Binnenland27 jul '22 17:45

Interpolis: groeiende zorg om bedrijfsongevallen

Auteur: Rosanne Peters

Verzekeraar Interpolis ziet dat er steeds meer ondernemers zijn die zich zorgen maken over bedrijfsongevallen. Elke week overlijdt er namelijk minstens één werknemer door een bedrijfsongeval.

Uit het onderzoek voor de bedrijvenmonitor van Interpolis blijkt dat 34 procent van de ondernemers zich zorgen maakt om bedrijfsongevallen. Dat is 11 procent meer dan maart dit jaar. 'Er zijn twee redenen voor het feit dat het aantal ondernemers dat zich zorgen maakt hard groeit. Ten eerste geeft 36 procent aan dat het komt door de verhoogde werkdruk waardoor mensen meer moeten doen en harder moeten werken. Ten tweede zegt 20 procent dat het komt door de onervarenheid van medewerkers. Door krapte op de arbeidsmarkt worden er vaker onervaren mensen aangenomen. Dat speelt natuurlijk mee in het aantal bedrijfsongevallen.'

Bekende voorvallen van bedrijfsongevallen zijn mensen die uitglijden op de werkvloer of klem komen te zitten in een machine. Het gaat om zo'n 220.000 bedrijfsongevallen per jaar, in veelal arbeidsintensieve sectoren zoals de industrie en de bouw.

Image
(ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam)

Preventie

Volgens Interpolis moet er flink ingezet worden op preventieve maatregelen. De instructie voor nieuwe werknemers is vaak te kort of wordt bijvoorbeeld in een taal gegeven die voor de werknemer niet goed te volgen is. Al met al moeten nieuwe mensen beter worden ingewerkt en moeten onervaren medewerkers langer begeleid worden, ook al gaat daar meer tijd in zitten.

Lees ook | Rapport: Aantal arbeidsmigranten in Nederland zal blijven stijgen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen