Binnenland3 okt '22 18:34

Zonnepanelen blijven toch duurkoop

Auteurs: ANP en Remy Kock

Met de energietransitie in het achterhoofd wil het kabinet de btw op de levering en installatie van zonnepanelen terugbrengen naar 0 procent. Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt nu voor installateurs die de prijs voor de installatie omhoog willen gooien als het btw-tarief naar nul procent gaat.

VEH wijst op een enquête onder 212 installatiebedrijven waaruit blijkt dat de helft van de installateurs overweegt om de prijs te verhogen als het btw-tarief naar nul procent gaat. De Vereniging Eigen Huis roept Minister van Financiën Sigrid Kaag op om toezicht te houden op de prijsontwikkelingen. De vereniging vindt dat het voordeel op de btw volledig naar de consument moet gaan en niet naar de installateurs van de panelen.

Installateurs van zonnepanelen overwegen met de ingang van het nul procent btw-tarief hun prijzen omhoog te gooien, hierdoor verdwijnt het financiële voordeel voor de consument.
Installateurs van zonnepanelen overwegen met de ingang van het nul procent btw-tarief hun prijzen omhoog te gooien, hierdoor verdwijnt het financiële voordeel voor de consument. (ANP / Anita Pantus)

Het kabinet wil minimaal een jaar na de invoering van het btw-nultarief bekijken welk effect de maatregel heeft op de prijsontwikkeling bij de aankoop van zonnepanelen. De VEH wil echter dat huishoudens direct worden beschermd.

Lees ook| 'Het werk is er wel, maar de producten zijn er niet'

'Als je een belasting verlaagt is het risico groot dat je ongemerkt prijsverhogingen kan doorvoeren', aldus directeur Belangenbehartiging Karsten Klein van Vereniging Eigen Huis. 'De factuur blijft hetzelfde als in het verleden, maar er hoeft minder belasting betaald te worden. Dan heeft een ondernemer meer inkomsten. Dat is waar we voor waarschuwden en dat ook blijven doen. Consumenten moeten goed opletten hoe de factuur is opgebouwd en dat ondernemers - ondanks het afschaffen van de btw - hun prijzen op hetzelfde niveau houden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen