Binnenland5 jul '22 17:36Aangepast op 5 jul '22 22:06

Distributiecentra nog steeds geblokkeerd

Auteur: Mark van Harreveld

Nog steeds worden op meerdere plekken in Nederland distributiecentra van supermarkten geblokkeerd door protesterende boeren. Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz heeft vanmiddag laten weten dat het niet aan Den Haag, maar aan de lokale autoriteiten is, wanneer en hoe er wordt ingegrepen. In Deventer werden maar liefst drie distributiecentra geblokkeerd. Burgemeester Ron König kondigde vanmorgen een noodverordening af.

(ANP / Rob Engelaar)

'De rust is weergekeerd, nu zijn de centra weer operationeel. We begrijpen dat de boeren zich zorgen maken, maar onze de lijn is: demonstreren mag, blokkeren niet. Daarom hebben wee aan het eind van de dag ook gezegd: nu is het welletjes.' De burgemeester had gisteren al willen optreden in Deventer, maar het ontbrak hem aan mankracht. Het lukte wel in Zwolle, maar niet in Deventer. 'De ME was al elders ingezet'.

Demonstratierecht groot goed, maar niet oneindig

Volgens universitair hoofddocent demonstratierecht Berend Roorda van de Rijksuniversiteit Groningen wordt het demonstratierecht doorgaans breed geïnterpreteerd. Gevraagd of blokkades nog wel onder dat recht vallen zegt Roorda dat rechters dat meestal wel vinden, maar dat er allerlei beperkingen van dat recht zijn. Zo mag burgemeester in drie gevallen dat recht beperken: als de volksgezondheid in het geding is, in het belang van de verkeersveiligheid en ter bestrijding van wanordelijkheden. 'Met het blokkeren van een distributiecentrum kom je in de richting van wanordelijkheden'.

Volgens Roorda kunnen burgemeesters om twee redenen besluiten niet in te grijpen: uit pragmatische overwegingen om de zaak niet et laten escaleren en uit praktische overwegingen (er is geen capaciteit). Burgemeester König beaamt de overweging: 'Wat je oproept met de ME, je wil ruimte bieden aan boeren om lucht te geven aan hun frustratie, anderzijds is er een grens.'

Miljoenen schade

Minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz liet vanmiddag weten dat het aan de lokale autoriteiten is om in te grijpen. Vergen landelijke acties echter niet een landelijke aanpak? Volgens Roorda gaat de burgemeester over de regulering en kan het OM landelijk ingrijpen 'als er sprake is van strafbare feiten'.

Supermarktkoepel CBL zegt dat de opgelopen schade tot in de tientallen miljoenen euro's loopt, volgens Roorda is het aan de ketens om door te pakken en een civiel-rechterlijke procedure te starten. Doen ze dat niet, dan moeten ze zelf voor de schade opdraaien. 'Ik kan me niet voorstellen dat je je hiertegen kunt verzekeren, het zal lastig zijn'.

Lees ook | Ook Drenthe keert zich tegen stikstofaanpak kabinet


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen