Binnenland26 sep '22 18:58Aangepast op 27 sep '22 08:58

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Auteurs: ANP en Remy Kock

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend. De 30-jarige verdachte is in Polen aangehouden door de Poolse politie, op verzoek van Nederland. Het OM heeft om zijn overlevering gevraagd.

Peter R. de Vries
Peter R. de Vries (ANP / Associated Press)

'Wat ik kan vertellen is dat de verdachte vandaag is aangehouden in het westen van Polen', aldus Brechtje van de Moosdijk van het Openbaar Ministerie. 'Hij wordt ervan verdacht geholpen te hebben met de voorbereiding van de aanslag op Peter R. de Vries.'

Lees ook | Proces Peter R. de Vries mogelijk opnieuw in verband met emigratie rechter

Volgens Van de Moosdijk woonde de verdachte ten tijde van de aanslag in Rotterdam. 'Vanuit daar zou hij hebben geholpen. Pas na de voorgeleiding kunnen we meer informatie geven', tempert ze de verwachtingen.

Geen familie

In het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van de moord en andere betrokkenen werd op 4 juli 2022 de vermoedelijke leider aangehouden, de 27-jarige Pool Krystian M. De man die nu in Polen is aangehouden man is geen familie van hem, zegt het OM. Op dezelfde dag werden in Spanje en Curaçao ook twee verdachten opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. Dit drietal zit in voorarrest. Een op 26 juli in Helmond aangehouden man is inmiddels weer op vrije voeten, maar nog wel verdachte.

Lees ook | Politie houdt nieuwe verdachte in zaak moord Peter R. de Vries

De twee vermoedelijke uitvoerders van de moord op De Vries werden op 6 juli 2021 opgepakt en staan terecht bij de rechtbank Amsterdam. Tegen hen zijn levenslange gevangenisstraffen geëist. De moordzaak is uitgesteld nadat het OM op het laatste moment nieuwe verklaringen van de anonieme en beschermde getuige aan het dossier toevoegde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen