Binnenland27 sep '22 13:44Aangepast op 30 sep '22 10:33

Nieuwe gasboringen boven Schiermonnikoog aangekondigd

Auteur: Hidde van Slooten

Het Nederlandse bedrijf ONE-Dyas gaat beginnen met boren naar gas boven Schiermonnikoog. In dit project wordt 500 miljoen euro geïnvesteerd. Het gaat om de grootste Nederlandse investering in aardgaswinning in vijftien jaar. Directeur Chris de Ruyter van Steveninck van ONE-Dyas stelt dat er nu nog een grote vraag naar gas is en de boringen daarom hard nodig zijn.

Vanaf 2024 zal er geboord worden in de Noordzee boven Schiermonnikoog
Vanaf 2024 zal er geboord worden in de Noordzee boven Schiermonnikoog (ANP / Marten van Dijl)

Lees ook | Vijlbrief: 'Gronings gas kan hoge gasprijs niet drukken'

Hoeveel kuub aardgas naar boven gehaald zal worden, is nog niet bekend. De schattingen lopen van 4,5 miljard tot 13 miljard kuub. 'De 4,5 miljard kuub is zeker aangetoond en voor de andere 8,5 kuub hebben we goede hoop het te gaan vinden. De verwachtingen zijn op goede kansberekeningen gestoeld, maar er zijn altijd onzekerheden', zegt De Ruyter van Steveninck.

Het gas van de velden moet voor de winter van 2024 worden geproduceerd. ONE-Dyas is het platform nu aan het bouwen. De volgende stap zijn twee 'voorboringen', volgend jaar voorjaar. Deze zijn van belang om de tijdlijn definitief vast te stellen. In de zomer van 2024 zal het platform geplaatst worden.

Het is dan nog enkel een kwestie van 'de kabel aansluiten' vanuit het windpark. Als laatste stap zal de gasput aangesloten worden en gaan ze verder boren bij de additionele putten, waar mogelijk gas zit.

Energietransitie

De plannen passen volgens De Ruyter van Steveninck in de energietransitie. 'Voorlopig hebben we aardgas nodig en importeren we dat veel. Deze boringen geven leveringszekerheid. Het gewonnen gas is alleen voor de Nederlandse- en Duitse markt bestemd. Dat is momenteel nog erg gewenst.'

Milieuorganisaties verzetten zich tegen de nieuwe boringen. Zo lopen er nog enkele juridische procedures tegen de plannen. De Ruiter van Steveninck wil het gesprek blijven voeren over de invloed op de energietransitie. Hij benadrukt dat het aardgas uit de Noordzee een kleinere CO2-voetafdruk heeft dan wanneer het gas geïmporteerd wordt.

Lees ook | Duitsland opent volgend jaar drijvende lng-terminal

Lees ook | Vijlbrief hint op 'lossere' afhandeling bevingsschade Groningen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen