Binnenland3 okt '22 15:46

Tóch weer gas uit eigen land

Auteur: Jeroen Langeveld

Het Nederlandse gasproductiebedrijf ONE-Dyas gaat de komende jaren boren naar gas in de Noordzee vlakbij Schiermonnikoog. Het veld kost het gasproductiebedrijf 500 miljoen euro. Chris de Ruyter van Steveninck, topman bij ONE-Dyas vindt het belangrijk is om 'gas in de eigen regio te produceren' en denkt dat dit veld daar aan bij kan dragen.

Vijf jaar geleden werd het veld Ruby in de Noordzee ontdekt. Sindsdien zijn er analyses gemaakt en verschillende vergunningen doorlopen, afgelopen week werd het investeringsbesluit om te gaan boren bekendgemaakt. De Ruyter van Steveninck denkt dat het proces zo lang heeft geduurd, doordat dit 'één van de eerste keren is dat er gas in de regio van Schiermonnikoog is gevonden. Dit heeft ervoor gezorgd dat het volledige proces overnieuw moest worden uitgedacht. Het ligt daarnaast ook aan de overheid die niet genoeg capaciteit had om de vergunningen te beoordelen.'

Lees ook | Nieuwe gasboringen boven Schiermonnikoog aangekondigd

Kleineveldenbeleid

Ook al is er een energietransitie gaande zet de Nederlandse overheid nog steeds in op gasproductie in eigen land via zogenoemde 'kleine velden'. Dit wordt volgens de topman van ONE-Dyas gedaan, omdat 'de emissie bij het produceren van eigen gas 30 tot 50 procent lager is ten opzichte van geïmporteerde lng vanuit de VS.'

De Nederlandse overheid zet nog steeds in op gas vanuit eigen bodem met gasveld Ruby.
De Nederlandse overheid zet nog steeds in op gas vanuit eigen bodem met gasveld Ruby. (ANP / Peter Hilz)

Gasveld Ruby is volgens De Ruyter van Steveninck een klein gasveld, maar alsnog wil hij daarmee de waarde ervan niet bagatelliseren. De topman gelooft dat tijdens 'deze energietransitie' alle beetjes helpen. Door het investeren in gas in de Noordzee kan er volgens de topman een verschil gemaakt worden op de Nederlandse gasmarkt.

Door de oorlog in Oekraïne is de gastoevoer vanuit Rusland minimaal, hierdoor is de druk op de Nederlandse overheid vergroot om genoeg gas tot de beschikking te hebben. Toch heeft dit volgens De Ruyter van Steveninck niets te maken met de opening van het gasveld op dit moment. 'In april 2021 lag de ontwerpvergunning al klaar', hiermee geeft de topman aan dat ook zonder de oorlog het gasveld op dit moment geopend zou worden. De oorlog heeft volgens De Ruyter van Steveninck wel laten zien wat de energie afhankelijkheid van andere landen betekent, daarom vindt hij het extra belangrijk om genoeg gas uit de eigen regio te halen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen