Binnenland24 nov '22 10:00

Toezichthouder wil strenger optreden tegen energiebedrijven

Auteur: BNR Webredactie

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil dat er op de Nederlandse energiemarkt net zo streng toezicht wordt gehouden als bij banken. De gevolgen van de huidige energiecrisis laten volgens bestuursvoorzitter Martijn Snoep zien dat een 'herziening van de marktordening' hard nodig is.

Snoep merkt op dat de huidige situatie compleet veranderd is ten opzichte van het moment waarop de marktordening ooit is ingegaan. 'Er was destijds heel veel gas, nog geen klimaatcrisis en we dachten dat door liberalisering de prijzen konden dalen en de service zou verbeteren voor consumenten. Dat is ook gebeurd. Maar inmiddels zijn de omstandigheden drastisch veranderd', ziet de bestuursvoorzitter.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil dat er op de Nederlandse energiemarkt net zo streng toezicht wordt gehouden als bij banken.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil dat er op de Nederlandse energiemarkt net zo streng toezicht wordt gehouden als bij banken. (ANP / Robert Hoetink)

Snoep wijst op de energiecrisis en dat Nederland gemiddeld meer gas importeert dan exporteert. 'We zijn daarbij afhankelijk geworden van landen waar we liever niet afhankelijk van willen zijn. Daarnaast is er een klimaatcrisis en zijn consumenten ook energieproducenten geworden. Dat vraagt om een herziening van de huidige marktordening', beargumenteert Snoep.

Lees ook | Brussels voorstel voor prijsplafond gas 'stelt niks voor'

Hij vertelt wel dat er goed gekeken moet worden naar het soort toezicht dat past op de energiemarkt. 'In de deze omstandigheden functioneert het huidige model niet lang meer goed.' Daarom wil Snoep dat er 'dichter op de huid' gezeten kan worden van energiebedrijven. 'Vergelijkbaar met hoe de De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten op de huid van de banken en de verzekeraars zit.'

'Onrust in de samenleving bij faillissement waarborgen'

Strenger toezicht houden vindt Snoep ook nodig om zo onrust in de samenleving te voorkomen. 'Energie is zo'n belangrijke levensbehoefte. Je moet dan ook naar energiebedrijven kijken zoals er naar banken wordt gekeken. We hebben gezien wat voor onrust er in de samenleving ontstaat zodra een energieleverancier failliet gaat, daar moet je waarborgen voor hebben.'

De nieuwe uitspraken van de ACM volgen nadat duidelijk is geworden dat klanten van failliete energieleveranciers geen geld kunnen terugkrijgen voor energiecontracten die (vanwege faillissement) zijn opgezegd. Ook kunnen de klanten hun oude contractvoorwaarden niet doorzetten, indien hun leverancier kopje onder is gegaan. De ACM heeft daarin ook geen mogelijkheden om op te treden, zo benadrukte de landsadvocaat eerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen