Binnenland15 aug '22 07:23Aangepast op 16 aug '22 14:55

'Droogte in Nederland zorgwekkend'

Auteur: BNR Webredactie

Het is vandaag een stuk koeler dan de afgelopen dagen en er worden ook regenbuien verwacht, maar dat betekent niet direct dat de droogte voorbij is ‘Het is een zorgwekkende situatie', zegt droogte-expert Niko Wanders van de Universiteit Utrecht.

‘Het water in Nederland komt uit Duitsland, maar daar is het net zo warm en droog als hier. We zien dus ook dat de rivieren langzaam naar beneden zakken', aldus Wanders. Zo zakt het waterpeil in de Rijn deze week waarschijnlijk tot het kritieke niveau van 30 centimeter. Uit recente data van de Duitse regering valt op te maken dat vandaag de 30 centimeter wordt behaald. Onder dit niveau is het voor binnenvaartschepen niet meer rendabel om te varen, omdat ze dan veel minder vracht mee kunnen nemen. Tot minstens donderdag zou de Rijn in de buurt van de kritieke 30 centimeter blijven. Op dit moment is het waterpeil zo'n 36 centimeter.

Forse dijkdoorbraak in Rotterdam in 2003.
Forse dijkdoorbraak in Rotterdam in 2003. (ANP / Peter Hilz / Hollandse Hoogte)

Gevaar voor de natuur

Daarnaast vormt de extreme droogte volgens Wanders een gevaar voor de natuur. En eventueel voor de drinkwatervoorziening ‘als er heel veel verzilting optreedt'. ‘Dit gebeurt voornamelijk in het westen van Nederland, waar dan te weinig water de zee in kan, waardoor het zoute water het land zal binnenkomen. Een ander probleem dat op de lange termijn zou kunnen optreden: het IJsselmeer en de voorraden die daar liggen om Noord-Nederland van water te voorzien.’

Dijken

En ook de dijken in Nederland zijn gevoelig voor de droogte. 'In 2003 hebben we de dijkdoorbraak bij Wilnis gezien, waardoor een hele woonwijk overstroomde.' Deze dijkdoorbraak was niet het gevolg van slecht weer, maar het gevolg van een warme zomer. Tijdens de hittegolf van 2003 raakte de ringdijk zo uitgedroogd, dat het veen is gekrompen en gebarsten. ‘Dat is echt iets wat heel erg op de radar staat en nu gecontroleerd wordt', aldus Wanders.

Lees ook | De gevolgen van droogte voor scheepvaart én het water uit de kraan

Hij vervolgt: ‘We hebben nu echt een enorm neerslagtekort. Om weer terug te kunnen gaan naar de normale situatie, moet het weken tot maanden regenen. Tijdens een ‘normale maand’ valt er 80 mm regen. Maar met een beetje geluk komen we deze maand uit op 50 mm. Dat is nog steeds te droog. En de gevolgen daarvan zien we om ons heen.’

Lees ook | Flinke schade door 'uitzonderlijke' droogte, meer maatregelen in aantocht


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen