Binnenland14 sep '22 08:47Aangepast op 14 sep '22 13:02

Van het gas af: koken op inductie steeds populairder

Auteur: Niels Kruize

In rap tempo wil Nederland van het gas af. Waar nieuwbouwhuizen zelfs geen gasaansluiting meer hebben, verdwijnt de gaskookplaat ook steeds meer uit de keuken. De verkoop van elektrische fornuizen en met name inductiekookplaten neemt juist een enorme vlucht. Bij sommige winkels is de vraag zelfs toegenomen met 40 procent in vergelijking met vorig jaar. Zo blijkt uit navraag van BNR bij verschillende elektronicazaken.

Zodra mensen een nieuwe keuken kopen, wordt al langer gekozen voor inductie dan gas. Nu de energieprijzen extreem hoog liggen, wordt die keuze nog vaker gemaakt. 'Net als tochtstrips, radiatorfolie en borstels onder de deuren', zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. 'Ook de vraag naar vloer- en spouwmuurisolatie, zonnepanelen of nieuwe ramen neemt sterk toe. Alleen de wachtlijst daarvoor is vrij lang.'

Lees ook | 'Verduurzaming is de oplossing voor de energiecrisis'

Wat zegt de portemonnee?

De vraag is alleen of koken op inductie ook goedkoper is dan koken op gas. 'Dat ontloopt elkaar nu niet zoveel', weet Donat. 'Een inductieplaat verbruikt gemiddeld 175 kilowattuur per jaar, een gaskookplaat rond de 37 kuub per jaar. En tegen de huidige prijzen komt dat volgens de modelcontracten voor beide op ongeveer 170 euro per jaar.'

Nederland - Rijst koken en de tijd bijhouden op je mobiel. foto: ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe
Nederland - Rijst koken en de tijd bijhouden op je mobiel. foto: ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe (ANP / Patricia Rehe)

Op de lange termijn is een inductieplaat echter goedkoper, zegt Donat. 'De prijs voor gas ligt structureel hoger en het is gewoon beleid in Nederland dat stroom goedkoper wordt en gas duurder.'

Als de gas- en stroomprijs worden losgekoppeld, zoals de plannen zijn, dan wordt stroom ook weer goedkoper, verwacht de Consumentenbond.

'Profiteren van lagere energierekening'

Volgens branchevereniging Techniek Nederland gaan inductie en zonnepanelen hand in hand. 'Wanneer je elektriciteit duurzaam opwekt met zonnepanelen neemt het verschil in uitstoot toe ten gunste van inductie. Bovendien profiteer je dan van een lagere energierekening.' TNL stelt vast dat inductie-koken in iedere situatie minder CO2-uitstoot oplevert dan koken op gas.

Er zijn inmiddels al bijna 1,6 miljoen woningen met zonnepanelen. Dat aantal zal naar verwachting de komende jaren onverminderd doorgroeien.

Meer weten over Energiezekerheid? Beluister hier de shortcast Europa in Crisis - Energie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen