Binnenland2 sep '22 12:05Aangepast op 14 sep '22 13:17

Stikstofbeleid moet mogelijk strenger

Auteur: BNR Webredactie

Het stikstof probleem is groter dan gedacht. En dat betekent mogelijk NOG strengere stikstofmaatregelen. Dat blijkt uit een rapport van internationale wetenschappers, dat later deze maand verschijnt. Het rapport is heel slecht nieuws, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bevestigt het rapport na berichtgeving van de NOS. Deskundigen zeggen tegen de omroep dat het rapport waarschijnlijk betekent dat de regels waarschijnlijk strenger moeten.

Later vandaag komt het kabinet bijeen voor de wekelijkse ministerraad. Daar staat dit rapport zeker op de agenda, zegt Van Leeuwen. 'De eerste reacties noemen de timing ruk en dit kan er ook nog wel bij.'

Van der Wal: afwachten

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof wil niet vooruitlopen op eventuele gevolgen van het rapport voor Nederland. 'Het is nu zaak dat Nederlandse wetenschappers gaan kijken wat dit betekent voor Nederlandse natuurgebieden', zegt ze. 'Het is nu heel belangrijk dat we heel snel zicht hebben op duidelijkheid. Ook voor de boeren, en ook voor de natuurorganisaties', aldus de minister.

Ze zegt dat het onderzoek nog vertaald moet worden naar de Nederlandse natuur, omdat 'per gebied' duidelijk moet zijn wat de impact op de natuur zal zijn.

Lees ook | Komt de bouw volgende maand volledig stil te liggen?

Volgens de wetenschappers in het rapport moeten de huidige strenge regels nog strenger, omdat de natuur nog gevoeliger is voor stikstof. 'Dat zou gaan over 25 tot 30 procent van de Natura 2000 gebieden, die minder stikstof aankunnen dan gedacht', zegt Van Leeuwen. Dat gaat vooral om grote delen van de Veluwe waar ook veel boeren actief zijn, en dat kan 'grote gevolgen hebben voor hen'.

Dronefoto van weilanden in de Gelderse Vallei, een van de gebieden waar de stikstofuitstoot drastisch naar beneden moet
Dronefoto van weilanden in de Gelderse Vallei, een van de gebieden waar de stikstofuitstoot drastisch naar beneden moet (ANP / ANP)

De wetenschappers hebben gekeken hoe natuur beïnvloed wordt door de uitstoot van stikstof. De bevindingen worden gebruikt om vast te stellen hoeveel stikstof kan worden uitgestoten zonder te grote schade aan beschermde natuur. Bepaalde soorten natuur blijken gevoeliger voor stikstof dan gedacht. Volgens berekeningen zal daardoor in een deel van Nederland vermoedelijk minder stikstof uitgestoten kunnen worden dan onder het beleid waar het kabinet nu aan werkt.

Lees ook | 'Stap af van huidige meetmethode; kies voor boer-specifieke aanpak'

Het internationale onderzoek is een concept-rapport, waarvan de definitieve versie later deze maand verschijnt. Daarna laat het ministerie onderzoekers bestuderen welke gevolgen het heeft voor Nederland. Dat zal 'zo snel mogelijk' gebeuren, zegt het ministerie, maar het duurt nog enige maanden voor er duidelijkheid is.

'Onze natuur staat er slecht voor'

'Het onderstreept wel dat het belangrijk is om snel de overbelasting aan te pakken, onze natuur staat er slecht voor', laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het kabinetsbeleid is gebaseerd op 'de best beschikbare wetenschappelijke inzichten, die eens in de zoveel tijd geactualiseerd kunnen worden - dat is inherent aan wetenschap'. Het onderzoek wordt iedere tien jaar uitgevoerd.

Lees ook | Remkes na stikstofoverleg: 'Deadline stikstofreductie 2030 niet ter discussie'

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt samen met andere instanties vast hoeveel stikstof neerdaalt in natuurgebieden en waar deze stikstof vandaan komt. Als uiteindelijk blijkt dat de regels strenger moeten omdat planten kwetsbaarder zijn dan gedacht, heeft dat verder geen invloed op de berekeningen, vertelt een RIVM-woordvoerder. 'Het zou wel kunnen dat de maximale stikstofdepositie dan eerder overschreden wordt.'

'Doorzichtige poging'

Voorman Bart Kemp van de boerenactieclub Agractie spreekt van 'een zeer doorzichtige poging van ambtenaren en wetenschap om toch vooral de veehouderij in te krimpen en de plannen door te zetten.'

'Maar dat bepalen ambtenaren niet, maar de politiek. Vorige week was er nog het bericht dat veel Europese landen geen enkele rapportage met betrekking tot stikstof doen', aldus Kemp. 'Alleen de factor stikstof zegt niets over de staat van de natuur en biodiversiteit', stelt hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen