Binnenland23 nov '22 14:05

Noorderlingen radicaliseren sneller tegen overheid

Auteur: Matthijs Meerman

In de noordelijke provincies Groningen, Drenthe en Friesland groeit extremisme. Dat veroorzaakt steeds meer incidenten. Het gaat om acties tegen de overheid. 'Daar vinden regelmatig kruisbestuivingen met extreemrechts bij plaats', zegt de Rijksuniversiteit Groningen.

Boerenprotesten bij het Provinciehuis van Groningen in 2019
Boerenprotesten bij het Provinciehuis van Groningen in 2019 (ANP)

Volgens de onderzoekers gaat het niet om een vaste groep. Mensen zouden online en in de echte wereld netwerken en gelegenheidscoalities opbouwen. De autoriteiten in deze regio richten zich vooral op het bestrijden van jihadisme, maar dat speelt slechts een beperkte rol. Het extremisme komt volgens de universiteit vooral voort uit 'een breed gedeeld maatschappelijk ongenoegen.'

Lees ook| Burgemeester Ter Apel kritisch op gemeenten, provincies en kabinet

Dit ongenoegen komt vooral door het coronabeleid, stikstofmaatregelen, de opvang van asielzoekers, maar ook met regionale problemen zoals gaswinning en het plaatsen van windmolens. Dit soort kwesties zijn een voedingsbodem voor gevoelens die de onderzoekers 'anti-randstedelijk' noemen.

Molotovcocktail

Vorig jaar gooiden twee mannen een molotovcocktail in de woning van een journalist uit Groningen, omdat hij kritisch was op complottheorieën over de coronamaatregelen. Er werd ook brand gesticht bij een coronatestlocatie in Emmen. Eerder werd in 2019 al de deur van het provinciehuis in Groningen geforceerd door boeren.

Lees ook| Provincies zwichten voor protest boeren


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen