Binnenland6 aug '22 11:19

Burgemeester Ter Apel kritisch op gemeenten, provincies en kabinet

Auteur: ANP

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde vindt dat een groot deel van de Nederlandse overheid het heeft laten afweten om de crisis in de asielopvang op te lossen.

In een interview in het AD zegt hij dat de situatie bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, dat onder Westerwolde valt, niet zo uit de hand was gelopen als het centrum in de Randstad stond. Dan was er 'sneller gehandeld', denkt hij. Velema kijkt in het AD terug op het afgelopen jaar. Volgens hem ontstonden de problemen in Ter Apel in augustus vorig jaar toen de reisbeperkingen vervielen en meer migranten naar het aanmeldcentrum kwamen. Bij toenmalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol vond hij destijds 'weinig gehoor', zegt hij. Wel was hij blij dat Broekers-Knol uiteindelijk bij een aantal gemeenten eind vorig jaar opvang afdwong, ook al was dat achteraf niet volgens de regels.

Lees ook | VluchtelingenWerk naar rechter om opvangcrisis

In het AD haalt Velema niet alleen uit naar het kabinet, maar ook naar andere gemeenten die 'telkens opnieuw' afspraken niet nakwamen. Dat er meer werk verzet wordt voor Oekraïense vluchtelingen vindt hij 'heel moeilijk te verteren'. Ook de provincies moeten het ontgelden. Die doen in zijn ogen 'ook te weinig'. Dat het kabinet sinds juni de asielopvang als nationale crisis beschouwt, merkt hij in praktijk nog weinig van.

Volgens de burgemeester is er in zijn gemeente 'nog wel een positieve grondhouding'. 'Maar door alles wat er gebeurt, kijkt de regio wel verbaasd naar de rest van het land. Wij doen wat we moeten doen, maar een belangrijk deel van Nederland laat het afweten', aldus Velema.

Gerelateerde artikelen