Lees ook | Enquêtecommissie gaswinning 'wordt vervelende week' voor Rutte, Wiebes, Hoekstra
Wiebes legt in zijn verhoor de afstand tussen de regio en bestuurlijk Den Haag opnieuw bloot. 'Bij iedereen leefde het idee dat het Rijk dit puur privaat wilde houden, dichtbij het huidige model', zegt Wiebes over de schadeafhandeling. Maar in Groningen lagen verdergaande ideeën op tafel, waarin de nationale overheid wel een actievere rol zou spelen. Ook Wiebes wilde verder gaan dan slechts aanpassingen aanbrengen aan het oude systeem.
Kansloos
De plannen van Wiebes waren 'in feite zelfs extremer dan die van de regio', zegt hij. In een paar weken werd een nieuw schadeprotocol ontworpen waarbij gaswinningsbedrijf NAM, dat als uitbater van het Groningenveld aansprakelijk is voor de schade, op meer afstand stond. In die weken voelde Wiebes 'een soort gezamenlijkheid' met de regionale bestuurders om tot een nieuw systeem te komen. 'Er was een gevoel van: nu gaan we de bal er inschieten', herinnert de oud-minister zich.
Lees ook | Topambtenaar: 'Geld ging boven publiek belang bij gaswinning'
Daarmee was het nieuwe systeem overigens nog geen voltooid plan. Via 'de achterdeur' moest Wiebes nog met de NAM onderhandelen, omdat dat bedrijf de schadeafhandeling zou moeten betalen. 'Geld is nooit onbelangrijk geweest', aldus Wiebes. Ook bleek het nieuwe systeem verre van perfect. Er lag een stuwmeer aan oude schademeldingen en het was 'voor iedereen onbevredigend' toen Wiebes zei dat oude schades nog niet konden worden afgehandeld volgens het nieuwe protocol. Dat zou het schadeloket 'vanaf het begin' kansloos hebben gemaakt. 'En ik wilde niet nog meer onhaalbare beloftes doen.'
