Binnenland18 okt '22 14:30

Belastingdienst negeert 25.000 fraude-tips

Auteur: Mark van Harreveld

Doordat de Belastingdienst niet voldoet aan de privacywet AVG wordt al tweeënhalf jaar niets gedaan tegen fraude. Ruim 25.000 tips liggen ongebruikt op de plank, in sommige gevallen gaat het om miljoenen. 'De Belastingdienst heeft zich jarenlang totaal niet gestoord aan privacywetgeving AVG', zegt Kamerlid Pieter Omtzigt die hier al eerder over aan de bel trok.

Bij de Belastingdienst zijn ruim 25.000 fraudetips niet behandeld. Dat komt omdat het systeem waarmee deze signalen moeten worden verwerkt, niet aan de privacywetgeving voldoet.
Bij de Belastingdienst zijn ruim 25.000 fraudetips niet behandeld. Dat komt omdat het systeem waarmee deze signalen moeten worden verwerkt, niet aan de privacywetgeving voldoet. (ANP / Peter Hilz)

Lees ook | Omtzigt: 'Uitspraak gerechtshof is schandvlek'

Het gaat overigens om een specifiek deel van de fraudesignalen die niet worden opgepakt door de dienst. De opsporing van fraude door bijvoorbeeld reguliere controles van aangiften en speciale fraudeteams gaat gewoon door. Begin 2020 trok de fiscus de stekker uit de Fraudesignaleringsvoorziening (FSV) omdat de privacyregels werden overschreden. Door de FSV kwamen tienduizenden mensen op een zwarte lijst terecht, soms al bij een vaag signaal van mogelijke fraude. De tips die vroeger door de FSV werden opgepakt, blijven nu op de plank liggen.

Lees ook | Persoonsgegevens Belastingdienst gemakkelijk in te zien door corrupte medewerkers

Niet storen aan privacy

Kamerlid Omtzigt kijkt er niet van op: 'Hier hebben we een aantal keren in de Kamer over gedebatteerd wanneer het nieuwe systeem wél klaar is, het TSE, en wanneer de fraudesignalen opgepakt kunnen worden (...). Maar het is nog steeds niet opgelost.' Volgens Omtzigt komt het doordat 'de Belastingdienst jarenlang zich totaal niet gestoord heeft aan de privacywetgeving AVG'. Toen de AVG werd ingevoerd heeft Omtzigt naar eigen zeggen herhaaldelijk gevraagd of de Belastingdienst aan de AVG voldoet. 'Toen zeiden ze: 'Ja, bijna, bijna. Binnen een jaar voldoen we daaraan'. Dat bleek niet te kloppen.'

Lees ook | 22 nieuwe meldingen discriminatie door Belastingdienst

'En als je zwarte lijsten op een verkeerde manier bijhoudt en zo met fraudesignalen omgaat, dan krijg je grote ongelukken. We hebben gezien dat mensen bij wie een verdenking gelijk werd gesteld aan schuld dus niet bijvoorbeeld een schuldsaneringstraject in mochten of geen afbetalingsregeling kregen. En feitelijk failliet gegaan zijn. Dat soort dingen moet je niet hebben in een rechtsstaat.'

Geen privacy officer

Omtzigt noemt het bizar dat iedereen zich aan de wet moet houden ('en wie dat niet doet, krijgt de Belastingdienst achter zich aan'), maar dat het de Belastingdienst zelf niet lukt om zich aan de wet te houden. 'Ze hebben ook heel lang geen privacy officer gehad, dus niemand die keek of ze wel aan de wet voldeden. Ze hebben zelf alle interne systemen om je aan die wet te houden een beetje buitenspel gezet, dat zag je in het toeslagenschandaal ook. De vaktechnische coördinatoren werden buitenspel gezet, de mensen die erop letten of iets aan wet- en regelgeving voldoet.' Omtzigt vindt dan ook dat de staatssecretaris dit najaar heel wat uit te leggen heeft in de Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen