Binnenland7 dec '22 10:19

Nieuwe anti-Chinawet tegen zere been hightechbedrijven

Auteur: Mark van Harreveld

Het kabinet wil met een veiligheidstoets voorkomen dat investeerders in hightechbedrijven toegang krijgen tot zeer gevoelige technologie die zo bijvoorbeeld in Chinese, Russische of Iraanse handen komt. Nederlandse techbedrijven zijn echter bang dat de wet financiers afschrikt. De sector vraagt om een soepele toepassing ervan voor jonge technologieën als fotonische chips en kwantumcomputers. De Nederlandse inlichtingendiensten zijn juist tegen versoepeling.

Het kabinet wil met een veiligheidstoets voorkomen dat investeerders in hightechbedrijven toegang krijgen tot zeer gevoelige technologie die zo bijvoorbeeld in Chinese, Russische of Iraanse handen komt. Nederlandse techbedrijven zijn echter bang dat de wet financiers afschrikt.
Het kabinet wil met een veiligheidstoets voorkomen dat investeerders in hightechbedrijven toegang krijgen tot zeer gevoelige technologie die zo bijvoorbeeld in Chinese, Russische of Iraanse handen komt. Nederlandse techbedrijven zijn echter bang dat de wet financiers afschrikt. (ANP / SIPA USA)

Begin volgend jaar wordt de wet 'veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames' van kracht. Conform deze wet checkt de overheid dan elke investeerder in een geavanceerd techbedrijf die 10 procent of meer van de aandelen koopt. Techbedrijven vragen coulance voor sommige technologieën, zo schrijft het FD.

Lees ook | Europarlementariërs willen Chinees bedrijf uitsluiten van douane

Langdurig

Volgens FD-journalist Jan Fred van Wijnen heeft de sector an sich geen bezwaar tegen de toets, maar is de wet dusdanig van opzet, dat een toets heel lang kan gaan duren. En daar wringt de schoen; kleine bedrijven zitten in de regel zonder geld, hebben kapitaal nodig en hebben daarmee een slechte onderhandelingspositie ten opzichte van investeerders.

De pijn voor de techbedrijven zit hem vooral in de tijdrovende controles van investeerders. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) trekt acht weken uit om uit te vogelen of een investeerder banden heeft met China, Rusland of andere landen die de technologie niet mogen kopen.

Lees ook | Zorgen om Chinese invloed in Europese havens

Nexperia

Ook andere Europese landen beoordelen investeerders in techbedrijven, maar in Duitsland en Frankrijk gebeurt dat pas vanaf een belang van 25 procent. De Britten gaan checken vanaf 15 procent. 'Bijna alle Europese landen hebben zo'n toets, en die zijn vaak niet kinderachtig', zegt Wijnen.

Het Nederlandse chipbedrijf Nexperia liep vorige maand een blauwtje op in het Verenigd Koninkrijk waar de Britse regering de overname van een chipfabriek in Wales door Nexperia blokkeerde omdat het bedrijf een volledig Chinese eigenaar heeft.

Volgens Haagse bronnen zijn de Nederlandse inlichtingendiensten tegen een soepele aanpak. Juist in deze technologieën probeert de Chinese overheid met kleine investeringen inzage in de technologie te krijgen. De kans op een minder strikte uitvoering is daarom klein.

Lees ook | Gedwongen verkoop Nexperia: 'verbijsterend'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen