Binnenland15 aug '22 06:03Aangepast op 15 aug '22 10:14

Bemiddelaar Remkes praat met natuurorganisaties over stikstof

Auteur: ANP

Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid, gaat verder met zijn gesprekken. Hij praat maandag met natuur- en milieuorganisaties. Die willen tegen Remkes zeggen dat het kabinet niets moet veranderen aan de plannen om de uitstoot van stikstof voor 2030 te halveren. Namens het kabinet schuiven waarschijnlijk stikstofminister Christianne van der Wal en klimaatminister Rob Jetten aan.

Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid, gaat verder met zijn gesprekken.
Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid, gaat verder met zijn gesprekken. (ANP / Rob Engelaar)

Greenpeace, Milieudefensie, Landschappen NL, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Werkgroep Behoud de Peel, en de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) zijn bij het gesprek aanwezig. Herstel in het vertrouwen is het eerste wat aangepakt moet worden, zegt ook Gerbrand van ’t Klooster van de FPG. Zijn organisatie heeft naar eigen mening een tussenpositie. 'Onze leden combineren landbouw, met natuur, landschap en natuurhistorie. En landbouw en natuurgebieden moeten meer met elkaar in verbinding staan'.

Ook Mobilisation for the Environment (MOB) van Johan Vollebroek schuift aan. Hij vecht regelmatig vergunningen aan voor evenementen of bedrijven die in zijn ogen vervuilend zijn, zoals de Grand Prix op Zandvoort.

Geen ruimte

Vooralsnog lijken de milieuorganisaties niet bereid om water bij de wijn te doen. Greenpeace dreigt naar de rechter te stappen als het kabinet de stikstofdoelstellingen wil afzwakken, bijvoorbeeld door de boeren langer de tijd te geven om hun uitstoot te beperken. Daarom moeten we terug naar de tekentafel, zegt Gerbrand van ’t Klooster van de FPG. 'We moeten met de partijen in gesprek om te komen tot oplossingen die wel haalbaar zijn'.

Klimaatgroep Urgenda, die met succes het klimaatbeleid van de overheid aanvocht bij de rechter, is niet uitgenodigd. Dat geldt ook voor Wakker Dier, dat regelmatig overhoop ligt met veehouders. Natuur en Milieu is wel uitgenodigd, maar kan er niet bij zijn.

Remkes praatte ruim een week geleden met landbouworganisaties, waaronder LTO Nederland. Die zat daar ook namens Farmers Defence Force en Agractie. Later deze week praat Remkes met bedrijven, banken en brancheverenigingen over het stikstofbeleid. Volgende week heeft hij overleg met gemeenten, provincies en waterschappen, en later ontmoet hij de landbouworganisaties weer.

Lees ook | Natuurorganisaties willen niet met Remkes onderhandelen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen