Binnenland9 aug '22 06:57Aangepast op 9 aug '22 09:15

Economische klap van energiecrisis wordt onderschat

Auteur: Jorn Lucas

De oplopende energieprijzen worden voor steeds meer huishoudens een financieel probleem. Een gemiddeld gezin dreigt op basis van de huidige prijzen op jaarbasis zo'n vierduizend euro meer te gaan betalen. En toch dringt de economische klap van de gestegen gas- en energieprijzen onvoldoende door. Dat schrijft het FD na gesprekken met experts.

De prijsstijgingen raken niet alleen de laagste inkomens, maar ook de inkomens die daar net boven zitten, zegt FD-redacteur Bert van Dijk. Hij sprak onder meer met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) over de economische gevolgen van de gestegen energieprijzen.

FD | Nederland onderschat energiecrisis, waarschuwen experts

'Een op de drie huishoudens moet iets doen aan het uitgavenpatroon, die hebben het moeilijk. Dat zijn vooral mensen die net buiten de energietoeslag vallen, omdat ze daarvoor te veel verdienen en dus compensatie mislopen.' Een gezin met een verbruik van 3.000 kilowattuur stroom en 1000 kubieke meter gas, grofweg een gemiddeld gezin, betaalt nu zo’n 5100 euro op jaarbasis. Dat is 3900 euro meer dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van energievergelijk.nl schrijft het FD.

Geen volksopstand

Maar vooralsnog lijkt er weinig vrees voor de aankomende klap. Terwijl de gasprijs nu ruim zeven keer hoger ligt dan een jaar geleden, een volksopstand dreigt in Groot-Brittannië en landen als Frankrijk en België noodmaatregelen hebben getroffen, lijkt het besef hier nog niet voldoende doorgedrongen dat juist Nederland zwaar getroffen zal worden.

Veel huishoudens onderschatten de dreigende teruggang van hun besteedbaar inkomen, omdat ze nu nog profiteren van jaarcontracten met relatief gunstige prijzen. De helft van de mensen in Nederland heeft een vast contract, blijkt

Uit cijfers van toezichthouder ACM blijkt ook dat veel mensen nog een vast energiecontract hebben. Maar als die contracten aflopen, kan de ramp voor velen niet te overzien zijn. 'Een deel van die mensen is nu spekkoper, maar het merendeel heeft een jaarcontract en gaat zich wezenloos schrikken als het contract afloopt,' aldus Kuijper. 'Nu al worden we gebeld door mensen die wanhopig zijn omdat de hoge prijzen niet meer te doen zijn.'

(Unsplash)

Toeslag ontoereikend

In politiek Den Haag eist de oppositie dat het kabinet extra maatregelen neemt om een mogelijke maatschappelijke crisis te voorkomen. Voor huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum is dit jaar weliswaar de energietoeslag ingevoerd, een eenmalige tegemoetkoming van 1300 euro maar, Kamerlid Pieter Omtzigt pleit voor een grotere doelgroep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen