Binnenland17 jul '22 14:12

Nationaal Hitteplan geldt per maandag, Vierdaagse deels geschrapt

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het Nationaal Hitteplan treedt maandag in werking, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Door de hitte in een groot deel van Europa kan er ook smog ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen. Daarom geldt behalve het hitteplan ook een smogwaarschuwing.

(ANP Rob Engelaar)

Nu er de komende dagen tropische temperaturen worden verwacht is het belangrijk om extra maatregelen te nemen tegen oververhitting. Het Rode Kruis roept daarnaast iedereen op om goed op elkaar te letten.

Uitdroging

Het is volgens de hulporganisatie ten eerste belangrijk om de hele dag door te blijven drinken om uitdroging te voorkomen. 'Ook als de zon niet of nauwelijks schijnt', zegt een woordvoerder. 'Mensen die medicijnen gebruiken moeten daar vooral extra op letten. Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je sneller vocht verliest of juist vocht vasthoudt.' Ouderen en jonge kinderen hebben een hogere kans op uitdrogingsverschijnselen, omdat zij minder goed kunnen aangeven dat ze last hebben van de hitte.

Lees ook | Hittegolf op komst: dinsdag mogelijk 40 graden

Het Rode Kruis adviseert iedereen om tussen 12.00 en 16.00 uur de schaduw op te zoeken. 'Dan is de zon op z'n felst. Bescherm je huid ook door bijvoorbeeld een pet te dragen en smeer je in met zonnebrandcrème, ook nadat je in het water bent geweest', aldus de woordvoerder.

De hulporganisatie roept iedereen ook op om extra goed op de omgeving te letten. 'Als je merkt dat iemand stiller wordt, biedt diegene dan wat te drinken aan.' Ook raadt de woordvoerder aan om voldoende zout te nemen. 'Neem een zakje chips of een soepje, daar knap je zo van op.'

Vierdaagse geschrapt

De eerste wandeldag van de Nijmeegse Vierdaagse gaat dinsdag niet door vanwege de verwachte extreme hitte. Dat heeft de organisatie zondag bekend gemaakt. De Vierdaagse zal nu op woensdag beginnen en in totaal drie dagen duren.

Lees ook | Sky News: Johnson mist spoedberaad over hitte voor afscheidsfeest


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen