Binnenland25 jul '22 06:31Aangepast op 25 jul '22 09:38

Minder mensen verdronken in 2021, vooral migranten liepen risico

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Tachtig mensen in Nederland zijn vorig jaar door verdrinking om het leven gekomen. Dat zijn er 27 minder dan in 2020. In verhouding verdronken vooral veel migranten en kinderen van migranten die in Nederland zijn geboren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor migranten met een niet-Europese achtergrond die jonger zijn dan 20 jaar blijkt het risico op verdrinking negen tot tien keer groter dan voor Nederlandse jongeren. Ook in Nederland geboren kinderen van niet-Europese migranten lopen een groter risico te verdrinken dan kinderen met een Nederlandse afkomst. Onder mensen met een Nederlandse herkomst verdronken mensen van 60 jaar of ouder in verhouding het vaakst.

Zelfdoding en verkeersongevallen

Het CBS keek ook naar het aantal verdrinkingen wegens zelfdoding of door verkeersongevallen, die losstaan van bovengenoemde verdrinkingsgevallen. Hierdoor kwamen in 2021 respectievelijk 86 en 38 mensen om het leven. Volgens het statistiekbureau is het aantal verdrinkingen in verband met zelfdoding de afgelopen tien jaar licht gedaald. Het aantal verdrinkingen als gevolg van verkeersongelukken bleef in diezelfde periode stabiel.

Lees ook | SP wil meer geld naar reddingsbrigades

Ter overweging: Praten over zelfmoordgedachten kan 24/7 via 113 of 0800-0113 en de chat op 113.nl

Gerelateerde artikelen