Binnenland13 jul '22 07:00Aangepast op 13 jul '22 08:21

'Belastingdienst weet al jaren van etnisch profileren'

Auteur: BNR Webredactie

De Belastingdienst wist begin 2019 al dat op niet-Nederlandse afkomst werd geselecteerd in fraudeonderzoeken bij de kinderopvangtoeslag. Toch bleef de fiscus dat nog meer dan een jaar ontkennen, ondanks herhaalde vragen uit de Tweede Kamer en media over mogelijk etnisch profileren door de dienst, meldt Nieuwsuur.

Nog voordat de toeslagenaffaire halverwege 2019 voor het eerst uitgebreid in het nieuws komt, mailen ambtenaren van de Belastingdienst onderling al over 'het kennelijk selecteren op afkomst' in fraudeonderzoeken. De e-mails zijn terug te vinden in honderden nieuwe documenten over de toeslagenaffaire, die vorige week zijn vrijgegeven na een verzoek op de Wet Open Overheid door RTL Nieuws en Trouw.

Lees ook | Institutioneel racisme bij Belastingdienst

DEN HAAG - Exterieur belastingkantoor in Den Haag.ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens Van Putten
DEN HAAG - Exterieur belastingkantoor in Den Haag.ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens Van Putten (ANP / Laurens van Putten)

Uit de documenten blijkt dat het CAF-team onder een andere naam is doorgegaan: STEAM. In concept-antwoorden op Kamervragen uit begin 2019 van Pieter Omtzigt wordt melding gemaakt van het voornemen alle verslagen van zowel CAF-zaken als STEAM-zaken vertrouwelijk aan de Kamer ter inzage te geven. Dat ging niet door: uiteindelijk werd zelfs nooit bekendgemaakt dat het CAF-team onder een andere naam een doorstart had gemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen