Binnenland26 sep '22 18:01Aangepast op 27 sep '22 11:39

Vijlbrief zet Groningenveld op de 'waakvlam'

Auteurs: ANP en Remy Kock

Kabinet zet het Groningenveld vanaf vanaf 1 oktober op de 'waakvlam'. Dat betekent dat er een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen; 2,8 miljard kubieke meter gas voor komend gasjaar vanaf oktober. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw).

Voor dit gasjaar, dat eind september afloopt, stond het winningsplafond op ongeveer 4,5 miljard kuub gas.

Lees ook | 'Meer gas uit Groningen is onveilig en lost niets op'

Het was al langer bekend dat het kabinet de gaskraan wil dichtdraaien, maar door de oorlog in Oekraïne en het tekort aan gas als gevolg daarvan, ontstonden veel onzekerheden. Volgend najaar, en uiterlijk 2024, wil het kabinet de gaskraan helemaal dichtdraaien. Maar Vijlbrief houdt hierbij nog een slag om de arm: de winning uit het Groningenveld kan naar nul 'als de geopolitieke situatie het toelaat'.

Lees ook | Advies Mijnraad: Groningen voorbereiden op gaswinning

'Als de oorlog uit de hand blijft lopen behoudt de staatssecretaris dus ten allen tijde een uitweg', aldus klimaatverslaggever Mark Beekhuis. 'De gedachte is in principe dat de putten in het najaar 2023 uitgaan. In het voorjaar al misschien de helft. En dan rond de zomer van 2024 zou het klaar moeten zijn.

Klimaatverslaggever Mark Beekhuis verwacht dat de resterende 2,8 miljard kuub verkocht zal worden. 'Zoals altijd eigenlijk, en even voor de context: het winningsplafond was in 2017 en 2018 nog 20 miljard kuub. Dus het gaat ieder jaar gestaag omlaag.'

Lees ook | Vijlbrief: 'Gronings gas kan hoge gasprijs niet drukken'

Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) zet Groningenveld op de 'waakvlam'
Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) zet Groningenveld op de 'waakvlam' (ANP / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen