Binnenland17 sep '22 12:00Aangepast op 19 sep '22 10:36

'Energiekloof' verdeelt groene elite en achterblijvers

Auteur: ANP

Armere huishoudens worden nauwelijks bereikt met overheidsmaatregelen die de energietransitie moeten stimuleren. Daardoor gaapt er nu een kloof tussen de groene elite en achterblijvers.

Rotterdam Crooswijk. In deze achterstandswijk  wonen veel huurders in slecht onderhouden huizen en appartementen. De ramen hebben vaak enkel glas en dat zorgt dat de stookkosten hoog zijn. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
Rotterdam Crooswijk. In deze achterstandswijk wonen veel huurders in slecht onderhouden huizen en appartementen. De ramen hebben vaak enkel glas en dat zorgt dat de stookkosten hoog zijn. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon (ANP / Hans van Rhoon)

Wie de afgelopen jaren investeerde in de verduurzaming van zijn of haar huis, is sinds kort spekkoper, schrijft Trouw. Nu de kosten voor gas en elektriciteit de pan uit rijzen, kun je maar beter een huis hebben dat aan de moderniteit is aangepast. Goede isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen kunnen de maandelijkse kosten flink drukken.

Daar profiteren vooral de huishoudens van die toch al een goed gevulde portemonnee hebben. Zij wisten de afgelopen jaren vaker de omslag te maken naar een zuinige woning. Eigen vermogen hielp daar natuurlijk bij, maar rijkere huiseigenaren maakten ook veel vaker gebruik van de geldpotjes die de overheid inzette om de energietransitie te stimuleren. Daardoor is de ‘energieongelijkheid’ tussen rijk en arm de laatste jaren gegroeid, zeggen experts.

'Het is absoluut zo dat de energiekloof tussen rijkere en armere huishoudens groter wordt', zegt Marry Mos van de Landelijke Armoedecoalitie, waarbij onder meer de Woonbond en verschillende sociale organisaties zijn aangesloten.

Groene energienota ook hoger

Zonnepanelen en warmtepompen lijken het wonderwapen van consumenten tegen het dure gas. Probleem: zonnepanelen wekken hartje winter weinig energie op. De terugverdientijd van verduurzaming is ook langer geworden, stelt directeur Hans de Kok van prijsvergelijker Pricewise in De Telegraaf.

Deze stelling contrasteert met berichten van milieuclubs die zeggen dat de terugverdientijd juist korter is geworden door de energiecrisis. De Kok: "Alle berekeningen moeten worden bijgesteld, ook omdat de stroomprijs in gelijke tred is gestegen met de gasprijs. Daarnaast is de hypotheekrente sterk opgelopen, waardoor lenen voor verduurzaming veel meer kost. Bovendien zijn zonnepanelen en omvormers duurder geworden, maar ook het installeren."

Zonnepanelen lijken ideaal om ’gratis’ energie op te wekken voor de eigen stekkerauto en de warmtepomp. Maar in de wintermaanden val je terug op dure stroom van windmolens en elektriciteitscentrales. "Dat je in de wintertijd met zonnepanelen bijna geen energie opwekt, weten de meeste mensen niet", zegt Kok. "In december is het misschien 2 procent en in januari 3 procent van de jaaropbrengst."

Lees ook | SER: klimaatdoelen in geding door trage grondstoffentransitie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen