Binnenland14 jul '22 18:25

Geen gastekort deze winter? 'Te vroege conclusie'

Auteur: BNR Webredactie

De uitspraken van de Gasunie dat we geen gastekort zullen hebben deze winter vallen in het verkeerde keelgat van de grootverbruikers. Die zien de conclusie van de netwerkbeheerder als voorbarig, zegt de belangenbehartiger VEMW tegenover BNR.

Directeur Hans Grünfeld van VEMW, belangenbehartiger voor de grootverbruikers van gas en energie, vindt dat de Gasunie te positief is. 'Ik was verrast door de stelligheid van de Gasunie. Ik denk dat het veel te vroeg is om dat nu te concluderen.' Ook is het moment waarop de Gasunie met het statement komt, vindt Grünfeld ongelukkig. 'Iedereen in Nederland, niet alleen bedrijven, moet zich bewust zijn dat we mogelijk een hele lastige periode tegemoet gaan.'

De uitspraken van de Gasunie dat we geen gastekort zullen hebben deze winter vallen in het verkeerde keelgat van de grootverbruikers.
De uitspraken van de Gasunie dat we geen gastekort zullen hebben deze winter vallen in het verkeerde keelgat van de grootverbruikers. (ANP / Richard Brocken)

Strenge voorwaarden

De Gasunie stelde dat Nederland deze winter geen tekort zal hebben aan gas, als Rusland de gaskraan een jaar lang dichtdraait. Ook zou niemand zich zorgen hoeven te maken over een verplichte afschakeling van het gas, zo meent de Gasunie. Wel stelde de unie dat er dan aan een aantal voorwaarden voldaan moeten worden. Zo mag de vraag naar gas niet stijgen, moet de capaciteit van kolencentrales niet beperkt worden en moeten gasopslagen voor minstens 80 procent gevuld worden. In dat geval zijn andere noodmaatregelen, zoals de gasproductie in Groningen opvoeren, niet nodig.

Lees ook | Gasunie zegt deze winter gas te garanderen

De directeur van VEMW zegt dat gasgebruikers rekening moeten houden met 'forse stijgingen van de prijzen'. 'Als het fout gaat in Duitsland zullen we dat ook merken. Ten slotte zijn de onzekerheden in de voorspelling van de Gasunie ook groot. We weten niet of de opslagen voldoende worden gevuld en of er genoeg lng naar Nederland komt. Mocht het niet lukken, dan worden er mogelijk hele vervelende maatregelen getroffen.'

'Sterke aannames'

Ook René Peters, energiedeskundige van TNO, vindt dat de Gasunie 'sterke aannames doet. 'Het is erg onzeker of het gerealiseerd kan worden', zegt Peters. 'Het huidige lage verbruik heeft vooral te maken met de hoge gasprijzen. Je kan je afvragen of die situatie gewenst is, want het betekent dat huishoudens toch in de kou zitten en bedrijven worden afgeschakeld. Ook wordt aangenomen dat we een boel vloeibaar aardgas (lng) importeren. Niet alleen naar de opslag in Nederland, maar ook uit België en Engeland, terwijl we vorige week hoorden dat Engeland de levering gaat afsluiten als er een crisis komt.' Die afhankelijkheid van lng vindt Peters dan ook risicovol.

Wel is Peters tevreden dat de Gasunie duidelijke randvoorwaarden heeft opgesteld. 'Dat rooskleurige scenario komt dan wel weer samen met die randvoorwaarden.'

Lees ook | Gazprom zaait twijfel over heropenen Nord Stream 1

Nord Stream 1

Over een eventueel langere sluiting van Nord Stream 1 maakte de netwerkbeheerder zich ook geen zorgen. Nord Stream 1 is sinds maandag voor tien dagen dicht vanwege onderhoud. Het vermoeden in Europa is dat Gazprom, eigenaar van de pijpleiding die Europa van gas voorziet, de leiding helemaal dicht houdt. In dat geval zullen de gasopslagen nog steeds voor minimaal 80 procent gevuld kunnen worden, stelt de unie. Wel zijn er extra maatregelen nodig als Nederland de opslagen voor minimaal 90 procent wil vullen.

Gasproductie Groningen

Toch zit er nog een addertje onder het gras. Nederland heeft namelijk een verzoek uit Duitsland gekregen om de gasproductie in Groningen weer op te voeren, vanwege de onzekerheid rondom Nord Stream 1, zo schrijft het FD. Grünfeld hoopt dat Nederland de Oosterburen wil helpen. 'Als we de Duitsers willen helpen, dan moeten we nu meer gas uit Groningen produceren. Want in de winter heeft het geen zin meer. Dat is de olifant in de kamer', vindt de directeur. 'Zo'n verzoek uit Duitsland moeten we uiterst serieus nemen. We zijn een goede buur en profiteren ook van de hulp die Duitsland biedt in lastige tijden, maar ook is het in ons eigen belang. Mocht Duitsland veel schade krijgen op economisch gebied, vanwege gedwongen afschakeling van bedrijven, dan heeft dat ook gevolgen voor de Nederlandse industrie en bedrijfsleven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen