Binnenland10 aug '22 07:17Aangepast op 10 aug '22 09:28

Boodschappen bijna 20 procent duurder

Auteur: ANP

In de supermarkt ben je gemiddeld 18,5 procent meer kwijt aan boodschappen dan elf maanden geleden. Dat blijkt uit onderzoek van bureau GfK, dat de prijzen van producten in verschillende supermarkten bijhoudt, meldt de NOS.

Het gaat om een gemiddelde, dus de verschillen tussen producten kunnen groot zijn. Zo zijn pasta, keukenpapier en brood veel meer in prijs gestegen dan gemiddeld. Chocolade, bananen en schoonmaakartikelen zijn dan weer niet of nauwelijks in prijs gestegen.

Image
(ANP / Robin Utrecht)

Voor een gezin met vier personen kan een bezoekje aan de supermarkt nu heel snel in de papieren lopen. 'Gemiddeld gaven zij op jaarbasis zo'n 7000 tot 8000 euro uit aan boodschappen', zegt Norman Buysse van GfK. 'Zij betalen al snel zo'n 1500 euro meer voor dezelfde boodschappen als een jaar geleden.'

Lees ook | Nibud: leven dreigt onbetaalbaar te worden, overheid kan tij niet keren

'Leven onbetaalbaar'

Het Nibud melde gisteren bij BNR dat de levenskosten voor ruim een miljoen mensen onbetaalbaar dreigt te worden. Bijna een op de drie Nederlanders moet het gedrag aanpassen om de stijgende prijzen aan te kunnen, stelt directeur Vliegenthart.

Lees ook | Het wordt heat or eat voor Britten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen