Binnenland30 aug '22 14:22Aangepast op 30 aug '22 16:25

NS: staking dinsdag heeft gevolgen voor treinverkeer woensdag

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De NS adviseert reizigers om ook morgen nog rekening te houden met langere reistijden en vaker overstappen, vanwege de gevolgen van de stakingsactie door NS-personeel van vandaag. Mogelijk staan niet alle treinen op de juiste plek en reizigers kunnen daar in de ochtend hinder van ondervinden.

Lees ook | Nagenoeg geen treinen in hele land; Staatssecretaris doet oproep

Morgen rijden er op de vijfde actiedag van NS-personeel geen treinen in Oost- en Zuid-Nederland. Om de dienstregeling elders in het land zo goed mogelijk te laten rijden, laat de vervoersdienst treinen rijden tot aan de stations die grenzen aan het stakingsgebied. Zo rijden de treinen tot aan de stations Rotterdam Centraal, Dordrecht, Utrecht Centraal, Geldermalsen, Ede-Wageningen, Amersfoort en Zwolle, en keren daarna om. De treinen van regionale vervoerders blijven wel rijden.

De NS adviseert verder reizigers die naar Zuid- en/of Oost-Nederland reizen om te kiezen voor alternatief vervoer of om de reis uit te stellen.

Deelauto's

Door de estafettestakingen van de NS gaan reizigers op zoek naar alternatieve vervoersmiddelen. Zo worden er meer deelauto's gebruikt en nemen mensen vaker de bus naar hun werk. Volgens aanbieders MyWheels en Amber steeg het gebruik van deelauto's vandaag met 50 procent. Vorige week constateerde MyWheels bij de stakingsronde al een stijging van 20 procent in vergelijking met de week daarvoor.

Lees ook | Staking NS-personeel in hele land voelbaar

De zakelijke deelautoaanbieder Amber, die onlangs met MyWheels samenging, meldt een stijging van ruim een kwart aan afgelegde kilometers vorige week toen de stakingen begonnen ten opzichte van de week ervoor. Met name het aantal zakelijke kilometers steeg, met 62 procent.

Busvervoer

Busbedrijf Flixbus meldde gisteren al dat de staking van vandaag zou leiden tot 'ongebruikelijke activiteit' op de binnenlandse lijnen. Flixbus zegt in een verklaring al sinds het begin van de onderhandelingen tussen vakbonden en de NS over de cao 'een buitengewoon hoge vraag' te zien naar de busdiensten. Zowel het internetverkeer als het aantal boekingen kende 'een flinke groei'. Flixbus verbindt twintig steden door heel Nederland.

Lees ook | NS en vakbonden komen er niet uit, mogelijk meer stakingen op komst

Een woordvoerder van Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, laat weten dat het dinsdag op de meeste buslijnen niet drukker is dan anders. De vervoerder zag wel meer reizigers op de verbinding tussen Haarlem en Amsterdam-Zuid. 'Soms met een kleine vertraging tot gevolg.'

Internationaal treinverkeer

De staking heeft ook gevolgen voor het internationale treinverkeer. Een aantal treinen stopt niet op stations waar actie wordt gevoerd. De trein van en naar Berlijn stopt niet op de stations van Apeldoorn, Deventer, Hengelo en Almelo. De ICE's en de nachttreinen naar het Zwitserse Zurich en naar Wenen/Innsbruck in Oostenrijk stoppen niet op de stations van Den Bosch en Venlo. Vanwege werkzaamheden in Duitsland rijden deze treinen ook een andere route dan gebruikelijk. De treinen rijden vanaf Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Venlo naar Duitsland. De trein naar Brussel stopt niet in Breda. De Thalys en Eurostar rijden wel volgens de normale dienstregeling.

Veel treinstellen staan vandaag bij een opstelterrein van de NS. In heel Nederland rijden geen treinen door een estafettestaking van het NS-personeel.
Veel treinstellen staan vandaag bij een opstelterrein van de NS. In heel Nederland rijden geen treinen door een estafettestaking van het NS-personeel. (ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen