Binnenland23 dec '22 10:05

FNV roept op geen inkopen te doen bij winkels waar wordt gestaakt

Auteur: Joëlle Baelde

Wat betreft vakbond FNV worden winkels waarvan het personeel aan het staken is voor hogere lonen geboycot door consumenten. Medewerkers van de Bijenkorf en Etos zijn begonnen met estafettestakingen omdat zij beter betaald willen krijgen, personeel van andere drogisterijen hebben zich bij de stakingen aangesloten. 'Wees solidair', zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga tegen BNR.

'We zitten in Nederland allemaal in hetzelfde schuitje. Allemaal hebben we last van torenhoge prijzen en te lage lonen. Daarom zeggen wij: we zijn op allerlei plekken bezig met de strijd voor een fatsoenlijk loon en zeker in de winkelstraat', zegt Elzinga, die zijn uitspraken eerder deed in de Telegraaf.

Boycot winkels waarvan het personeel aan het staken is voor hogere lonen. Daartoe heeft FNV-voorzitter Tuur Elzinga opgeroepen in De Telegraaf.
Boycot winkels waarvan het personeel aan het staken is voor hogere lonen. Daartoe heeft FNV-voorzitter Tuur Elzinga opgeroepen in De Telegraaf. (ANP / Sem van der Wal)

Lullige kerstbal

Elzinga ziet 'ontzettend rijke aandeelhouders' die eigenaar zijn van de Bijenkorf. 'Vergelijk ze met Ebenezer Scrooge uit A Christmas Carol. Ze zijn nog te beroerd om ervoor te zorgen dat medewerkers hun geld verdienen en dat ze er warmpjes bij zetten met de kerst. In plaats daarvan krijgen ze een lullige kerstbal in een doosje. Geef ze een fatsoenlijke loonstrook.'

Lees ook | Personeel Bijenkorf: 'Koop even niet bij ons'

'Wees solidair', benadrukt de FNV-voorzitter. 'Collega's van de Bijenkorf en Etos zitten midden in een felle strijd om een fatsoenlijk loon te krijgen. Een loon dat we iedereen gunnen. Dus loop die winkel even voorbij zolang daar geknokt wordt.'

Lees ook | Schiphol verhoogt lonen met 8 procent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen