Binnenland19 sep '22 10:42Aangepast op 27 sep '22 14:48

Gezinnen en ondernemers worstelen met hoge prijzen

Auteur: Jorn Lucas

Steeds meer consumenten en ondernemers komen in de financiële problemen door de hoge gas- en stroomprijzen. Hoewel het kabinet morgen op Prinsjesdag met plannen komt om de pijn te verzachten, is het de vraag of de maatregelen voldoende zijn. 'We verwachten een grote toestroom aan het einde van het jaar, ook uit de middeninkomens', zegt Maarten de Soeten, directeur Financiële Zorg bij De Volksbank.

Als gevolg van de stijgende kosten, krijgt de bank steeds meer te maken met mensen met een betalingsachterstand of een roodstand. 'Sinds een aantal maanden zien we een verhoogde instroom en dat is een eerste indicator dat er steeds meer mensen moeite hebben om al hun rekeningen op tijd te betalen.' Deze mensen kunnen dit nu nog wel repareren, zegt de bank.

Lees ook | Economen: 'Overweeg verhuurverbod voor tochtige woningen'

Vrees voor jaarafrekening

De verwachting is dat die instroom de komende maanden zal toenemen. 'Mensen vrezen voor de jaarafrekening voor de energie. Mensen met een kleine beurs gebruiken de eenmalige energietoeslag om andere rekeningen te voldoen. We verwachten daarom aan het einde van het jaar een grote toestroom, en het zijn ook steeds meer mensen met een middeninkomen die het niet meer redden. Mensen bezuinigen op luxe, doen de tweede auto de deur uit en kijken naar contributie.'

Lees ook | Prijsplafond voor energie? Kabinet en coalitie praten er verder over

Door de eenmalige toeslag te gebruiken voor andere zaken, worden de problemen eigenlijk vooruit geschoven, zegt de bank. Maatregelen vanuit de bank als betaalpauzes liggen niet voor de hand. 'Tijdens de pandemie was er een acuut inkomensprobleem, nu hebben we te maken met uitgaven. En dat vergt een andere aanpak', zegt De Soeten.

Lees ook | Corporatie wil niet incassorisico energiebedrijf dragen

Prinsjesdagplannen

De Soeten vraag zich dan ook af of de kabinetsplannen die morgen op Prinsjesdag zullen worden gepresenteerd voldoende zijn om de pijn te verlichten. Volgens de uitgelekte plannen gaan het minimumloon en de toeslagen omhoog. 'Zeker voor de toenemende problemen bij de middeninkomens moet er wat gebeuren.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen