan berichten rond van distributiecentra op meer plaatsen, waar trekkers de boel blokkeren.

Visserijhaven Lauwersoog afgesloten
07:45 | Volgens de NOS zijn bij het distributiecentrum van Aldi in Drachten blokkades opgeworpen. Ook het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle wordt geblokkeerd, zo meldt de gemeente. Bij het verdeelcentrum van Jumbo in Raalte zou eveneens een blokkade zijn opgezet.
Volgens NH Nieuws wordt de toegangsweg bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Zaanstad ook geblokkeerd. De site meldt ook dat er acties worden verwacht bij Tata Steel, mogelijk is ook de Gaasperdammertunnel (A9) doelwit van acties.
De visserijhaven van het Groningse Lauwersoog is sinds zondagavond laat afgesloten vanwege stakende vissers, zo meldt de haven. Ze hebben de haven met hun schepen afgegrendeld. 'Ze hebben de boel geblokkeerd. Het visserijgedeelte is afgesloten, daar kan inderdaad geen schip meer in of uit', aldus de havenmeester eerder.
Blokkade boeren bij distributiecentrum Veghel en N279 opgeheven
07:40 | Actievoerende boeren hebben maandagochtend enige tijd het distributiecentrum van de Jumbo in Veghel geblokkeerd. Ook de nabijgelegen N279 werd bezet, met trekkers en hooibalen. Na een sommatie van de politie is de protestactie rond 07.30 uur beëindigd. De hooibalen en trekkers zijn van de rijbaan verwijderd, meldt de politie in Brabant.
Actievoerende boeren op wegen en bij distributiecentra
06:25 | Op de A7 bij Drachten en de N34 bij Gieten zijn tractoren op de weg gesignaleerd, meldt Rijkswaterstaat. Volgens een woordvoerster is er geen sprake van blokkades en leidt de aanwezigheid van de trekkers nog niet tot files. 'Dat komt omdat er op dit tijdstip nog weinig verkeer is op de weg', aldus de voorlichtster.
BN DeStem meldde dat actievoerende boeren rond 05.00 uur het distributiecentrum van de Jumbo in Veghel hebben geblokkeerd. Ze zijn daar volgens de krant met ongeveer veertig tot vijftig tractoren aanwezig. Ook de N279 bij Veghel wordt volgens de politie met landbouwvoertuigen geblokkeerd. Volgens de NOS zouden ook bij het distributiecentrum van Aldi in Drachten blokkades zijn opgeworpen.
Boeren hadden eerder aangekondigd "heel Nederland plat te leggen" uit onvrede over de stikstofplannen van het kabinet. Ze hebben elkaar opgeroepen actie te voeren bij de luchthavens, distributiecentra en de Rotterdamse haven. Over de plannen is nog weinig bekend. Politie en Rijkswaterstaat hebben mensen opgeroepen goed voorbereid de weg op te gaan en de actuele situatie op de weg in de gaten te houden.
Boeren blokkeren de N279 en distributiecentrum in Veghel
05:40 | Boeren hebben rond 05.00 uur het distributiecentrum van de Jumbo in Veghel geblokkeerd. De boeren zijn daar met ongeveer veertig tot vijftig tractoren aanwezig. Ook de N279 wordt geblokkeerd, meldt regionale krant BN DeStem.
Met hooibalen wordt de N279 bij Veghel langs de Zuid-Willemsvaart aan beide kanten geblokkeerd. Ongeveer twintig tot dertig tractoren en meerdere vrachtwagens verzamelden zich vanaf eetcafé de Ketting in Boxtel. Vanaf daar zijn ze doorgetrokken naar Veghel. Op sociale media werden de boeren eerder al opgeroepen om op maandag 4 juli Nederland plat te leggen.
Nederland maakt zich op voor weer een actiedag
03:30 | Leggen protesterende boeren maandag het land plat? Wat er precies gaat gebeuren, en waar, is nog onduidelijk. Ook voor Agractie en Farmers Defence Force, stellen deze boerenactiegroepen. Zij spreken van ongeorganiseerde en ongecoördineerde acties in de regio. Omdat de omvang niet duidelijk is, blijft ook onzeker hoeveel hinder er gaat ontstaan. Dat het drukker wordt op de snelwegen, lijkt evident. De politie zegt voorbereid te zijn, "al kunnen we niet overal tegelijk zijn".
In de afgelopen dagen zijn onder meer Schiphol en de haven van Rotterdam genoemd als mogelijk doelwit van acties. Luchthaven Schiphol adviseert reizigers die maandag een vlucht moeten pakken met de trein te komen. Reisbranchevereniging ANVR maakt zich grote zorgen: er willen zo'n 65.000 tot 70.000 reizigers maandag vanaf Schiphol vertrekken. De Koninklijke Marechaussee heeft zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar de luchthaven gebracht. De gemeente Haarlemmermeer zal een blokkade van de snelwegen rond de luchthaven niet tolereren.
Stikstofminister Christianne van der Wal, wier woning al enkele malen werd bezocht door actievoerders, heeft boeren opgeroepen maandag niet mee te doen aan blokkeeracties.
Weggebruikers moeten maandag de hele dag rekening houden met extra reistijd en vertraging, zeggen Rijkswaterstaat en ANWB. Politiechef Willem Woelders raadt iedereen aan zoveel mogelijk thuis te blijven. Hou het nieuws en de verkeersinformatie in de gaten, luidt het algemene devies.