
Recordlage stand
Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze tijd van het jaar ongeveer 8,70 meter boven NAP. In het najaar komen heel lage waterstanden vaker voor, want dan komt er geen smeltwater uit de Alpen meer in de rivier.
Lees ook | 'Droogte in Nederland zorgwekkend'
De afvoer van Rijnwater bij Lobith zakt tegen het eind van de week naar 650 kubieke meter water per seconde. Ook dat is heel dichtbij de laagste afvoer ooit gemeten in deze tijd van het jaar. Dat is voor de beroepsvaart een belangrijk gegeven, want de waterstand zegt niet direct iets over de hoeveelheid water die beschikbaar is. De waterstand kan namelijk door de jaren heen veranderen, doordat de vorm van de rivier en de vaargeul verandert.
Pan
'Vergelijkbaar met een pan', zegt Cristel de Zwaan, adviseur Rivieren bij het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN). 'In een smalle pan staat een liter water hoger dan in een brede pan, maar er zit evenveel water in.' Daarom willen waterbeheerders en schippers met name weten hoeveel water er is, dus hoeveel water het land binnenstroomt. Dat er de komende dagen heel weinig water naar Lobith zal komen blijkt ook uit een bericht van de waterbeheerders in Duitsland. Die melden vandaag dat de waterstand van de Rijn bij Emmerich, net over de grens in Duitsland, onder het niveau van de peilstok is gezakt. Er stroomt nog ongeveer twee meter water door de vaargeul.
Lees ook | Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen
Duitsland waarschuwt
De Duitse industrie waarschuwt voor de lage waterstand in de Rijn. Deze zit de commerciële scheepvaart op de belangrijke vaarroute in de weg. De waterstand in sommige delen heeft al een historisch dieptepunt bereikt. 'Het is slechts een kwestie van tijd voordat fabrieken in de chemische of staalindustrie moeten sluiten, oliën en bouwmaterialen hun bestemming niet bereiken of grote volumes en zware transporten niet langer kunnen worden uitgevoerd', zei Holger Lösch van de Federatie van Duitse Industrieën (BDI).
In het ergste geval zouden volgens hem bedrijven personeel naar huis moeten sturen omdat er door de aanvoerproblemen geen werk is. Bijkomend probleem is volgens hem ook dat vervoer over spoor niet als volwaardig alternatief kan worden gezien, ook omdat Duitsland kampt met een tekort aan machinisten. Ook het spoorwegnet zou niet voldoende uitgerust zijn.