Binnenland6 aug '22 12:47Aangepast op 8 aug '22 08:57

Liveblog | Boeren houden zich vooralsnog rustig, voorman Agractie maakt excuses

Auteur: BNR Webredactie

Farmers Defence Force kondigde na afloop van het eerste stikstofgesprek tussen boeren en het kabinet en stikstofbemiddelaar Johan Remkes 'de hardste acties ooit' aan. Mis daarover niets in ons liveblog.

(FOTO ANP / Hollandse Hoogte / Persbureau Heitink)

Agractie-voorman zegt sorry voor imiteren minister Van der Wal

12:37 | Agractie-voorman Bart Kemp zegt zaterdag in een video sorry tegen minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Hij had in Nieuwsuur vrijdagavond haar stem geïmiteerd en zegt nu dat hij dat niet had moeten doen. 'Dat heeft geen enkele zin.'

Hij zegt dat hij boos was omdat Van der Wal na de gesprekken met stikstofbemiddelaar Remkes had herhaald waarom een vermindering van stikstofuitstoot noodzakelijk is. De onderbouwing daarvan is volgens hem onjuist.

Boerenzakdoeken en trekkers bij Canal Parade

11:33 | Jonge boeren delen zaterdagochtend in het centrum van Amsterdam rode boerenzakdoeken uit aan de bezoekers van de Canal Parade. Op de Latjesbrug over de Nieuwe Herengracht, op de hoek van het Entrepotdok, delen boerenmeiden en boerenjongens honderden zakdoeken uit met hun boodschap 'solidair met de boeren.'

De zakdoeken zijn het symbool van de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Sympathisanten van de acties knopen een boerenzakdoek aan hun auto of dragen zo'n rode doek om de pols, arm of hals.

In de stad staan ook trekkers langs de route. 'De gemeente is op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de trekkers in de stad. Dit is in goed overleg gebeurd en hierover zijn goede afspraken gemaakt', zegt een woordvoerder van de gemeente. Het gaat om enkele trekkers, die staan bij de Hermitage op de Amstel en op de Prins Hendrikkade. De locaties zijn volgens afspraak met de gemeente. 'Ze mogen een tegengeluid laten horen. Maar uiteraard staat alles vandaag in het teken van Pride', aldus de woordvoerster.

Geen boetes of aanhoudingen na spookrijden op A7 in Friesland

10:44 | De politie heeft vooralsnog geen boetes uitgedeeld of mensen aangehouden nadat meerdere trekkers langzaam over de A7 tussen Drachten en Heerenveen reden. Zo'n vijftien trekkers, veelal zonder kenteken, hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag ook tegen het verkeer in gereden.

Een woordvoerder van de politie vertelt dat het ging om een ongeplande actie. 'Hierdoor ontstond een gevaarlijke situatie. Onze eerste prioriteit was om deze actie te stoppen, zodat het verkeer weer veilig werd. Dat is gelukt. De trekkers hebben toen de snelweg verlaten via de afrit en de berm. Het was niet mogelijk om ze staande te houden en we konden ze niet identificeren, doordat ze geen kenteken hadden.'

Wel is de politie nog op zoek naar aanknopingspunten om de actievoerders te identificeren. 'Als we dit naar mensen kunnen herleiden, gaan we achteraf nog boetes uitdelen.' De trekkers zijn bij Tjalleberd tot stilstand gebracht, waarna zij omdraaiden en spookrijdend de andere kant opgingen. Daar kwamen ze opnieuw een politieblokkade tegen, waarna ze bij Tijnje de snelweg hebben verlaten. 'De trekkers gingen alle richtingen op, waardoor we ook daar niemand staande konden houden', aldus de woordvoerder. Meerdere politie-eenheden zijn uitgerukt om de actie te stoppen.

Landbouwvoertuigen moeten sinds 1 januari verplicht een kenteken hebben als zij ook op de openbare weg komen. Sinds 1 juli wordt hierop gecontroleerd, meldde het OM eerder.

Spookrijdende trekkers op de A7 in Friesland na ingrijpen politie

00:17 | Actievoerders zijn vrijdagavond in Friesland met trekkers de rijksweg opgegaan. Meerdere trekkers reden langzaam over de A7 tussen Drachten en Heerenveen en hebben ook tegen het verkeer in gereden, laat de politie weten. Het zou gaan om een tiental trekkers.

Een woordvoerster zegt dat agenten voor de actievoerders zijn gaan rijden om ze te laten stoppen. Bij Tjalleberd is de groep tot stilstand gebracht. Daar zijn de trekkers omgedraaid om vervolgens spookrijdend de andere kant op te gaan. Opnieuw kwamen ze een politieblokkade tegen, waarop de actievoerders via de berm naar de op- en afrit bij Tijnje zijn gereden om de snelweg te verlaten.

Het is niet bekend of er mensen zijn aangehouden. De politiewoordvoerster laat weten dat er in ieder geval geprobeerd wordt de trekkers zoveel mogelijk te registreren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen