Binnenland28 jul '22 17:48

Liveblog | Snelweg A1 vrijgegeven, gedumpte bergen afval zijn opgeruimd

Auteur: ANP

Door acties op en rond de A7 in Groningen, Friesland en Noord-Holland zijn in de nacht van woensdag op donderdag meerdere wegen afgesloten. Tussen Groningen en Drachten vonden door afvaldumping zeker twee ongelukken met meerdere voertuigen plaats. Daarbij raakte niemand gewond. Nabij Medemblik in de provincie Noord-Holland zijn hooibalen in de fik gezet. Rijkswaterstaat heeft de weg daar afgezet op last van de brandweer.

APELDOORN - Boeren hebben tijdens een protestactie op 27 juli langs de A50 mest en hooibalen in brand gestoken.
APELDOORN - Boeren hebben tijdens een protestactie op 27 juli langs de A50 mest en hooibalen in brand gestoken. (ANP / ANP)

Farmers Defence Force wil niet deelnemen aan 'verkennend gesprek'

17:30 | Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) blijft voorlopig bij de eerdere weigering om aan te schuiven. Voorzitter Mark van den Oever heeft er geen goed woord voor over dat LTO dat wel doet. 'Ook binnen de landbouw zijn er mensen die het niet hebben begrepen', zegt hij over Van der Tak. FDF vindt dat het kabinet de doelen voor 2030 eerst van tafel moet halen en 'opnieuw moet beginnen'. Bovendien zou de premier dat 'publiekelijk moeten zeggen, niet in een of ander telefoongesprek', aldus Van den Oever.

FDF blijft eisen dat het kabinet 'de doelen, meetmethoden en het tijdspad' verlaat. De organisatie trekt ook de onafhankelijkheid van Remkes in twijfel. Dat doet ook actiegroep Agractie. Beide activistische clubs zijn sceptisch over Remkes, omdat die eerder heeft geadviseerd fors in te grijpen om de stikstofuitstoot te verminderen. Precies dat is het kabinet van plan, met mogelijk grote gevolgen voor de veehouderij.

LTO akkoord met 'verkennend gesprek' na toezegging van Rutte

16:20 | LTO Nederland wil volgende week een 'verkennend gesprek' voeren over het stikstofbeleid. De land- en tuinbouworganisatie is daarmee akkoord gegaan. Voorzitter Sjaak van der Tak stelt in een verklaring dat premier Mark Rutte hem in een telefoongesprek heeft toegezegd dat er voor het kabinet 'geen taboes zijn'. Dat had LTO als voorwaarde gesteld om aan te schuiven bij het gesprek, dat wordt geleid door bemiddelaar Johan Remkes.

In eerste instantie hield LTO de boot af. De organisatie had aan Remkes laten weten 'niet op de uitnodiging te kunnen ingaan' voordat het kabinet zou toezeggen dat te praten valt over 'doel, tijdspad en invulling' van de stikstofmaatregelen.

Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) ging een stap verder en zei niet te willen praten voordat het kabinet duidelijk maakt dat het 'de doelen, meetmethoden en het tijdspad' verlaat. Die organisatie trekt ook de onafhankelijkheid van Remkes in twijfel. Dat doet ook de andere grote actiegroep Agractie. Beide organisaties zijn sceptisch over Remkes, omdat die het kabinet als voorzitter van een onderzoekscommissie heeft geadviseerd fors in te grijpen om de stikstofuitstoot te verminderen. Precies dat is het kabinet van plan, met mogelijk grote gevolgen voor de veehouderij.

LTO-voorman Van der Tak roep in zijn verklaring ook nog eens 'individuen die kiezen voor buitenwettelijke acties' op om daarvan af te zien. 'De druk van positieve acties helpt in gesprekken', stelt hij. Acties waarbij de wet wordt overtreden zorgen 'alleen voor verlies van draagvlak en het telkens moeten verdedigen van de sector'.

Actiegroep Voll Gass: snelwegdumpingen geoorloofd

13:35 | Aanhangers van actiegroep Voll Gass zijn betrokken bij de recente acties op snelwegen, zoals het dumpen van afval en het blokkeren van opritten. 'Daar zijn wel een aantal jongens van ons bij', zegt Albert Markerink uit Lochem, een van de bekendere leden van de informele groep, tegen het ANP. Hij zegt dat hij zelf niet aan de acties van de afgelopen dagen heeft deelgenomen. 'Maar ik sta er wel achter. Als jij je in je voortbestaan bedreigd voelt, wat zou jij dan doen?'

Voll Gass heeft geen officiële leden en omschrijft zichzelf op Facebook als een groep van 'leden en sympathisanten van Farmers Defence Force' (FDF). Op diezelfde pagina worden beelden gedeeld van acties op snelwegen. FDF zelf zegt bij de huidige acties geen rol te spelen. Mensen uit hetzelfde netwerk zijn daar dus wel bij betrokken.

Als door blokkades of dumpingen slachtoffers vallen, zou dat wel 'enorm ongewenst zijn', voegt Markerink eraan toe. 'Misschien moeten we de jongens vragen of ze het een volgende keer beter van tevoren willen aangeven', besluit hij. Als het misgaat, ligt de schuld volgens hem echter 'bij Den Haag'. De politiek heeft alle ideeën vanuit de sector volgens Markerink 'met een boogje in de prullenbak gegooid'.

Eerder kwam Voll Gass in het nieuws doordat aanhangers actievoerden bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Over de huidige acties op snelwegen zegt Markerink dat 'Den Haag het zo heeft gespeeld, dat mensen zich op deze manier gaan verzetten'.

De man van Voll Gass is ook niet onder de indruk van dreigementen aan het adres van aannemers die door Rijkswaterstaat waren gevraagd de wegen schoon te maken. 'Als ik de overheid was, had ik dat ook zo naar buiten gebracht', zegt hij. 'Ik krijg zelf ook genoeg rommel binnen. Dat gaat in een mapje met fanmail.'

Bruls: hard optreden tegen 'extremistische' acties snelwegen

14:57 | Tegen boerenacties zoals die van de afgelopen dagen moet hard en strafrechtelijk worden opgetreden. 'Deze mensen beschouw ik niet als actievoerders, maar als extremisten. Ik adviseer iedereen om niet het gesprek (proberen) te voeren met de extremisten, want dat helpt niet en geeft hun een podium dat ze niet verdienen.' Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls als voorzitter van het Veiligheidsberaad, in een reactie op acties van de afgelopen dagen en de gevolgen daarvan.

Het Veiligheidsberaad bestaat uit de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Diverse veiligheidsregio's zijn al sinds dinsdagmorgen bezig om de achtergelaten troep van de actie op te ruimen. Bedrijven die meehelpen met opruimen zijn bedreigd. Gemeenten die omgekeerde vlaggen wilden laten weghalen moesten daarmee stoppen wegens bedreigingen. 'Dit gaat alle grenzen te buiten', aldus Bruls.

Het is de burgemeesters in het verkeerde keelgat geschoten dat de protesten gepaard gaan met bedreigingen van hulpverleners, medewerkers van opruimbedrijven, politici en bestuurders. 'Dit is moedwillige intimidatie, geweldpleging en vernieling. Hier moet hard tegen worden opgetreden', aldus Bruls. 'Deze protesten zijn heftig en leiden tot gevaarlijke situaties.'

Volgens Bruls staan de 'extremisten' niet voor de grote meerderheid van de boeren in het land. Die meerderheid verdient het om mee in gesprek te gaan, zegt hij, en om 'in verbinding te zoeken naar oplossingen en perspectief'.

Logistiek vervoerders roepen boeren op te stoppen met acties

14:55 | Logistieke vervoerders zeggen begrip te hebben voor de acties van de boeren, maar roepen op ermee te stoppen. Grote vervoerder Jan de Rijk zegt dat de schaal van de acties nu groter is dan eerder en ook langer duurt. 'Ik heb het gevoel dat het uit de hand loopt. Dit moet niet te lang duren, laten we vandaag stoppen', zegt topman Fred Westdijk. Commercieel directeur Onno Franken van transportbedrijf Van Rooijen noemt de acties 'buitenproportioneel'.

Franken zegt dat iedereen mag demonstreren, 'maar niet op deze manier'. 'Mensen die er niks aan kunnen doen worden gestraft en met name de verkeersveiligheid komt in het geding.' Westdijk vindt het 'jammer' dat de acties zo lang duren. Ook waarschuwt hij dat de publieke opinie over de boeren kan kantelen. 'Die hooibalen kunnen echt niet', vindt hij. 'Ze moeten nu om tafel met de regering.'

Transportbedrijf De Rijk zegt 'niet op de acties te kunnen plannen', omdat niet duidelijk is waar ze gaan plaatsvinden. Met alle gevolgen van dien voor logistieke bedrijven die hun spullen moeten rondbrengen. Van Rooijen zegt al 'uren' vertraging te hebben gehad door files als gevolg van de acties en er ook 'geen rekening' mee te kunnen houden in de planning. 'We kijken of er een binnendoorroute is, anders is het aansluiten', aldus Franken.

De Rijk, goed voor circa 850 trucks, neemt nog geen maatregelen, maar benadrukt wel dat de druk op planners fors is door tekorten bij klanten en de vakantie. Desondanks zegt Westdijk nog genoeg planners te hebben. 'Verstoringen overdag zijn natuurlijk jammer, je hebt al moeite genoeg om de planning rond te krijgen. Hoe meer verstoringen erin zitten, hoe lastiger het is.'

Nederlandse Politiebond maakt zich zorgen over boerenprotesten

14:50 | De Nederlandse Politiebond (NPB) maakt zich zorgen over de boerenprotesten, zegt voorzitter Jan Struijs. 'Politiemensen lopen op hun tandvlees', aldus Struijs, die ziet dat de politie overbelast en onderbezet is.

Vanwege de protesten moet de politie opschalen, waardoor ander werkt blijft liggen, zegt de NPB-voorzitter. 'Intimidaties en bedreigingen moeten onderzocht worden, bijvoorbeeld die richting Rijkswaterstaat. Die zijn hartstikke ernstig, maar andere ernstige zaken blijven daardoor langer liggen, zoals zware zeden- en geweldsdelicten. Je betaalt er een grote prijs voor.'

Struijs kan zich voorstellen dat sommige mensen de indruk krijgen dat de politie te weinig doet, maar volgens hem treedt de politie op naar eer en geweten 'en met de mensen die we hebben'. 'Maar je bent wel de schaarste aan het verdelen. Naast de protesten zijn er ook veel andere 112-meldingen, zoals over dronken jongelui.'

De voorzitter van de politiebond vindt het belangrijk dat mensen hun verontwaardiging over de agressie en het geweld blijven uitspreken. 'Demonstreren is prima, maar niet op deze manier. Dat de politie zich niet met andere werkzaamheden kan bezighouden, brengt ook burgers in gevaar.'

Snelweg A1 bij afrit Voorst vrijgegeven, gedumpt afval opgeruimd

13:36 | Het verkeer kan weer over de snelweg A1 rijden bij de afrit Voorst, ten oosten van Apeldoorn. De weg is donderdag rond 13.30 uur vrijgegeven, melden Rijkswaterstaat en de ANWB.

Actievoerende boeren hadden woensdagochtend in alle vroegte afval op de snelweg gedumpt. Dat deden ze uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. In sommige gestorte spullen zat het kankerverwekkende asbest. Dat is weggehaald door een gespecialiseerd bedrijf. Het opruimen liep vertraging op omdat de eerste bedrijven die dat zouden doen, niet verder wilden gaan vanwege bedreigingen.

Uiteindelijk vond Rijkswaterstaat een andere aannemer om de weg schoon te maken. Die begon in de nacht van woensdag op donderdag met opruimen. Welk bedrijf dat is, kon een woordvoerder niet zeggen.

In Overijssel is de A1 nog wel dicht. Dat komt door een boerenprotest bij knooppunt Azelo. Het verkeer kan niet vanuit Rijssen richting dat knooppunt rijden. Ook de A35 tussen Hengelo en Azelo is in beide richtingen dicht.

Langs de A50 bij Apeldoorn waren woensdag hooibalen in brand gestoken. Vanwege de manier van demonstreren deden vier veiligheidsregio's in het oosten van het land, Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland woensdag een oproep aan boerenactievoerders om te stoppen met onveilige acties.

Politie op zoek naar 'onverlaten' wegens vernieling snelweg A7

13:32 | De politie is op zoek naar de daders die in de nacht van woensdag op donderdag op de afritten van de A7 afval hebben gestort en in brand gestoken. De snelweg gaat vanwege de vernieling komende week dicht voor reparatiewerkzaamheden.

Volgens de politie hebben 'onverlaten' rond 04.20 uur onder andere hooibalen, mest, een koelkast en asbest op de afritten in brand gestoken. De snelweg was daardoor lange tijd dicht voor verkeer. Inmiddels is de weg weer vrijgegeven. De linker op- en afrit van de A7 blijven tot donderdag 17.00 uur dicht voor noodreparatie. De politie heeft tot nu toe geen meldingen gekregen van schade als gevolg van de actie. Ook zijn er geen meldingen van gewonden.

Het opzettelijk vernielen, versperren of onbruikbaar maken van de weg is een misdrijf. Getuigen worden opgeroepen om zich te melden.

Vlaggenverkoper verdient goed aan protest met omgekeerde vlag

13:13 | Vlaggenleveranciers hebben goede zaken kunnen doen in de afgelopen weken door de protestacties met omgekeerde vlaggen tegen het stikstofbeleid van het kabinet. 'Wij hebben het gigantisch druk gehad met bestellingen door het land heen', zegt Marco van Daalen, eigenaar van de Vlaggenclub in Mijdrecht.

'Een boer bestelde een vlag van 4,5 bij 7 meter, die hangt nu aan een elektriciteitsmast', vervolgt hij. De Vlaggenclub verkocht ongeveer duizend extra vlaggen door de acties. Ook zijn er volgens Van Daalen honderden hoesjes met de Nederlandse vlag verkocht om over de buitenspiegels van auto's te trekken. 'Die worden normaal alleen maar tijdens een EK of WK verkocht. Als je de linker hoes rechts doet en de rechter links dan zit de vlag ook ondersteboven. Die zijn enorm hard gegaan', vertelt de verkoper.

Ook autovlaggen deden het goed. 'Daar hebben we er een stuk of negenhonderd van verkocht.' De Vlaggenclub maakt ook zelf speciale vlaggen voor de boerenprotestacties. 'We hebben een onwijs mooie vlag met de tekst 'steun onze superboeren', dat vinden we een hele vrolijke vlag', aldus Van Daalen.

Ook Faber Vlaggen met kantoor in Amsterdam zag de vraag stijgen. Via de webshop werden ongeveer honderd vlaggen extra aan de man gebracht, 30 procent meer dan vorig jaar rond deze tijd. 'We merken wel dat er meer vraag is naar rood-wit-blauwe vlaggen. Het zijn natuurlijk geen hele hoge aantallen, als je ziet dat er overal wel vlaggen hangen', zegt eigenaar Huib Faber. Mogelijk komt dat omdat hij vooral vlaggen in de hogere prijsklasse verkoopt.

VlaggenEnMasten in Lage Zwaluwe zag de inkomsten eveneens stijgen. 'Met Nederlandse vlaggen hebben wij het drukker dan normaal. We verkopen ze aan particulieren, boeren, bedrijven en winkeliers', zegt een woordvoerster. Exacte verkoopaantallen kon zij niet geven.

Politie probeert afvaldumpers snelwegen op te sporen met beelden

13:07 | Door beelden te bekijken probeert de politie alsnog duidelijk te krijgen wie verantwoordelijk zijn voor het dumpen van afval op snelwegen. 'Door veel beelden veilig te stellen op verschillende manieren zorgen we ervoor dat we ook op een later moment verantwoordelijken kunnen achterhalen en waar mogelijk aanhouden', laat de politie Gelderland weten.

Op woensdag had de politie gemeld dat het 'lastig' zou worden om te achterhalen wie strobalen, afval en asbesthoudende materialen in brand hebben gestoken op snelwegen.

De snelweg A1 in de buurt van Apeldoorn werd woensdagochtend geblokkeerd toen actievoerende boeren rommel op het wegdek dumpten. Aannemers die de weg zouden schoonmaken, trokken zich vervolgens terug na bedreigingen. De weg blijft waarschijnlijk dicht tot het einde van de donderdagmiddag.

De politie is in de nacht van woensdag op donderdag, en donderdag overdag naar eigen zeggen 'consequent aanwezig op toe- en afritten' om daar te proberen 'zo veel als mogelijk te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan'.

Knooppunt Azelo geblokkeerd, actievoerders barbecueën op snelweg

13:00 | De snelwegen A35 en A1 rond knooppunt Azelo worden donderdagmiddag in beide richtingen geblokkeerd door een groep trekkers. De vluchtstrook is wel vrij, maar wordt niet gebruikt om de blokkade te passeren. De politie heeft gevraagd om ingesloten verkeer dat vaststaat tussen Rijssen en Azelo er langs te laten. Daaraan geven de demonstranten gehoor. De actievoerders zijn gaan barbecueën op de weg en zeggen dat zij rond 17.00 uur afgelost worden door een nieuwe ploeg demonstranten.

Bij de verkeersinformatiedienst van de ANWB is te zien dat de vertragingen rond de knooppunten Azelo en het nabijgelegen Buren oplopen. Ook op de omliggende wegen is het druk en neemt de vertraging toe. Volgens een ANP-fotograaf ter plaatse is er politie aanwezig, maar wordt er vooralsnog niet ingegrepen.

Een politiewoordvoerder laat weten de situatie op de wegen in de gaten te houden. 'Als het nodig is, wordt er in afstemming met de gemeente opgetreden.' Of dat gaat gebeuren bij de blokkade bij Almelo, kon de woordvoerder niet zeggen.

De afgelopen tijd zijn er regelmatig boerenprotesten op en bij snelwegen, waarmee wordt geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Vier veiligheidsregio's in het oosten van het land, Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland deden woensdagmiddag al een oproep aan boerenactievoerders om te stoppen met onveilige acties. Woensdagochtend en in de nacht van woensdag op donderdag werden op meerdere snelwegen strobalen, afval en asbesthoudend materiaal gedumpt en aangestoken. Afgelopen nacht ontstonden meerdere auto-ongelukken op de A7 als gevolg van gestort afval. Niemand raakte daarbij gewond.

Op 15 juli overleed een 56-jarige motorrijder uit Amersfoort toen er op meerdere wegen in het land boerenacties waren. Ter hoogte van het Drentse Beilen blokkeerde een vrachtwagenchauffeur de snelweg, waarna een file ontstond en vervolgens een botsing tussen de motorrijder en een bestelbus. De vrachtwagenchauffeur en de bestuurder van de bestelbus worden verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk.

Aannemers ruimen gedumpte troep op A7 niet op vanwege intimidatie

12:20 | Aannemers die door Rijkswaterstaat zijn gevraagd de gedumpte rommel op de snelweg A7 op te ruimen, beginnen daar niet mee omdat ze geïntimideerd worden. Dat bevestigt een woordvoerster van Rijkswaterstaat Noord-Nederland na berichtgeving van RTV Noord. 'Landelijk gaat het om meerdere aannemers', zegt zij over de intimidaties en bedreigingen. 'Eerst leek het noorden buiten schot te blijven, maar dat is dus toch niet het geval.'

In de nacht van woensdag op donderdag dumpten tegenstanders van het stikstofbeleid van het kabinet op drie plekken op de A7 tussen Groningen en Drachten onder meer autobanden. Het verkeer wordt omgeleid via onder meer de vluchtstrook en een parkeerplaats. Ook een dag eerder waren er meerdere afvaldumpingen op snelwegen.

Ter hoogte van Leek werden donderdagochtend autobanden gedumpt. Dat leidde tot een ongeluk met meerdere voertuigen toen op de banden werd ingereden. Niemand raakte gewond. De woordvoerster van Rijkswaterstaat Noord-Nederland waarschuwt weggebruikers om uit te kijken als ze de weg op gaan, 'zeker in de nacht'.

Rijkswaterstaat kijkt landelijk wat het kan doen tegen de bedreigingen en intimidaties van aannemers die worden ingehuurd om de rotzooi van demonstranten op te ruimen. Onderzocht wordt of er aangifte gedaan kan worden. 'Wat de bedrijven zelf doen, is aan hen', aldus de woordvoerster. Rijkswaterstaat onderzoekt eveneens of aangifte gedaan kan worden wegens de stortingen en de vernieling van de wegen.

A35 bij Almelo in beide richtingen dicht door blokkade tractoren

12:05 | Een groep trekkers blokkeert donderdag de weg tussen de knooppunten Buren en Azelo, aldus Rijkswaterstaat. De A35 bij Almelo is daardoor in beide richtingen dicht. Volgens de ANWB loopt de vertraging rond de knooppunten snel op.

Op de A35 en op de A1 is inmiddels sprake van ongeveer een halfuur vertraging. Volgens een ANP-fotograaf ter plekke is er politie aanwezig, maar wordt nog niet ingegrepen.

Een politiewoordvoerder laat weten de situatie op de wegen in de gaten te houden. 'Als het nodig is, wordt er in afstemming met de gemeente opgetreden.' Of dat gaat gebeuren bij de blokkade bij Almelo, kon de woordvoerder niet zeggen.

De afgelopen tijd zijn er vaker boerenprotesten geweest waarbij trekkers langzaam reden op snelwegen of snelwegen blokkeerden. Daarmee wordt geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Vier veiligheidsregio's in het oosten van het land, Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland deden woensdagmiddag al een oproep aan boerenactievoerders om te stoppen met onveilige acties. Woensdagochtend en in de nacht van woensdag op donderdag werden op meerdere snelwegen strobalen, afval en asbesthoudend materiaal gedumpt en aangestoken. Afgelopen nacht veroorzaakte een afvaldumping een auto-ongeluk met meerdere voertuigen op de A7. Niemand raakte gewond.

Op 15 juli overleed een 56-jarige motorrijder uit Amersfoort toen er om 15.00 uur op verschillende wegen in het land boerenacties waren. Ter hoogte van Beilen blokkeerde een vrachtwagenchauffeur de snelweg, waarna een file ontstond en vervolgens een botsing tussen de motorrijder en een bestelbus. De vrachtwagenchauffeur en de bestuurder van de bestelbus worden verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk.

Kabinet overlegt voortdurend

11:24 | Een woordvoerder van Rutte zegt dat er 'voortdurend' overleg wordt gevoerd in het kabinet. 'Alleen voltrekt zich dat niet allemaal voor het oog van eenieder.' De bewindslieden 'monitoren en ondernemen actie waar nodig'.

Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat er 'heel veel' overleg plaatsvindt met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeenten. Een woordvoerder stelt dat 'heel duidelijk' is dat het kabinet deze acties onacceptabel vindt, en 'dat je er niet mee wegkomt'. Dat minister Dilan Yeşilgöz nog niet fysiek zichtbaar is geweest, bijvoorbeeld door de pers te woord te staan, heeft volgens hem met het reces te maken.

Het ministerie van Defensie laat desgevraagd weten dat er nog geen verzoek is ingediend bij de krijgsmacht om te helpen bij het opruimen van de rommel op de snelweg. Defensie mag dat volgens de wet alleen doen als commerciële partijen daartoe niet in staat zijn, en dat zal na een aanvraag eerst moeten worden afgewogen. 'Als er al een verzoek komt, verwacht ik niet dat Defensie erop in kan gaan', aldus een woordvoerder. Als het gaat om het verwijderen van asbest, kan Defensie sowieso niets betekenen, aangezien zij daar de juiste papieren niet voor heeft.

D66-leider Jan Paternotte vindt dat het kabinet een 'harde lijn' moet trekken om Nederland veilig te houden. Hij zegt dat burgers met opzet in gevaar gebracht worden, en dat activisten zich 'continu' schuldig maken aan bedreigingen en intimidatie. 'Laten we echt stoppen dit ‘demonstreren’ te noemen. Dit is terroriseren.'

Meerdere trekkers rijden op A35 bij Almelo

11:22 | Meerdere trekkers rijden donderdagochtend op de A35 ter hoogte van Almelo in de richting van Enschede. Door de langzaam rijdende landbouwvoertuigen is er zo'n half uur vertraging, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Volgens de ANWB gaat het om ongeveer veertig trekkers. 'We kunnen vooralsnog niet inschatten of ze stil gaan staan', aldus de ANWB-woordvoerder. Het is niet duidelijk of er politie aanwezig is.

De afgelopen tijd zijn er vaker boerenprotesten geweest waarbij trekkers langzaam reden op snelwegen of snelwegen blokkeerden. Daarmee wordt geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Van der Plas voorlopig niet in de media wegens dreigementen

11:05 | Caroline van der Plas zal de komende tijd niet in de media optreden, omdat ze wordt bedreigd. Dat laat de voorvrouw van de BoerBurgerBeweging (BBB) weten na berichtgeving van RTL Boulevard. 'Ik voel me niet veilig op dit moment.' Ze zegt meerdere berichten per week te ontvangen en heeft naar eigen zeggen al haar publieke optredens en werkbezoeken voor deze week en het weekend afgezegd.

'De anti-boerlobby of de anti-BBB-lobby draait op volle toeren. De haatberichten nemen in hevige mate toe en ook doodsbedreigingen komen nu binnen', aldus Van der Plas. 'Kennelijk wordt BBB te groot in de peilingen en vinden mensen dan dat ze haat over je heen mogen storten'.

Boerenactiegroepen: regering kan acties stoppen

09:50 | Boerenactiegroepen Farmers Defence Force (FDF) en Agractie zeggen dat de regering de nieuwe boerenacties op en rond snelwegen kan stoppen door de stikstofplannen aan te passen. 'Wij vinden de acties ook niet leuk, daarom moet de regering nu gaan bewegen', zo reageert Erik Luiten van Agractie.

Premier Mark Rutte noemt de acties gevaarlijk en onacceptabel.

FDF-voorzitter Mark van den Oever vindt ook dat het tijd wordt dat de regering actie onderneemt. 'Want je merkt dat de boeren het niet meer pikken, en dat de acties verder escaleren. De regering moet per direct de acties beëindigen door de stikstofbrief van tafel te halen.'

Op meerdere snelwegen in het land werden afgelopen nacht hooibalen, mesthopen en autobanden gedumpt. Tussen de rommel zit op sommige plekken ook asbest. Op de A7 tussen Groningen en Drachten gebeurde afgelopen nacht door afvaldumping een ongeluk met meerdere voertuigen. Daarbij raakte niemand gewond. 'Ongelukken zijn natuurlijk nooit te rechtvaardigen', reageert Van den Oever. 'Maar zolang het een beetje blikschade is, vind ik het allemaal niet zo erg.'

Overigens zeggen FDF en Agractie niet zelf bij de actie betrokken te zijn geweest. 'We begrijpen de frustratie bij veel boeren en dat ze daar uiting aan geven. Maar wij roepen alleen op om te demonstreren binnen de grenzen van de wet', aldus Luiten van Agractie.

Algemeen voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Noord, Dirk Bruins, keurt de nieuwe acties op de snelwegen af. 'Ook ik ben enorm boos en teleurgesteld in hoe dit kabinet beleid rondom stikstof aanpakt', meldt hij op Twitter. 'We spreken de politiek aan en vragen met acties aandacht. Maar wat vandaag is gebeurd kan niet. Diegenen die vandaag rotzooi op de snelweg hebben gedumpt: neem je verantwoordelijkheid!'

A1 bij Voorst waarschijnlijk ook vanochtend dicht

07:00 | De A1 bij het Gelderse Voorst is waarschijnlijk ook op vanochtend dicht in de richting van Amersfoort vanwege het afval dat daar woensdag uit protest gedumpt is door boeren. Rijkswaterstaat liet rond 22.00 uur weten dat het nog niet gelukt is een aannemer te vinden om het afval op te ruimen. Aannemers die dat in eerste instantie zouden doen, trokken zich terug na bedreigingen.

Er ligt onder meer asbest op de weg dat door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd moet worden, zegt een woordvoerder. Daardoor is het goed mogelijk dat de weg de hele nacht dicht blijft. 'In de ochtendspits moeten mensen er rekening mee houden dat de weg dicht is.' Rijkswaterstaat roept weggebruikers die vanochtend op pad gaan op goed de verkeersinformatie te checken.

Op verschillende snelwegen werden woensdagochtend afval, strobalen en asbesthoudend materiaal in brand gestoken. 's Avonds was dat ook het geval langs de A2 bij Breukelen, waar hooibalen in lichterlaaie stonden. Datzelfde was volgens lokale media het geval langs de A50 bij Apeldoorn. Volgens Rijkswaterstaat zijn meerdere aannemers die ingeschakeld werden om de rommel op te ruimen lastiggevallen en heeft het bergingswerk daardoor vertraging opgelopen.

Vier veiligheidsregio's in het oosten van het land, Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland deden woensdag vanwege de blokkades een oproep aan boerenactievoerders om te stoppen met onveilige acties.

Justitieminister Dilan Yeşilgöz waarschuwde de boeren die zich schuldig hebben gemaakt aan vernieling, brandstichting en bedreiging. 'Je verliest niet alleen in rap tempo begrip voor je acties. Waar mogelijk spoort de politie je op', zei de minister op Twitter. 'Een strafblad heeft gevolgen. Gebruik je verstand.' Zo ver bekend zijn er nog geen aanhoudingen verricht.

Bij Midwolde zijn onder meer autobanden op de weg gedumpt. Hierdoor vond rond 02.45 uur een aanrijding plaats. Bij Frieschepalen vond rond 03.45 uur eveneens een ongeluk plaats. De weg wordt tussen Groningen en Drachten afgesloten. In Noord-Holland is de weg tussen Hoorn en Den Oever in beide richtingen dicht. De brandweer is aanwezig om het vuur te blussen en ook de politie is ter plaatse.

Gevaar

De politie onderzoekt wie er verantwoordelijk is voor het dumpen van het afval en waarschuwt weggebruikers in het noorden van het land hun rijgedrag aan te passen. 'Er kan plotseling op elke plek afval worden gedumpt en dit kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties', aldus de politie op Twitter.

Woensdag werd uit protest met de stikstofregels op verschillende plaatsen afval, strobalen en asbesthoudend materiaal gedumpt en in brand gestoken.

06:50 | Aannemer begonnen met opruimen rommel op A1, mogelijk tot eind middag dicht


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen