Binnenland7 sep '22 13:57

Nederlander gebruikt in 2030 bijna twee keer zoveel stroom

Auteur: BNR Webredactie

in 2030 gebruikt Nederland bijna twee keer zoveel stroom ten opzichte van 2019, verwacht voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) Olaf van der Gaag. Hij waarschuwt in de Tweede Kamer voor de enorme uitdagingen voor de stroommarkt. 'We moeten alles uit de kast halen om aan die vraag te kunnen voldoen.'

De elektriciteitsvraag lijkt te stijgen van 120 miljard naar 200 miljard kilowattuur, om dit te bereiken is er meer sturing en subsidie nodig vanuit de overheid, ziet ook Hans-Peter Oskam, directeur Beleid & Energietransitie bij Netbeheer Nederland. De subsidie moet volgens Oskam vooral besteed worden aan projecten waar veel stroom nodig is, zoals waterstofprojecten.

Volgens Van der Gaag moet de transitie naar hernieuwbare energie snel gaan, hij benadrukt dat het nog maar honderd maanden tot 2030 is. De uitstoot moet dan 55 procent gekrompen zijn ten opzichte van 1990. Om dit doel te halen is er volgens Van der Gaag een 'corona-achtige mindset' nodig.

Topman Roger Miessen, van energiebedrijf RWE, ziet een mogelijkheid dat bepaalde sectoren in 2035 al CO2-neutraal zijn. Volgens Miessen kunnen de bedrijven die de doelen halen hierna CO2-negatief worden en andere sectoren helpen.

Van der Gaag geeft aan dat 'er nu grote keuzes gemaakt moeten worden op energie gebied, omdat we het anders niet gaan halen'. Wel wil de NVDE de moed erin houden, omdat er 'heel veel goeds gebeurt in Nederland'.
Van der Gaag geeft aan dat 'er nu grote keuzes gemaakt moeten worden op energie gebied, omdat we het anders niet gaan halen'. Wel wil de NVDE de moed erin houden, omdat er 'heel veel goeds gebeurt in Nederland'. (ANP / Kim van Dam)

Kritiek

Toch zijn Kamerleden wel kritisch over het optimisme van de drie deskundigen. 'De rapporten zijn niet zo optimistisch,' stelt Renske Leijten van de SP. Van der Gaag geeft aan dat 'er nu grote keuzes gemaakt moeten worden, omdat we het anders niet gaan halen'. Wel wil de NVDE de moed erin houden, omdat er 'heel veel goeds gebeurt in Nederland'.

Lees ook | Nederland ontvangt waardevolle informatie van Silicon Valley uit elektrische deal


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen