Binnenland3 aug '22 06:13

Boerenactiegroepen in gesprek om het eens te worden met elkaar

Auteur: ANP

Boerenactiegroepen gaan woensdagavond met elkaar om te tafel om het te hebben over een gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes en het kabinet. Volgens de voorzitter van Farmers Defence Force (FDF) Mark van den Oever zijn alle boerenclubs aanwezig, waaronder LTO Nederland en Agractie.

Het gesprek tussen LTO en het kabinet over het stikstofbeleid moet aanstaande vrijdag plaatsvinden. Volgens Van der Tak zijn premier Mark Rutte, stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer hierbij aanwezig, samen met stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Lees ook | Boeren gaan niet naar Remkes: te weinig onderhandelingsruimte

FDF heeft tot nu toe niet positief gereageerd op een verkennend gesprek met het kabinet. De voorzitter liet weten dat er verschillende geluiden opgaan binnen de partij. Sommigen willen niet dat FDF meedoet aan de verkennende gesprekken, anderen willen dat misschien wel. 'Dat wachten we nog af.'

Wantrouwen

Maar ook andere boerenorganisaties zeiden eerder niet in gesprek te willen met Remkes, met de reden dat ze weinig vertrouwen hebben in de bemiddelaar die is aangesteld door het kabinet. Agractie heeft maandag over de kwestie met Remkes gebeld. Daardoor zijn de leden gerustgesteld over de onafhankelijke rol van de stikstofbemiddelaar. Agractie heeft toen nog een aantal inhoudelijke punten naar het kabinet gestuurd. Als de groep de ruimte krijgt om het daarover te hebben, willen ze misschien toch vrijdag aansluiten bij Remkes aan tafel.

Lees ook | Bijvangst boerenprotest: 3 ton omzet voor webshop Farmers Defence Force

LTO zegde vorige week een verkennend gesprek over het stikstofbeleid met het kabinet toe. Daar was FDF niet blij mee. Inmiddels is de onenigheid tussen FDF-voorzitter en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak en opgelost.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen