
Onder Van Houten veranderde Philips van een consumentenelektronicabedrijf in een puur zorgtechnologiebedrijf. De laatste periode van Van Houten werd echter getekend door een schandaal rond slaapapneu-apparaten die Philips al miljarden heeft gekost.
Lees ook | Philips schrijft ruim 1 miljard euro af om apneu-kwestie
Het vertrek van Van Houten werd half augustus aangekondigd. De inmiddels 62-jarige topman nam in april 2011 het topmanschap bij Philips over van Gerard Kleisterlee. Onder zijn bewind werd verlichtingstak Philips Lighting in 2016 als Signify op eigen benen gezet en werden de afdeling consumentenelektronica en de divisie die tv's maakt verkocht. Verder kreeg Philips in zijn bestuursperiode te maken met zaken als de uitloop van de kredietcrisis, de brexit, de handelsoorlog die de Amerikaanse president Trump ontketende tegen met name China en de coronacrisis.
Schandaal
De laatste jaren van Van Houtens topmanschap werden echter getekend door het schandaal rond de slaapapneu-apparaten van Philips, die mogelijk gezondheidsproblemen opleverden. Isolatieschuim in de apparaten kan verbrokkelen en gevaarlijk zijn voor gebruikers. Philips reserveerde eerder al haast 1 miljard euro voor de kosten van de terugroepactie.
Afgelopen week kwam daar een afschrijving van 1,3 miljard euro op de waarde van dochter Respironics, dat de apparaten maakt, bovenop. Philips verwacht dat een mogelijke schikking wegens de kwestie in de Verenigde Staten, waarover het bedrijf onderhandelt met het Amerikaanse ministerie van Justitie, een forse hap uit de waarde van Respironics zal nemen.
De in 1974 geboren Limburger Jakobs werkt sinds 2010 bij Philips en maakt sinds 2018 deel uit van het bestuur. Daarvoor werkte hij bij olie-en gasconcern Shell en bij informatiespecialist Reed Elsevier, die inmiddels RELX heet.
Lees ook | Philips: 'Slechts kleine risico's bij apneu-apparaten'