Binnenland11 jul '22 06:10

Rechtbank heropent moordzaak Peter R. de Vries op extra zitting

Auteur: ANP

Bij de rechtbank in Amsterdam vindt maandag een extra zitting plaats in de strafzaak tegen de twee verdachte uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries. De rechtbank heropent het onderzoek, omdat er vorige week nieuwe stukken zijn ingestuurd door het Openbaar Ministerie. Tegen de verdachten Delano G. (22) en Kamil E. (36) is op 7 juni een levenslange gevangenisstraf geëist.

Rechtbank heropent moordzaak Peter R. de Vries op extra zitting.
Rechtbank heropent moordzaak Peter R. de Vries op extra zitting. (ANP / Marcel van Hoorn)

Lees ook | Werd vertrouwensband met kroongetuige Peter R. de Vries fataal?

Nieuwe stukken

Na afronding van het proces heeft de rechtbank het onderzoek op 15 juni gesloten. Heropening is nodig, meldde de rechtbank vorige week, om kennis te nemen van de nieuwe stukken. Het OM en de advocaten van de beide verdachten kunnen er maandag tijdens de extra zitting op reageren. De uitspraak in de zaak stond gepland op 14 juli. Er zal dan wel een zitting zijn, maar of de rechtbank ook vonnis wijst, is nog niet duidelijk.

Over de inhoud van de nieuwe stukken is niets bekendgemaakt. Het Parool meldde vorige week dinsdag dat justitie beschikt over verklaringen van een getuige die de vermoedelijke uitvoerders van de moord in verband brengt met Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Tegen Taghi is, vanwege zijn volgens justitie leidende rol in een reeks andere moordzaken, in dat proces op 28 juni levenslang geëist. De Vries was adviseur van de kroongetuige in Marengo, Nabil B. In 2018 werd B.'s broer doodgeschoten, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum.

Lees ook | Nieuwe verdachte in zaak Peter R. de Vries opgepakt

De Vries werd op 6 juli vorig jaar in Amsterdam neergeschoten en overleed negen dagen later. G. en E. werden kort na de aanslag opgepakt.

Drie nieuwe verdachten

Vorige week werd bekend dat er drie nieuwe verdachten zijn aangehouden in het grootscheepse rechercheonderzoek naar de moord op De Vries. Het gaat om de 27-jarige Krystian M., die de beide uitvoerders rechtstreeks zou hebben aangestuurd. Daarnaast zijn - op Curaçao en in Spanje - twee mannen opgepakt die ten tijde van de moordaanslag ter plaatse video's zouden hebben gemaakt, om die op sociale media te verspreiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen