Binnenland15 jul '22 17:09

Kabinet wil sneller gas winnen in Noordzee

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet wil ervoor zorgen dat er sneller vergunningen afgegeven kunnen worden om gas te winnen in de Noordzee. Op dit moment kan een vergunningsaanvraag tot wel zes jaar in beslag nemen, voordat de boor in de bodem gaat. Die tijd moet worden verkort naar drie jaar. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

Deze versnelling moet bereikt worden zonder dat de voorwaarden voor een vergunning worden versoepeld. De veiligheid van mens, natuur en milieu blijft volgens het kabinet voorop staan. Vijlbrief denkt wel tijdwinst te kunnen behalen met een efficiëntere inrichting van procedures en door zo nodig extra specialisten aan te nemen.

(ANP / Peter Hilz)

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verwacht dat hiermee op korte termijn, mogelijk al binnen een jaar, circa 1 miljard kubieke meter gas per jaar extra kan worden geproduceerd. Dat kan binnen vijf jaar oplopen tot 2 à 4 miljard kubieke meter.

Lees ook | Geen gastekort deze winter? 'Te vroege conclusie'

Vijlbrief spreekt van substantiële hoeveelheden. In Nederland werd vorig jaar in totaal 40 miljard kubieke meter gas verbruikt. De extra productie kan ook helpen de gasbergingen beter te vullen om te voorkomen dat verstoringen van de aanvoer in de wintermaanden tot tekorten kunnen leiden.

Oorlog Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft volgens Vijlbrief duidelijk gemaakt dat Nederland te afhankelijk is van de import van gas, met name uit Rusland. De gaswinning in Groningen is immers in verband met de aardbevingsrisico's voor omwonenden de afgelopen jaren sterk teruggeschroefd en moet op termijn helemaal stoppen.

De extra productie die deze maatregelen mogelijk maken, geldt voor een periode van tien jaar. De verwachting is dat de gasvelden op de Noordzee dan leeg zijn. In de tussentijd kan verder worden gewerkt aan de overgang naar hernieuwbare energie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen