Binnenland29 aug '22 20:12

Raad van State positief over coronawet, wel vragen

Auteur: BNR Webredactie

De Raad van State noemt de nieuwe permanente coronawet een 'noodzakelijke eerste stap' om bestrijding van een epidemie wettelijk beter te regelen. Het adviesorgaan beoordeelt het voorstel van het kabinet 'in beginsel positief'. Wel vindt de Raad van State dat het instellen van een avondklok en de invoering van een coronatoegangsbewijs in dit wetsvoorstel moeten worden opgenomen.

‘Het zou veel beter zijn om deze maatregelen ook in de wet op te nemen', vindt ook hoogleraar Staatsrecht Paul Bovend'Eert.

Lees ook | Burgemeesters en gemeenten kritisch op permanente 'coronawet'

(ANP / Robin Utrecht)

Verstandig

Overigens begrijpt de hoogleraar dat de Raad van State positief is. ‘Er moet een wet komen, aangezien er nu geen wetgeving is. Het enige wat we nu bij een epidemie of het oplaaiden van het coronavirus zouden kunnen doen, is werken met een noodverordening. Dat is geen goed alternatief. In die zin is het verstandig dat er wetgeving komt.’

Eerste Kamer kritisch

Niet iedereen is te spreken over de nieuwe permanente coronawet. Een meerderheid van de Eerste Kamer stuurde eerder een kritische brief naar minister Kuipers (VWS) waarin stond dat ze 'moeten kunnen meepraten over het in werking stellen van coronamaatregelen' en dat daar in het huidige wetsvoorstel 'geen sprake van is'.

‘De Eerste Kamer kan door deze wet ook betrokken zijn bij besluitvorming, maar waar ze om vragen, is een instemmingsrecht bij alle uitvoeringsmaatregelen', legt Bovend'Eert uit.

Snel en slagvaardig handelen

Hij vervolgt: ‘Bij de tijdelijke coronawet is aan het einde van de parlementaire behandelingen in de Tweede Kamer een amendement aangenomen, waardoor de Tweede Kamer een vetorecht heeft bij alle concrete maatregelen die de minister ter bestrijding van de pandemie wil nemen. Maar nu wil de Eerste Kamer hetzelfde. Logisch, maar dit kan de besluitvorming wel heel complex maken. Bij een epidemie of pandemie moet een regering snel, slagvaardig en consistent kunnen handelen. Dan moet je voorkomen dat de besluitvorming te lang gaat duren of heel ingewikkeld wordt.’

Lees ook | Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen