Binnenland9 aug '22 06:21

Natuurorganisaties willen niet met Remkes onderhandelen

Auteur: ANP

Natuur- en milieuorganisaties zijn best bereid om volgende week te praten met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstokbeleid, maar ze benadrukken dat ze niet willen onderhandelen over het terugdringen van de stikstofuitstoot. Greenpeace is klaar om naar de rechter te stappen.

Remkes heeft onder meer Greenpeace, Natuurmonumenten en LandschappenNL uitgenodigd voor het overleg. Het is nog niet bekend waar dat wordt gehouden. Natuur en Milieu is uitgenodigd, maar kan wegens vakantie niet komen. Wakker Dier heeft geen uitnodiging gekregen.

Image
(ANP / Robin Utrecht)

Het kabinet wil dat de totale stikstofuitstoot in Nederland in 2030 is gehalveerd. Dat streven is begin juni aangekondigd. 'Als daaraan getornd wordt, bijvoorbeeld door het uit te stellen tot 2035 of door het doel te verlagen naar 40 procent, is het gesprek meteen afgelopen en stappen we naar de rechter. Het doel van 2030 is heilig, natuursoorten in Nederland staan al op omvallen', zegt Greenpeace-directeur Andy Palmen.

Lees ook | Remkes praat volgende week met milieuorganisaties

Ook Natuur en Milieu weigert te onderhandelen over halvering van de uitstoot tussen nu en 2030. 'Er is nu actie nodig', aldus een woordvoerster. Wel moeten alle sectoren een bijdrage leveren, en niet alleen de boeren. 'Er moeten zo snel mogelijk bindende stikstofdoelen komen voor andere sectoren, zoals de luchtvaart en de industrie. Alle sectoren moeten een evenredige bijdrage leveren. Daar moet het kabinet duidelijkheid over geven.'

Schiphol

Dat andere vervuilers moeten worden aangepakt, is ook de boodschap van Greenpeace. Palmen: 'Wanneer gaat Schiphol meedoen? Wanneer moet Tata Steel leveren? Ik snap dat boeren zeggen: waarom wij wel en zij niet? Dat is niet rechtvaardig.' Natuurmonumenten wil dat het kabinet boeren helpt om duurzamer te worden.

Wakker Dier, dat regelmatig overhoop ligt met de veehouderij, is niet uitgenodigd. 'We hebben er alle vertrouwen in dat milieu- en klimaatclubs dezelfde doelen nastreven als wij, dat we naar biologische landbouw met veel minder vee moeten, en dat we niet moeten kiezen voor gekke technologische oplossingen die vaker niet dan wel werken en waar dieren de dupe van worden', zegt een woordvoerster.

Remkes praat de komende tijd ook met andere sectoren. Zo overlegt hij volgende week woensdag met individuele boeren. De dag erna praat hij met banken en zogenoemde ketenorganisaties. Een daarvan is het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van supermarkten. FrieslandCampina, een van de grootste zuivelcoöperaties ter wereld, heeft de uitnodiging van Remkes afgeslagen. Het bedrijf meldt: 'Wij hebben de heer Remkes laten weten dat wij niet op deze uitnodiging ingaan en deze gesprekken primair aan de belangenbehartiging in de landbouw laten.'

Lees ook | 'Constructief en goed gesprek tussen boeren en kabinet'

Op maandag 22 augustus praat Remkes met vertegenwoordigers van provincies en gemeenten. Later die week heeft hij waarschijnlijk een tweede ontmoeting met landbouworganisaties, waaronder LTO Nederland, maar dat overleg is nog niet ingepland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen