Binnenland19 aug '22 15:20Aangepast op 19 aug '22 15:50

D66'er Sjoerdsma wil Russische toeristen weren

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Als het aan D66 ligt zijn Russische toeristen niet langer welkom in de Europese Unie. Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma pleit voor een visastop voor Russische burgers die naar de EU willen komen voor vakantie of om te shoppen, terwijl hun land oorlog voert in Oekraïne.

(ANP / Hollandse Hoogte / Fotobureau Dijkstra)

'Een visastop geeft het duidelijke signaal aan de Russische elite dat het niet business as usual is: geen vakanties, geen winkeltrips. Te veel Russen kunnen hun schouders ophalen over de Russische invasie, omdat ze probleemloos naar de EU kunnen reizen', aldus de D66'er.

Voorstanders

Wat Sjoerdsma betreft moet Nederland zich sterk maken voor een visastop. Het onderwerp staat binnenkort op de agenda van de EU-raad voor ministers van Buitenlandse Zaken. Onder meer Polen, Finland, Tsjechië, Denemarken en de Baltische Staten behoren tot de voorstanders van het plan. Ook niet-EU-lid Noorwegen is voor een stop.

Lees ook | Oekraïne plaagt Russische toeristen op de Krim

Scholz

Tot nu toe keerde alleen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zich openlijk tegen het weren van Russische toeristen. Volgens hem proberen veel Russen op deze manier juist hun land te verlaten, omdat ze het niet eens zijn met de oorlog.

Geheim agenten

Ook de veiligheid komt volgens Sjoerdsma ten goede als de EU stopt met het verstrekken van visa. Zo kan worden voorkomen dat Russische geheim agenten die eerder zijn uitgezet, opnieuw proberen de Europese Unie binnen te komen als zogenaamde vakantievierders. Daarnaast is een visastop volgens hem terecht, omdat Rusland op 4 april de visa-overeenkomsten met de EU al opzegde. 'Waarom behoudt Rusland dan wel een geprivilegieerde status? Dat is niet uit te leggen.'

Sjoerdsma vindt dat een visastop niet zou moeten gelden voor Russische dissidenten, vluchtelingen, en Russen die naar Europa komen voor gezinshereniging.

Volg hier ons liveblog over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen