Binnenland29 sep '22 16:55Aangepast op 30 sep '22 10:10

Schiphol vraagt maatschappijen opnieuw passagiers te minderen

Auteur: ANP

Schiphol vraagt luchtvaartmaatschappijen om extra ingrepen om het aantal passagiers op de luchthaven beperkt te houden. Tot het einde van het winterseizoen, dat tot en met maart loopt, gaat een maximumaantal gelden voor vertrekkende reizigers.

Schiphol houdt een maximum van 50.000 vertrekkende passagiers per dag aan in de vakantieweken.
Schiphol houdt een maximum van 50.000 vertrekkende passagiers per dag aan in de vakantieweken. (Ramon van Flymen)

De vraag van Schiphol komt niet als een verrassing aldus luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft. 'Je had natuurlijk gehoopt dat het opgelost zou worden', stelt hij. 'Er wordt momenteel hard onderhandeld met de bonden van beveiligingspersoneel om tot betere omstandigheden en vergoedingen te komen, in de hoop dat men bij Schiphol wil komen werken. Maar blijkbaar zijn de vooruitzichten niet rooskleurig genoeg om te zeggen we kunnen op het oude tempo voort.'

Zomerbonus

Nou speelt het algehele personeelstekort een rol, zo onderschrijft Melkert, maar lijkt het er ook op dat men gewoonweg niet voor Schiphol wíl werken. Ook het wegvallen van de zomerbonus helpt niet mee, want met het wegvallen daarvan vertrekt ook een hoop personeel weer. 'Dat is duidelijk. Ik denk dat het hoog tijd is dat daar eens een mooie cao komt met goede arbeidsomstandigheden en een behoorlijk salaris.'

In de vakantieweken houdt Schiphol een maximum van 50.000 vertrekkende passagiers per dag aan. In vergelijkbare weken in 2019 vertrokken 53.000 passagiers van de nationale luchthaven, zegt een woordvoerder.

9250 minder per dag

Het vliegveld vroeg maatschappijen eerder al om tot eind oktober gemiddeld 9250 passagiers minder per dag vanaf Schiphol te laten vertrekken, wat neerkwam op een vermindering van 18 procent. Daardoor moest bijvoorbeeld KLM vluchten schrappen.

Lees ook | 'Krimpplannen aan de basis van chaos op Schiphol'

Dat er nog steeds een beperking nodig is, komt doordat er een tekort aan beveiligers is. In de winter is er voor de veiligheidscontrole volgens Schiphol meer tijd nodig. De ingrepen zijn nodig voor een 'stabieler' proces voor passagiers op de luchthaven. De personeelstekorten leidden afgelopen maanden geregeld tot chaos op Schiphol.

Lees ook | KLM eist duidelijkheid van Schiphol


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen