Binnenland16 sep '22 07:45Aangepast op 16 sep '22 08:31

'Meer gas uit Groningen is onveilig en lost niets op'

Auteur: ANP

Het klinkt als een makkelijke oplossing: de energieprijzen verlagen door de gaskraan in Groningen wat verder open te draaien. Hoe langer de energiecrisis duurt, hoe vaker de roep om meer Groninger gas klinkt. Alleen: de argumenten kloppen niet, meldt Follow the Money na een analyse. De discussie gaat voorbij aan het grootste probleem: 'Het is nu al onveilig in Groningen.'

Lees ook | NAM klaar om Gronings gas te pompen in crisissituaties

'Het is in Groningen nu, op dit moment, onveilig. Daar stapt men in alle discussies aan de praattafels gewoon overheen.' Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) maakt zich grote zorgen over het maatschappelijke debat over de gaswinning in Groningen.

Lees ook | Eurocommissaris doet oproep aan Nederland: denk aan opvoeren gaswinning in Groningen

Sinds de oorlog in Oekraïne voor een wereldwijde energiecrisis zorgt, gaan er stemmen op die beweren een oplossing te hebben: draai de gaskraan in Groningen weer verder open. In 2018 is (eindelijk, zouden Groningers hieraan toevoegen) besloten om na 2022 te stoppen met de gaswinning uit het Groningenveld. Dit jaar wordt er nog ruim 4 miljard kuub opgepompt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen