Binnenland4 aug '22 06:15Aangepast op 4 aug '22 12:53

Boeren hebben geen vertrouwen in gesprek Remkes, LTO gaat wel

Auteur: ANP

De verschillende boerenorganisaties, waaronder Agractie en Farmers Defence Force (FDF), zeggen dat ze geen vertrouwen hebben in het 'door de regering geregisseerde overleg' met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. LTO gaat vrijdag namens de organisaties toch met Remkes praten, als vertegenwoordiging van de gezamenlijke boerenclubs.

(ANP / ANP / ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Remkes vindt het goed dat LTO vrijdag mede namens een groot aantal andere boerenorganisaties komt praten met een kabinetsdelegatie over het omstreden stikstofbeleid. 'Niet praten lost ook niets op.'

'De uitkomsten van het overleg worden teruggekoppeld, besproken en verdere stappen worden afgestemd', laten de organisaties weten. Dit standpunt is de uitkomst van een overleg tussen de boerenorganisaties op woensdagavond. Daar kwamen zij bijeen in een hotel in Nijkerk om het met elkaar eens te worden. Het was een 'goed overleg', zeggen ze: 'Op de inhoud zitten we op één lijn. Dat betekent dat we samen optrekken.'

Lees ook | Boerenactiegroepen in gesprek om het eens te worden met elkaar

Aan tafel zaten Agractie, Dutch Dairymen Board, Farmers Defence Force, LTO Nederland, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouderij Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Vereiste

Volgens een woordvoerder van LTO Nederland zal in het overleg met Remkes dezelfde eis op tafel liggen die al eerder is opgesteld: dat het kabinet zijn stikstofplannen moet aanpassen. Behalve Remkes schuiven ook premier Mark Rutte, stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer hierbij aan. Waar het gesprek gaat plaatsvinden is nog niet bekend.

FDF

Pas als de uitkomsten van het gesprek tussen LTO Nederland en Remkes zijn teruggekoppeld wil Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) kijken wat FDF gaat doen. 'Alle opties liggen op tafel', zegt hij daarover. Ook boerenacties de komende tijd sluit hij niet uit. 'Boeren zitten op het puntje van hun stoel.'

Van den Oever heeft vertrouwen in boerenpartner LTO Nederland. Volgens hem zijn er 'harde afspraken' gemaakt tussen de boerenorganisaties over het aanstaande overleg. Hij wilde niet ingaan op om wat voor afspraken het gaat. De FDF-voorman zegt dat er tijdens het boerenoverleg in Nijkerk 'één front' is gevormd. Discussie was er volgens hem vooral 'over de uitvoering', onder meer over wie er verder met Remkes aan tafel moest.

Gesprek

Het boerenoverleg volgde na korte onenigheid vorige week toen LTO Nederland toezegde het verkennend gesprek met het kabinet over het stikstofbeleid bij te wonen. Daar was FDF niet blij mee. Voor het gesprek van woensdagavond was de onenigheid tussen de FDF-voorzitter en de LTO-voorzitter Sjaak van der Tak weer bijgelegd. Tijdens het boerenoverleg moest het onder meer gaan over de vraag of meer boerenactiegroepen aansluiten bij het gesprek met Remkes en het kabinet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen