Binnenland6 jul '22 17:49Aangepast op 6 jul '22 19:03

Liveblog | Drie mannen opgepakt voor poging doodslag bij boerenprotest

Auteur: BNR Webredactie

Boeren blijven actievoeren tegen het geplande stikstofbeleid. Acties van gisteren hebben honderden boeten opgeleverd, de politie heeft gericht geschoten op de A32. Vandaag zijn er weer acties. Volg hier het liveblog.

'Boeren baseren zich op onjuiste informatie'

Als het gaat om de stikstofprotesten baseren veel boze boeren zich op onjuiste informatie, ziet D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. 'Ze hebben veel zaken in hun hoofd die feitelijk niet kloppen. Mede daardoor worden ze zo boos', zegt hij in de BNR-podcast De Nieuwsdag.

De Groot verwijst daarbij naar uitspraken zoals 'er is geen probleem met de natuur of dat er alleen een juridisch probleem is in Nederland, dat stopt bij de grens'. Het Kamerlid benadrukt ook dat het verkeer en de industrie niet ontzien worden bij de stikstofaanpak. 'Het klopt allemaal niet. Er is bijna niet tegenop te communiceren. Dat draagt eraan bij dat die jongens zo boos worden.'

Boeren weg bij vliegveld Groningen

17:47 | De tientallen boeren die sinds woensdagochtend 09.00 uur bij Groningen Airport Eelde actievoerden tegen de stikstofplannen van het kabinet hebben hun boeltje gepakt en zijn weer vertrokken. Dat bevestigt een woordvoerster van de gemeente Tynaarlo, waar het vliegveld ligt.

De boeren stonden met vijftien trekkers en andere voertuigen urenlang geparkeerd voor de hoofdingang van de luchthaven. Zij demonstreerden omdat het vliegveld volgens hen veel stikstof uitstoot en aan de rand van een natuurgebied zit, maar niet zou worden meegenomen in de reductieplannen van het kabinet. Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo sprak van tevoren met de boeren af dat landingsbanen niet zouden worden geblokkeerd. Ook mochten de traumahelikopter en het orgaantransport van en naar het UMCG in Groningen niet worden belemmerd.

Dat is ook niet gebeurd, zegt de gemeentevoorlichtster. 'Het clubje breidde zich in de loop van de dag niet uit. De sfeer bleef gemoedelijk en iedereen hield zich aan de afspraken. We zijn blij dat alles zo ordentelijk is verlopen.'

Boeren vertrekken bij distributiecentra

17:10 | De actievoerders die met zo'n twintig trekkers naar het politiebureau in Leeuwarden gingen waar een 16-jarige jongen vastzit, zijn daar na zo'n twee uur rond 16.30 uur weer vertrokken. Aanleiding zou een verzoek van de ouders van de verdachte zijn, die de situatie 'niet zouden willen laten escaleren', zo laat actievoerster en melkveehoudster Nynke Koopmans weten.

Naast het verzoek van de ouders heerst het vermoeden in Leeuwarden dat andere groepen zich bij de actie willen voegen. 'We komen hier voor Jouke, niet om onrust te stoken', aldus Koopmans, die zegt dat ook de Mobiele Eenheid en politie te paard klaarstaan. Die zijn overigens niet te zien in Leeuwarden. Aan het verzoek te vertrekken wordt massaal en zonder tegenstribbelen gehoor gegeven. Mogelijk komen de actievoerders woensdagavond of donderdagochtend terug.

Blokkade distributiecentrum Aldi opgeheven

16:48 | De blokkade van het distributiecentrum van supermarkt Aldi in Drachten is opgeheven, laat een woordvoerster van de gemeente Smallingerland weten.

Boeren hadden in de nacht van dinsdag op woensdag met trekkers opnieuw het distributiecentrum geblokkeerd. De politie ging daarop in gesprek met de boeren bij het distributiecentrum aan het Helmhout. Aldi was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Dinsdagochtend blokkeerden boeren ook al hetzelfde distributiecentrum. Die blokkade werd in de middag weer opgeheven.

Drie mannen opgepakt voor poging tot doodslag

15:56 | De politie heeft drie mannen opgepakt voor poging tot doodslag, die betrokken waren bij de protestactie bij Heerenveen. Bij die actie schoot de politie gericht, nadat er - volgens de politie - ingereden werd op politie-auto's en -agenten. De verdachten zijn 46, 34 en 16 jaar oud en komen respectievelijk uit Opsterland en Heerenveen. 'In de hectische situatie ter plaatse zijn zij aangehouden voor een poging doodslag. Het onderzoek naar de gang van zaken loopt', meldt het OM.

Ook het vuurwapengebruik van de politie wordt onderzocht, meldt het OM. 'Dat gebruik is aan strenge voorwaarden gebonden en wordt altijd achteraf getoetst door de Rijksrecherche. In dat onderzoek worden betrokkenen bevraagd, beelden bekeken en vindt sporenonderzoek plaats.'

Politie roept op om geen persoonsgegevens van agenten te delen

15:50 | De politie Fryslân roept op om te stoppen met het delen van berichten waarin persoonsgegevens van agenten worden gedeeld. Het gaat om agenten die dinsdagavond betrokken waren bij het schietincident bij een boerenprotest in Heerenveen.

'Er verschijnen berichten die erg intimiderend en bedreigend zijn waarin er persoonsgegevens van de betrokken collega’s worden gedeeld. We roepen iedereen op om hiermee te stoppen. Dit is strafbaar en wordt ook wel doxing genoemd', aldus de politie.

Boeren gearriveerd bij politiebureau Leeuwarden

15:15 | De eerste actievoerders en trekkers hebben zich verzameld bij het politiebureau in Leeuwarden, waar een 16-jarige actievoerder zou vastzitten die dinsdagavond werd aangehouden bij een boerenprotest in Heerenveen. Een kleine twintig trekkers staan daar in een rij opgesteld, bestuurders en sympathisanten staan ernaast. Politiebusjes en agenten blokkeren de straat naar de ingang van het bureau.

Mark van den Over van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) had via een videoboodschap op YouTube opgeroepen te demonstreren bij het politiebureau. Volgens de voorman zit de minderjarige onterecht vast. 'Hij moet vrij, daarom staan we hier', klinkt het onder de aanwezigen in Leeuwarden. 'Dat hij wordt verdacht van poging tot doodslag is belachelijk. Hij wordt gezien als de grootste crimineel van Nederland, als een Taghi, dat is belachelijk.'

De minderjarige in kwestie zou zijn aangehouden na een politieactie waarbij gericht geschoten werd en ook waarschuwingsschoten zijn gelost. Een trekker werd daarbij door een kogel geraakt bij een oprit naar de A32. Op sociale media gaan beelden rond van het incident, waarop onder meer een kogelgat in een tractor wordt getoond. Op een filmpje is te zien dat agenten ogenschijnlijk met getrokken wapens op de weg staan als een tractor met aanhanger langs een blokkade van de politie rijdt. Dan zijn er op het filmpje schoten te horen. Er is daarop niet te zien dat er op agenten wordt ingereden.

FDF roept op tot demonstratie

13:30 | Farmers Defense Force roept zijn achterban op om bij het politiebureau in Leeuwarden te demonstreren, naar aanleiding van het schietincident gisteravond. Op het bureau zou een 16-jarige actievoerder zou vastzitten die dinsdagavond werd aangehouden bij een boerenprotest in Heerenveen. Die oproep doet voorman Mark van den Oever in een videoboodschap op YouTube.

Een agent schoot toen gericht tijdens een boerenprotest bij Heerenveen. Volgens de politie probeerden rellende boeren met tractoren in te rijden op agenten en dienstauto's.

Kamer wil geen nieuw debat over uit de hand gelopen boerenrellen

11:50 | In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor een spoeddebat over een uit de hand gelopen boerenprotest dinsdagavond in Heerenveen. Agenten schoten daar gericht op relschoppers die volgens de politie met trekkers op ze wilden inrijden.

(ANP / Novum RegioFoto)

BBB-leider Caroline van der Plas en FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren riepen direct op tot een spoeddebat over onder meer het politieoptreden in Friesland. Maar daar zijn weinig andere partijen voor te porren. De Kamer sprak vorige week ook al urenlang over het grimmige karakter van de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet, die vooral de landbouwsector hard raken.

'Het optreden van de politie wordt onderzocht, door de Rijksrecherche, zoals altijd. Pas daarna is de Tweede Kamer aan zet', aldus VVD-Kamerlid Ingrid Michon in een tweet. Zij bestrijdt wel alvast de lezing van Van der Plas dat de politie op boeren heeft geschoten. 'Boeren? Een roekeloze trekkerbestuurder die de bevelen van de politie negeert en de politie in gevaar brengt!'

Ook D66'er Hanneke van der Werf wacht graag het onderzoek naar de gang van zaken af. Zij noemt het 'niet verstandig om op basis van hele of halve filmpjes op internet hier debatten te gaan voeren'. CDA en ChristenUnie zien evenmin reden om premier Mark Rutte en justitieminister Dilan Yeşilgöz opnieuw naar de Kamer te roepen.

Ook de linkse oppositie wil nu geen nieuw debat. 'Van de politie wordt op het moment ongelofelijk veel gevraagd', zegt SP'er Michiel van Nispen. 'Als er geweldsmiddelen worden ingezet, als er zelfs wordt geschoten, dan wordt dat altijd onderzocht. Een debat daarover nu voegt daaraan niets toe en gaat ook niet helpen bij het bedaren van de gemoederen, wat nu zo hard nodig is.' Veel andere Kamerleden sluiten zich daarbij aan.

Acht mensen aangehouden voor boerenprotest bij huis minister

10:55 | De politie heeft inmiddels acht mensen aangehouden voor het uit de hand gelopen boerenprotest bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. Vorige week werden er beelden gedeeld van de ongeregeldheden. Er werden eerder al vier mensen aangehouden

Bioboeren komen met tienpuntenplan voor toekomst landbouw

10:40 | De voedselproductie in Nederland kan hand in hand gaan met het leveren van maatschappelijke diensten als biodiversiteit, schone lucht, schoon water, een vruchtbare bodem en gezonde voeding. Dat kan met minder stikstof en zonder gebruik van kunstmest, althans dat beweren duizenden biologische, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren.

Zij overhandigen later op woensdag een tienpuntenplan aan landbouwminister Henk Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal. Om de problemen in de landbouw zoals de stikstofproblematiek aan te pakken is een langetermijnvisie voor de landbouwsector nodig, zo klinkt het. Het ontbreken daarvan is volgens de bioboeren een van de oorzaken voor de ontstane maatschappelijke onrust onder een grote groep boeren.

Het tienpuntenplan is onder meer ondertekend door Biohuis, Caring Farmers, Federatie van Agro-ecologische Boeren en Herenboeren Nederland. Het plan heeft ook de steun van instanties en organisaties als Bionext, Louis Bolk Instituut, Stichting Aardpeer, Stichting Demeter en de Triodos Bank.

Lidl Heerenveen kan winkels gewoon bevoorraden

10:20 | Supermarktketen Lidl kan zijn winkels op woensdag 'gewoon' bevoorraden vanuit al zijn distributiecentra in het land. Dat meldt een woordvoerster van Lidl. Op dinsdag liep een boerenprotestactie in Heerenveen behoorlijk uit de hand. De actievoerders hadden zich in eerste instantie onder andere voor het depot van Lidl verzameld, maar werden daar door de ordediensten verwijderd. Daarna liep het op het industrieterrein uit de hand, waarbij de politie vanwege de dreigende situatie gericht heeft geschoten.

Jumbo heeft ook een depot op hetzelfde industrieterrein in Friesland. Deze keten was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar

UMCG: vluchten voor ziekenhuis gaan zonder hinder door

10:10 | Vluchten voor het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn vooralsnog niet verhinderd door boeren die de vertrek- en aankomsthal van Groningen Airport Eelde blokkeren. 'Het Mobiel Medisch Team maakt op het vliegveld gebruik van de spoeduitgang. Deze is veiliggesteld door de marechaussee', vertelt een woordvoerder van het UMCG.

Tot nu toe zijn zo'n twintig trekkers aangekomen bij het Groningse vliegveld. Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo verwacht dat enkele tientallen boeren komen demonstreren bij de luchthaven in Eelde, waar woensdag geen commerciële vluchten vertrekken of aankomen. Wel moet de traumahelikopter onbelemmerd kunnen vertrekken en gaan er mogelijk orgaanvluchten voor het UMCG.

Supermarktkoepel CBL betreurt escalatie boerenprotest

Supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) betreurt het 'ten zeerste' dat de politie bij een boerenprotest naar een wapen heeft moeten grijpen. Dat zegt de organisatie in een reactie op de politieactie in Heerenveen waarbij dinsdagavond gericht was geschoten.

Volgens het CBL moeten de boerenprotesten bij distributiecentra onmiddellijk stoppen, ook omdat supermarkten geen partij zijn in deze kwestie. De organisatie had eerder al gezegd dat supermarkten de achterstanden die worden veroorzaakt door de boerenblokkades van distributiecentra niet zomaar hebben weggewerkt. Met name bij versproducten is de bevoorrading wat lastiger. Verder beraadt het CBL zich nog altijd op eventuele vervolgstappen.

Eerste boeren arriveren bij vliegveld Groningen

09:35 | De eerste boeren zijn woensdagochtend per trekker gearriveerd voor een protestactie bij Groningen Airport Eelde. Even na 09.00 uur reden circa twintig voertuigen het terrein op. Een aantal staat op de stoep geparkeerd, pal voor de vertrekhal van het vliegveld. Burgemeester Marcel Thijsen heeft met de boeren afgesproken dat landingsbanen niet geblokkeerd mogen worden, zegt een woordvoerster. 'De boeren hebben aangegeven dat een en ander ordentelijk zal verlopen en daar vertrouwen we op.'

Ook moet de traumahelikopter naar het UMCG in Groningen onbelemmerd kunnen vertrokken. Hoeveel boeren er verwacht worden, kan de woordvoerster niet zeggen. Dagblad van het Noorden meldde dat er zo'n duizend actievoerders worden verwacht, maar dat kan de gemeente niet bevestigen. 'Dat is voor ons ook afwachten.' De sfeer ter plaatse is gemoedelijk, ziet een verslaggever. De boeren richten ter plekke een koffiehoek in.

Volgens de marechaussee zijn er woensdag geen commerciële vluchten op de luchthaven. 'Wat ik begrepen heb is dat er geen bezetting zal zijn van de start- en landingsbaan', aldus een woordvoerder. De marechaussee zegt vooral toezicht te houden op de luchthaven. 'Buiten wordt er samengewerkt met de politie', zegt de woordvoerder. Volgens hem zijn daarover 'goede afspraken gemaakt' met de driehoek van politie, Openbaar Ministerie en burgemeester.

LTO geschrokken van beelden bij distributiecentra Heerenveen

09:20 | Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland is geschrokken van de gebeurtenissen bij een distributiecentra in Heerenveen waar door de politie bij een uit de hand gelopen boerenprotest gericht is geschoten. Volgens LTO is het belangrijk dat goed duidelijk wordt wat er precies is gebeurd. Daar doet de Rijksrecherche nu onderzoek naar.

Demonstranten probeerden volgens de politie in te rijden op agenten en dienstauto's. Er ontstond een dreigende situatie. Daarbij is gericht geschoten en zijn waarschuwingsschoten gelost, meldt de politie. Niemand raakte gewond. Een trekker is door een kogel geraakt. Drie mensen zijn opgepakt.

LTO herhaalt nog maar eens dat het grote zorgen heeft over het kabinetsbeleid. Volgens de organisatie wordt de zorg door vele boeren op een passende manier onder de aandacht gebracht. Dat dit op sommige plaatsen 'ongepast en onwettig' gebeurt, noemt LTO onaanvaardbaar. Daarbij wijst de landbouworganisatie er ook op dat het overgrote deel van de boeren en de tuinders er ook zo over denkt. 'Het helpt ook niet. We hebben steun op de inhoud nodig, geen verontwaardiging over de actie', aldus LTO.

08:25 | De gemeente Tynaarlo verwacht dat er woensdagochtend zo'n duizend boeren komen demonstreren bij Groningen Airport Eelde. Burgemeester Marcel Thijsen zegt tegen regionale media dat met de boeren is afgesproken dat de landingsbanen vrij blijven. 'De boeren hebben aangegeven het protest netjes te willen houden. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat het ordentelijk zal verlopen', stelt Thijsen bij RTV Noord.

De boeren zouden mogelijk van plan zijn om vanaf 09.00 uur de aankomst- en vertrekhal van het vliegveld te blokkeren. Volgens een woordvoerder van de marechaussee zijn er woensdag geen commerciële vluchten. 'Wat ik begrepen heb is dat er geen bezetting zal zijn van de start- en landingsbaan', aldus een woordvoerder.

Groningse media meldden dat er wel orgaanvluchten zijn voor het UMCG in Groningen. 'Orgaanvluchten en traumahelikopters moeten er terechtkunnen', zegt Thijsen tegen RTV Noord. De marechaussee zegt vooral toezicht te houden op de luchthaven. 'Buiten wordt er samengewerkt met de politie', zegt de woordvoerder. Volgens hem zijn daarover 'goede afspraken gemaakt' met de driehoek van politie, Openbaar Ministerie en burgemeester.

Nu al miljoenen euro's schade door boerenblokkades distributiecentra

07:50 | De boerenblokkades bij distributiecentra hebben na één dag voor grote schade gezorgd. Na één dag loopt deze al in de miljoenen euro's, meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Distributiecentra van onder andere Aldi, Jumbo en PLUS werden gisteren afgesloten door protesterende boeren. 'De acties kosten zo'n tien tot twintig miljoen euro per dag.'

Boeren blokkeren opnieuw distributiecentrum Aldi in Drachten

07:25 | Boeren hebben in de nacht van dinsdag op woensdag met trekkers opnieuw een distributiecentrum van supermarkt Aldi in Drachten geblokkeerd. Volgens lokale media is de politie in gesprek met de boeren bij het distributiecentrum aan het Helmhout. Het is nog onduidelijk hoelang de blokkade zal duren.

Dinsdagochtend blokkeerden boeren ook al hetzelfde distributiecentrum. Die blokkade werd in de middag weer opgeheven.

Gemeente verwacht duizend boeren bij protest Groningen Airport

07:15 | De gemeente Tynaarlo verwacht dat er woensdagochtend zo'n duizend boeren komen demonstreren bij Groningen Airport Eelde. Burgemeester Marcel Thijsen zegt tegen regionale media dat met de boeren is afgesproken dat de landingsbanen vrij blijven. 'De boeren hebben aangegeven het protest netjes te willen houden. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat het ordentelijk zal verlopen', stelt Thijsen bij RTV Noord.

De boeren zouden mogelijk van plan zijn om vanaf 09.00 uur de aankomst- en vertrekhal van het vliegveld te blokkeren. Volgens Groningse media zijn er woensdag geen commerciële vluchten, maar wel orgaanvluchten voor het UMCG in Groningen. 'Orgaanvluchten en traumahelikopters moeten er terechtkunnen', zegt Thijsen tegen de zender.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen