Binnenland9 aug '22 09:39

Beregeningsverbod in Brabant

Auteur: Jorn Lucas

Inwoners en bedrijven in Midden- en West-Brabant mogen vanaf vandaag tussen 7 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds geen water uit sloten, beken en rivieren gebruiken voor bijvoorbeeld het beregenen van gewassen.

Inge Wezel van Waterschap Brabant Delta spreekt van een 'uitzonderlijke maatregel' die genomen wordt vanwege de droogte, lage waterstanden en de hoge temperaturen. Hierdoor kan het waterschap steeds moeilijker aan de watervraag voldoen.

Image
(ANP / Flip Franssen)

Door nu terughoudend met water om te gaan wil het waterschap proberen een totaalverbod te voorkomen. Om zoveel mogelijk water vast te houden, zet het Brabantse waterschap ook de stuwen hoger dan normaal en gaan vispassages dicht.

Lees ook | Dit kan je verwachten van de komende hittegolf

Totaalverbod

Uitzondering op het verbod is het koelen van fruitboomgaarden en het gebruik van oppervlaktewater als drinkwater voor vee. Eerder werd in ongeveer de helft van het waterschap al een totaal onttrekkingsverbod van oppervlaktewater ingesteld. Dat verbod blijft ook gelden.

Lees ook | De gevolgen van droogte voor scheepvaart én het water uit de kraan

Vanwege de aanhoudende droogte hebben ook waterschappen in andere delen van Nederland verboden en beperkingen ingesteld. Zo werd een paar weken geleden het gebruik van oppervlaktewater verboden in delen van Gelderland, Overijssel en Drenthe. In heel Zeeland geldt sinds twee weken een verbod op het gebruik van oppervlaktewater.

Verder zegt het waterschap Brabantse Delta tegen iedereen, particulieren en ondernemers: ga spaarzaam om met water, drinkwater én oppervlaktewater.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen