Binnenland6 aug '22 08:05

Bijzondere Nebra-schijf te zien in Drents museum

Auteur: BNR Webredactie

Ben je dit weekend toevallig in de buurt van Assen? Dan hebben we een aanrader voor je: even langs het Drents Museum rijden. Daar wordt namelijk de zogeheten 'Nebra-schijf' tentoongesteld - een overblijfsel vanuit de Bronstijd.

Het is een bronzen schijf met goud ingelegde sterren en verschillende standen van de maan. De schijf is inmiddels bijna 4000 jaar oud en is de allereerste realistische weergave van de nachtelijke hemel, zo legt Bastiaan Steffens, Conservator Archeologie van het Drents museum, uit. 'Het sterrenbeeld had een heel prominente rol in de Bronstijd, dat maakt dit de oudste weergave van de sterrenhemel die we kennen.'

De schijf is inmiddels bijna 4000 jaar oud en is de allereerste realistische weergave van de nachtelijke hemel
De schijf is inmiddels bijna 4000 jaar oud en is de allereerste realistische weergave van de nachtelijke hemel (ANP / Alamy Limited)

De schijf zou gebruikt moeten zijn om de tijd bij te houden, zo vertelt Steffens. 'Het communiceert het verloop van de tijd (...). Het maakt dit een fascinerende vondst. Het laat zien dat men toen geïnteresseerd was in de sterrenhemel en de rol ervan. Het is dus niet iets van nu, maar van alle tijden.' De schijf werd in Duitsland ontdekt in het gebied Saksen-Anhalt, in het plaatsje Nebra. 'Waarom het gemaakt is, is een moeilijke vraag. Het heeft mogelijk een kalenderfunctie gehad. Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het ook. Het toont de sterrenhemel aan met een maansikkel naast een bepaalde groep sterren. Precies op het moment dat die samen komen, wat eens in de drie jaar gebeurt, hebben die mensen wellicht een complete schrikkelmaand ingelast', zo zegt de conservator.

Schrikkelmaand

'Ze deden niet aan schrikkeldagen, of een kortere februari, maar ze spaarden het allemaal op om eens in de drie jaar een schrikkelmaand in te lassen. Dat is waarschijnlijk in eerste instantie wat die schijf communiceert. Daarna is het nog heel vaak aangepast om ook andere dingen te laten zien', zo stelt Steffens.

Vanaf zaterdag 6 augustus tot en met 16 september is de Schijf van Nebra te zien in het Drents museum.

Gerelateerde artikelen