Binnenland7 sep '22 16:33Aangepast op 14 sep '22 11:31

LTO teleurgesteld: 'Mogelijkheden voor boeren worden minder'

Auteur: BNR Webredactie

De uitspraak van de Raad van State is een 'extra klap in het gezicht van boeren', vindt boerenorganisatie LTO Nederland. 'Dit is een tegenslag', zegt Trienke Elshof portefeuillehouder Platteland & Omgeving van LTO.

De Raad van State heeft bepaald dat het onzeker is of stalsystemen die op papier weinig ammoniak uitstoten wel echt doen wat ze beloven. Daarom mogen provincies niet zomaar meer uitgaan van de specificaties van twee van dit soort stalsystemen voor melkkoeien.

De uitspraak van de Raad van State is een 'extra klap in het gezicht van boeren', vindt boerenorganisatie LTO Nederland.
De uitspraak van de Raad van State is een 'extra klap in het gezicht van boeren', vindt boerenorganisatie LTO Nederland. (ANP / Jeffrey Groeneweg)

Elshof ziet wel mogelijkheden in de uitspraak van de hoogste bestuursrechter. 'De borging is onderuit gegaan, maar de innovatiesystematiek niet. Dat betekent niet dat er geen innovaties meer mogelijk zijn, alleen kunnen deze stalsystemen niet meer worden toegepast.'

Lees ook | Schouten: Uitzondering mestregels boeren niet vanzelfsprekend

Meer onzekerheid voor boeren

Het gaat om twee specifieke 'emissiearme' stallen die gebruikt worden door melkveehouderijen die nu afgekeurd zijn door de Raad van State. Boeren kunnen geen vergunningen meer krijgen voor zulke stallen en ook uitbreiding ermee is onmogelijk. 'De lijst met emissie-arme systemen komt in gevaar met deze uitspraak', zo merkt Elshof op. Ook boeren die nog wachten op een vergunning zullen mogelijk de dupe zijn van de uitspraak. 'De mogelijkheden om emissie-arme systemen te gebruiken wordt wel minder.'

LTO Nederland durft niet aan te geven hoeveel boeren er hierdoor in problemen komen. 'Het zal vooral gaan om boeren die nu in een procedure zitten.' De boerenvertegenwoordiger hoopt dat het kabinet en de overheid zullen helpen om de 'borging van deze systemen te verbeteren'.

Lees ook | Uitspraak Raad van State wéér tegenvaller voor boeren


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen