Binnenland15 jul '22 15:36

Vijlbrief positief over gasvoorraad deze winter

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw denkt dat er deze winter waarschijnlijk genoeg gas is. Dat zegt hij tegen BNR in reactie op uitspraken van de Gasunie. 'Vat dat rapport niet op als: Ga rustig achterover leunen. Wij besparen relatief veel, proberen de bergingen zoveel mogelijk te vullen en we kopen lng voor de winter. Als wij al die dingen goed doen en het zit een beetje mee, dan gaat het goed in Nederland', zegt Vijlbrief.

De uitspraken van de Gasunie rekenden op veel kritiek. Ze zouden namelijk te rooskleurig zijn en heel veel slagen om de arm houden. De Gasunie stelde dat Nederland deze winter geen tekort zal hebben aan gas, als Rusland de gaskraan een jaar lang dichtdraait. Ook zou niemand zich zorgen hoeven te maken over een verplichte afschakeling van het gas, zo meent de Gasunie. Wel stelde de unie dat er dan aan een aantal voorwaarden voldaan moeten worden. Zo mag de vraag naar gas niet stijgen, moet de capaciteit van kolencentrales niet beperkt worden en moeten gasopslagen voor minstens 80 procent gevuld worden. In dat geval zijn andere noodmaatregelen, zoals de gasproductie in Groningen opvoeren, niet nodig, stelt de Gasunie.

Lees ook | Geen gastekort deze winter? 'Te vroege conclusie'

Directeur Hans Grünfeld van VEMW, belangenbehartiger voor de grootverbruikers van gas en energie, liet eerder al weten wel oren te hebben naar het verhogen van de gasproductie in Groningen. Ook omdat Duitsland al een dergelijk verzoek heeft ingediend. 'Als we de Duitsers willen helpen, dan moeten we nu meer gas uit Groningen produceren. Want in de winter heeft het geen zin meer', zei de directeur. Volgens Vijlbrief bestaat de mogelijkheid om de productie flink op te schroeven al. 'Vanaf 1 oktober gaan die putten naar het waakvlamniveau, dat is het laagste minimumniveau. Dat niveau is juist bedoeld om de gaskraan verder te openen, als het nodig is', meldt Vijlbrief.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw bij aankomst op het Binnenhof, voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw bij aankomst op het Binnenhof, voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. (ANP / Sandra Uittenbogaart)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen