Binnenland25 aug '22 14:41Aangepast op 6 sep '22 17:14

Den Haag wil ontheffing sancties Rusland

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De gemeente Den Haag wil een ontheffing voor Russische sancties. De gemeente heeft problemen met het vinden van een nieuwe gasleverancier, vanwege de sancties die volgden na de Russische inval in Oekraïne.

Door die sancties moet Den Haag het gascontract met Gazprom voor 10 oktober opzeggen. Probleem daarbij is dat er dan ook een vervanger moet zijn, maar die kan de gemeente nog steeds niet vinden. Wel is er een publieke aanbesteding gedaan, daar meldde echter geen enkel bedrijf zich voor aan.

Lees ook | Jetten komt terug op Gazprom-besluit

De gemeente heeft problemen met het vinden van een nieuwe gasleverancier, vanwege de sancties die volgden na de Russische inval in Oekraïne.
De gemeente heeft problemen met het vinden van een nieuwe gasleverancier, vanwege de sancties die volgden na de Russische inval in Oekraïne. (ANP / Laurens van Putten)

Onderhandelingen

De Zuid-Hollandse gemeente wil nu een ontheffing voor de Russische sancties aanvragen, zodat het toch in zee kan gaan met een gesanctioneerde energieleverancier. Omdat de aanbesteding niets heeft opgeleverd, gaat het bestuur van de hofstad nu onderhandelen met mogelijke gasleveranciers. Dat gascontract zou op 1 januari moeten ingaan. De deal zal wel leiden tot significant hogere kosten, waarschuwt de gemeente. 'Met de huidige volatiele markt is over de mate van stijging nog geen concrete uitspraak te doen.'

Grote risico's voor leveranciers

Ronald de Zoete, gas- en olie expert, snapt dat het moeilijk is om een andere leverancier te vinden. 'De volumeverplichting en de prijsformule die daarbij hoort kan teveel risico opleveren voor de energieleverancier. Als je gewoon de dagprijs kan doorberekenen aan de gemeente, dan is er weinig risico. Maar wat nou als er opeens geen aardgas is en je gedwongen wordt om het uit een land verder weg te halen? Dan rijzen de kosten de pan uit, die kan de leverancier niet voor haar rekening nemen', zegt De Zoete.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen