Binnenland5 okt '22 16:30

Floriade-fiasco brengt Almere verder in de problemen

Auteur: BNR Webredactie

Tuinbouwtentoonstelling Floriade was al een groot hoofdpijndossier voor de gemeente Almere, maar de problemen lijken alleen maar groter te worden dan gedacht. Eerder werd er al op een tegenvaller gerekend van maar liefst 34 miljoen euro, in juli werd dat bedrag verhoogd naar 40 miljoen euro. Nu de Floriade bijna dicht gaat lijkt het verlies nóg groter dan verwacht, namelijk 46,6 miljoen euro.

Tuinbouwtentoonstelling Floriade was al een groot hoofdpijndossier voor de gemeente Almere, maar de problemen lijken alleen maar groter te worden dan gedacht.
Tuinbouwtentoonstelling Floriade was al een groot hoofdpijndossier voor de gemeente Almere, maar de problemen lijken alleen maar groter te worden dan gedacht. (ANP / Aerovista Luchtfotografie)

Zaterdag gaat de Floriade dicht met zeer teleurstellende bezoekersaantallen. Waar er eerder nog gerekend werd op 1,5 miljoen bezoekers, zullen er naar verwachting slechts 650.000 tot 680.000 mensen zijn getrokken naar de tentoonstelling. In het meest slechte scenario kan het aantal zelfs op 600.000 uitkomen.

Lees ook | Miljoenenstrop overschaduwt Floriade: 'Dit kan wel eens de laatste editie zijn'

Het tegenvallende bezoekcijfer heeft de kosten voor Almere steeds verder laten oplopen. Al voor het evenement van start ging moesten er extra leningen worden verstrekt. In juni van dit jaar bedroeg de tegenvaller al 34 miljoen euro en een maand later was het bedrag opgelopen naar ruim 40 miljoen euro. Daar komt nu weer 6,6 miljoen euro bij. Het college verwacht nog meer verzoeken om extra geld te krijgen van Floriade BV, blijkt uit de antwoorden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen