Binnenland21 okt '22 16:33Aangepast op 21 dec '22 12:48

Van Lienden in beroep tegen ontslag als bestuurder mondkapjesstichting

Auteur: Remy Kock

Sywert van Lienden en zakenpartner Bernd Damme gaan in beroep tegen een oordeel van de rechtbank in Amsterdam om hen te ontslaan als bestuurders van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Dit heeft het duo vrijdag bekendgemaakt. Ze zeggen dat er 'feitelijke en juridische gronden' zijn die ertoe leiden dat ze aan het gerechtshof gaan vragen het vonnis van de rechtbank te vernietigen.

Sywert van Lienden.
Sywert van Lienden. (ANP / REMKO DE WAAL)

Het Openbaar Ministerie vroeg eerder om hun ontslag omdat justitie denkt dat ze klanten vanuit de mondkapjesstichting, waarover ze beweerden er zonder winstoogmerk mee begonnen te zijn, doorgesluisd hebben naar een commerciële bv, die losstond van de stichting. Hiermee zijn miljoenen verdiend. De rechtbank ontsloeg de twee in juli en besloot ook dat ze vijf jaar geen bestuurder of commissaris van een stichting mogen worden.

Lees ook | Van Lienden krijgt congé als bestuurder mondkapjesstichting

Dat het duo in beroep gaat werd vrijdag duidelijk bij de rechtbank in Rotterdam, waar een andere zaak in de affaire dient. Van Lienden en Damme hebben namelijk hun verzekeraar HDI Global Specialty SE voor de rechter gesleept omdat deze weigert rechtsbijstand te verlenen.

'Geen enkele aanwijzing'

HDI ziet naar eigen zeggen 'geen enkele aanwijzing' dat een hoger beroep kans van slagen heeft en verwijst ook meermalen naar de rol van het duo in de mondkapjesaffaire. 'Die opmerkingen die zijn gemaakt over dat ze geen winst zouden maken zijn misleidend', aldus de advocaat van de verzekeraar tijdens de behandeling van het kort geding.

Het heeft ertoe geleid dat Van Lienden en Damme tot nu toe hun advocaten nog niet hebben kunnen betalen. Door justitie is eerder beslag gelegd op onder meer hun bankrekeningen en voertuigen. 'We zijn privé van a tot z op slot gezet', zegt Van Lienden hierover. 'Ik heb moeite om in de dagelijkse behoeftes te voorzien, laat staan een verdediging op te tuigen voor alles dat gaat komen.' De advocaat van Van Lienden zegt dat de verzekeraar zich 'tegen de verzekerden' heeft gekeerd.

Lees ook| Gratis, maar wel snel af te halen: 20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden

Lees ook | Tweede Kamer debatteert over 'de deal die niemand wilde, maar die er toch kwam'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen